• Programator pamięci NAND flash

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programator pamięci NAND flash

przez PiotrPB 13 października 2012, 22:47
Proszę o radę i spostrzeżenia praktyków (ale nie tylko) którzy mają doświadczenia w programowaniu pamięci NAND.

Po pierwsze jaki programator sprosta temu zadaniu ? Powiedzmy programator w kwocie około 2000PLN

Przykładem wyjściowym niech będzie znana ostatnimi czasy pamięć NAND512W3A.

Specjalnie nie chcę podawać dokładnych namiarów na sklep i opis programatora ale szukając informacji w tym temacie znalazłem takie programatory z obsługą pamięci NAND w okolicach podanej wyżej ceny:

Xeltek SuperPro 500P
Czy ten programator na pewno obsłuży NAND ? Proszę o potwierdzenie kogoś kto go ma i go zna dobrze.

EETools ChipMax2
Czy przykładową pamięć ten programator bez żadnych problemów obsłuży ?
Jeśli ktoś go ma i kopiował albo z powodzeniem programował takie pamięci to proszę o jakąś sugestię jak poprawnie ustawić program MaxLoader (Option, ale może nie tylko) dla tej pamięci. Zakładamy, że pamięć nie ma uszkodzonych stron/sektorów. Jak ustawić dla pamięci z uszkodzonymi blokami ?

Vellon VP-990
Czy ten programator przykładową pamięć da radę skutecznie skopiować i zaprogramować ? Nie ma z nim problemów przy programowaniu NAND flash ?

Czy poza wyżej wymienionymi ktoś by polecił inny programator o podobnych możliwościach i w podobnej cenie ?
Jeśli się nie da w tej cenie to proszę o sugestię jakim programatorem się zainteresować aby nie miał żadnych problemów z tą pamięcią oraz innymi podobnymi, mniejszymi i większymi - pojemnościowo.

Re: Programator pamięci NAND flash

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2012, 22:47

#2 Re: Programator pamięci NAND flash

przez marek216 14 października 2012, 08:00
Jak już chcesz wydać 2k to się wstrzymaj i wydaj 3500 zł za SuperPRO 3000U Xeltek.
Idealnym rozwiązaniem jest BeePrgo2 ale to już podwojenie Twojego budżetu.

Stara prawda o programatorach: zawsze będą zbyt wolne, zawsze braknie im w obsłudze układu który akurat masz do zrobienia, zawsze będzie brakowało podstawek i zawsze będą zbyt drogie.

VP990 ma w obsłudze sporo NANDów, ale nie licz na to że wszystko nim zrobisz. Wielu popularnych kości samsunga czy kynixa siedzący np. w nawigacjach nie robi.

#3 Re: Programator pamięci NAND flash

przez PiotrPB 14 października 2012, 11:04
Serdecznie dziękuję za rzeczową odpowiedź.

marek216 napisał(a):Jak już chcesz wydać 2k to się wstrzymaj i wydaj 3500 zł za SuperPRO 3000U Xeltek.

Sprawdzam i wydaje się, że SP3000U nie jest już produkowany. Jego następca to SP5000U a to też podwojenie założonego budżetu.
Jak na moje potrzeby zbyt rozbudowany - programowanie seryjne, bez komputera i obiecywana duża szybkość nie jest mi potrzebna.
Ja byłbym bardzo zadowolony z SuperPro 500P gdyby programował NAND'y. Ale pomimo opisu pewnego polskiego sprzedawcy, że programuje NAND i NOR z mojego doświadczenia wynika, że tego nie robi ... Czy może ktoś to potwierdzić ?

marek216 napisał(a):Idealnym rozwiązaniem jest BeePrgo2 ale to już podwojenie Twojego budżetu.

No właśnie. I jak na razie to jest główny problem. Ale będę miał go w pamięci i na uwadze. A przynajmniej jako programator z którym można porównywać inne.

marek216 napisał(a):Stara prawda o programatorach: zawsze będą zbyt wolne, zawsze braknie im w obsłudze układu który akurat masz do zrobienia, zawsze będzie brakowało podstawek i zawsze będą zbyt drogie.

Jeśli o mnie chodzi to na szybkość na razie nie patrzę. Programator który wg instrukcji i zapewnień producenta programuje NANDy powinien to robić dobrze. A już na pewno na 100% dobrze dla układów z listy.
Do obsługi prostszych pamięci (szczególnie szeregowych) znam dużo tańsze i wiele szybsze programatory.
Moim zdaniem do programatorów firm Elnec, Vellon, Xeltek nie powinno być problemów z podstawkami. W informacjach o pamięci jest rozpiska połączeń do podstawki - jak się nie da kupić odpowiedniej podstawki to można ją zrobić.

marek216 napisał(a):VP990 ma w obsłudze sporo NANDów, ale nie licz na to że wszystko nim zrobisz. Wielu popularnych kości samsunga czy kynixa siedzący np. w nawigacjach nie robi.

Czy mogę prosić o rozwinięcie powyższego zdania ? Co to znaczy, że wielu kości nie robi ?
Czy ma problemy z kasowaniem, odczytem, zapisem, kopiowaniem 1:1 pamięci które są na liście czy też mimo dużych możliwości znajdą się pamięci z poza listy których nie obsłuży ?
Jeśli to drugie to jest to dla mnie zrozumiałe. Jeśli to pierwsze to jest to co najmniej niepokojące.

Wrócę jeszcze to pytania o ChipMax2 i NAND512W3A. Czy ktoś zna dobrze ten programator i ma sukcesy w kasowaniu, programowaniu, odczycie i co najważniejsze klonowaniu 1:1 pamięci NAND na nim ?

#4 Re: Programator pamięci NAND flash

przez marek216 14 października 2012, 13:17
W Polsce faktycznie 3000u już jest nieosiągalny ale można go sprowadzić.
VP990 to co ma na liście obsługuje poprawnie, nie obsługuje tak jak wspomniałem wielu popularnych układów z jakimi ja się spotykam.

#5 Re: Programator pamięci NAND flash

przez R2D2 14 października 2012, 20:00
Polecam skontaktować się z firmą RK-System ,a wcześniej obejrzeć ten programator :
http://www.rk-system.com.pl/index.php?a ... y&b=uprog2

Zalety tego systemu to to że producent i pełen suport na miejscu.
Polecam bo korzystam z produktów tej firmy.

#6 Re: Programator pamięci NAND flash

przez PiotrPB 14 października 2012, 20:57
Oj widzę, że dobry programator musi swoje kosztować - przynajmniej ~4kPLN.
Musi być klasy BeeProg+, Beeprog2, Uprog2, SuperPro 5000E a przynajmniej SuperPro 3000U

Ja jednak mam cichą nadzieję, że w granicach 2k5PLN jest jakiś sensowny programator który nie ma problemów z przynajmniej typowymi pamięciami NAND flash.

Czekam na dalsze propozycje, wnioski, opisy i spostrzeżenia na temat innych programatorów tej klasy.

Dziękuję za namiary na RK-System. Skorzystam z ich porady, dorady. Ciekaw jestem co mi zaproponują.

#7 Re: Programator pamięci NAND flash

przez marek216 14 października 2012, 21:02
Nie spodziewałbym się że RK_system za uproga będzie chciał mniej niż 3.5k zł

#8 Re: Programator pamięci NAND flash

przez PiotrPB 14 października 2012, 22:38
A co sądzicie o czymś takim jak Batronix BX48?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).