• LG W2242T podświetlenie gaśnie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 8 października 2012, 19:59
Witam, podświetlenie gaśnie po ok. 1s. Wymienione wszystkie elki, półprzewodniki sprawdzone. na złączu P201 następujące napięcia przy POWER ON:
5V=5V
22V=24,5V
MS=4,1V
ON/Off=3,3V
DIM=3,3V
Wylutowałem trafko i rezystancja uzwojeń wtórnych po ok.980hm
Trafko "piszczy dość głośno gdy podświetlenie działa.
Czy pomimo prawidłowych wartości rezystancji może być uszkodzone (chodzi mi o praktyczne przypadki) czy może raczej FAN7314 albo co innego...

Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez Google Adsense [BOT] 8 października 2012, 19:59

#2 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez sheryph 8 października 2012, 20:15
Witam.
Jak masz świetlówki to podstaw dla pewności aby je wyeliminować.
W monitorach LG zdarzyło mi się, że były upalone przewody przy samych świetlówkach.

#3 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez AdamStar 8 października 2012, 21:13
Najpewniej masz uszkodzoną którąś świetlówkę.

#4 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 9 października 2012, 08:38
Świetlówki wykluczyłem wcześniej ponieważ podstawiłem inną matrycę efekt ten sam, również matrycę od tego monitora podstawiłem do innego i było wszystko OK, poza tym napięcie na uzwojeniu pierwotnym trafo przy odłączonej matrycy pojawia się na chwilę a potem zanika (nie mam niestety oscyloskopu pod ręką żeby posprawdzać przebiegi).

#5 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez marek216 9 października 2012, 16:33
Jak trafo piszczy to już powolutku umiera.
FAN7314 jakby padł to wcale monitor nie ruszy.

#6 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez WIOLAD 9 października 2012, 16:43
Proponuję sprawdzić płytkę czy nie ma zimnych lutów, profilaktycznie przelutować trafka oraz klucze sprawdzić ewentualnie podmienić.
Do sprawdzenia również kondensatory WN na wyjściu transformatorów.
Podaj oznaczenie płytki lub zdjęcie.

#7 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 9 października 2012, 17:02
Witam, na płycie oznaczenie 030V0-B 94V-0 ale chassis będzie LM73A. Tarafka przelutowałem już wcześniej, kondensatory WN sprawdziłem na zwarcie ale nic nie znalazłem, klucze zwarcia nie mają, na podmianę nie mam a nie chciałbym kupować w ciemno. spróbuję może najpierw to trafo w inwerterze wymienić bo przed uszkodzeniem monitora przy małej jasności ekranu dość głośno hałasowało...

#8 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez AdamStar 9 października 2012, 17:04
Miałem już takie przypadki że trafo w pomiarach wypadało OK, ale jednak trzeba je było wymienić.

#9 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 9 października 2012, 17:42
No ja jeszcze takiego przypadku nie miałem, zawsze jedno z uzwojeń lub jedno z trafek miało inna rezystancję... Cóż zaryzykuję i zakupię trafko no i podzielę się efektami.

#10 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez AdamStar 9 października 2012, 20:04
Taki problem miałem w podwójnych trafach w monitorach Samsunga.

#11 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez marek216 9 października 2012, 20:06
Samsung i LG robione są na podobnych modułach.
Zacznij od trafo.
Matryce można prawie dowolnie przekładać :)

#12 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 9 października 2012, 20:21
OK trafo zamówione, poinformuję o efektach wymiany.

#13 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 13 października 2012, 12:05
No niestety to nie trafo, w dalszym ciągu to samo - niezależnie czy matryca podpięta czy nie podświetlenie zapala się pojawia się logo LG, gaśnie i po chwili pojawia się obraz na krótką chwilę. Poza tym gdy podświetlenie już zgaśnie i włożę kabel VGA to podświetlenie znów wraca na chwilę, wyjmę kabel, włożę jeszcze raz i sytuacja się powtarza... Jeszcze pytanie czy wartości sygnałów N.C ON i DIM powinny być 3,3V czy 5V ponieważ w momencie zapalenia podświetlenia na tych pinach występuje 5V a potem spada do 3,3V.

#14 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez WIOLAD 13 października 2012, 13:15
Uruchom sam inwerter, podając na ON napięcie 5V przez rezystor 1kΩ z wypiętą płytką sygnałową.

#15 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez Paulusplu 13 października 2012, 14:25
WIOLAD napisał(a):Uruchom sam inwerter, podając na ON napięcie 5V przez rezystor 1kΩ z wypiętą płytką sygnałową.

Wydaje mi się, że samo ON nie wystarczy. Trzeba chyba podać przynajmniej jakieś napięcie na DIM, który jest regulacją jasności świecenia i może być w zakresie 0 - 3.3V, gdzie (jak mniemam ;) ) im wyższe napięcie tym większa jasność. Odwrotnie z MS, czyli dodatkową "bardziej precyzyjną" regulacją świecenia świetlówki, gdzie regulacja odbywa się w dużo mniejszym zakresie i jest odwrotna (jak mniemam ;), czyli największe napięcie to najmniejsza jasność. Dodatkowo, wydaje mi się, że w standby te napięcia mogą być ok 5V a po włączeniu ustalają się w zależności od tego, co tam scaler podaje (część ustawień jest chyba w eepromie).

#16 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez WIOLAD 13 października 2012, 15:23
Paulusplu napisał(a):Wydaje mi się, że samo ON nie wystarczy.

Wystarczy.
Wiele inwerterów tak uruchamiałam.

#17 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 13 października 2012, 16:32
Po podłączeniu 5V na ON przez rezystor podświetlenie mignie przez chwilę (poniżej 1 sek).

#18 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez WIOLAD 13 października 2012, 17:45
Porównaj czy zgadza się ze schematem w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#19 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez Paulusplu 13 października 2012, 17:58
Próbowałeś może zdjąć na próbę D302 albo D303, są w obwodzie zabezpieczeniowym prowadzącym do scalaka przez pin1?

#20 Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez dewiant23 13 października 2012, 18:09
do WIOLAD - tak to ten schemat
do Paulusplu - nie nie próbowałem ale diody wyglądają na dobre (czy też coś innego w tych obwodach może szwankować?)

Re: LG W2242T podświetlenie gaśnie

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2012, 18:09