• Toshiba A300D-14P nie startuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 13 października 2012, 19:20
Witajcie.

Ostatnio trafił do mnie komputer mojego kolegi który ma dziwną przypadłość. Mianowicie po włączeniu przycisku włącznika komputer startuje i tyle monitor zostaje czarny, napis Satelite który powinien się włączyć nie robi tego. Tak sobie go włączałem i wyłączałem aż tu nagle bach i ożył. Szybko myśląc sprawdziłem pamięć RAM i fizycznie wymieniając na sprawną kość i w Memteście (nic nie wykazało) i niestety to nie jest przyczyna. Przeprogramowałem Bios , postresowałem trochę komputer rożnymi programami od tego i też wszystko chodziło cacy :), ale niestety nie bo po wyłączeniu go później już nie wstał. Zasilacz sprawdziłem i daje odpowiednie napięcie. Czy wiecie może co może być przyczyną ???????

Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2012, 19:20

#2 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez WIOLAD 14 października 2012, 09:58
Czy jakieś inne pomiary, czynności diagnostyczne Kolega wykonał?
Oznaczenie płyty proszę podać.

#3 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 15 października 2012, 18:33
Więc model płyty głównej to : DABD3GMB6EO

#4 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez delp 15 października 2012, 19:23
Czy podmieniałeś procesor, bo masz tam chyba z serii QL (one też lubią padać).
Możesz spróbować podgrzać NB.

#5 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 15 października 2012, 22:51
Wiec procka nie wymieniłem bo nie miałem akurat na wymianę ale zrobiłem stress testa programem PRIME 95 i wszystko chodzi :) Teraz odpisuje z tego komputera który teoretycznie nie działa bo się włączył. dodatkowy problem zauważyłem w momencie gdy system już się uruchomił to monitor sam wygasł a tle działały dzwieki :/

#6 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez KEYZOR 15 października 2012, 23:00
Rozumiem, że laptop wyposażony w procesor AMD oraz gniazdo S1. Jeżeli tak, to pierwsze do sprawdzenia gniazdo procesora. Te gniazda lubią raz się włączać a raz nie, aktualnie też mam taki jeden przypadek. Jeżeli masz kartę diagnostyczną do tego gniazda, to koniecznie jej użyj, jednocześnie delikatnie pukając i ruszając socketem.

#7 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 16 października 2012, 14:39
Tak jest tam procesor AMD Seria QL i tak jest tam gniazdo S1 :)

#8 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez KEYZOR 16 października 2012, 18:23
Jako ciekawostkę mogę dodać, że przed chwilą skończyłem lutowanie takiego gniazda. Efekt taki, że jak płyta leży na stole nie działa jak ją postawie na sztorc działa. Idę robić podejście drugie.

#9 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 16 października 2012, 19:20
Jak skończysz to daj znać jestem Baaardzo ciekaw co z tego wyjdzie :)

#10 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez wojtas 16 października 2012, 19:35
KEYZOR napisał(a):Rozumiem, że laptop wyposażony w procesor AMD oraz gniazdo S1. Jeżeli tak, to pierwsze do sprawdzenia gniazdo procesora. Te gniazda lubią raz się włączać a raz nie,...

Sporo się robi płyt z gniazdem S1 ale jego uszkodzenie to marginalna ilość, więc albo mam wyjątkowe szczęście albo Kolega ma wyjątkowego pecha;)

bolek1992 napisał(a):zauważyłem w momencie gdy system już się uruchomił to monitor sam wygasł a tle działały dzwieki

Podgrzej rdzeń mostu północnego (216-0674024?) i sprawdź co się zmieniło.

Pozdrawiam.

#11 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez KEYZOR 16 października 2012, 20:53
bolek1992 napisał(a):Jak skończysz to daj znać jestem Baaardzo ciekaw co z tego wyjdzie :)

Po reflow jeszcze gorzej teraz płyta w ogóle się nie włącza.

A jak u autora wątku?

#12 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez nrasta 17 października 2012, 10:44
A czy podstawa jaką jest sprawdzenie baterii RTC było?

#13 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez bolek1992 17 października 2012, 23:02
Ja socketa S1 nie wymieniałem ponieważ chciałem znać reakcję po wymianie u kolegi :) Czyli chcecie mi powiedzieć że podgrzanie a poźniej wymiana chipsetu 216-0674022 na 216-0674024 i wszystko będzie CACY ?? a czy Kolega misiekelk miał takie same problemy jak ja ?? ??

#14 Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez delp 17 października 2012, 23:05
bolek1992 napisał(a):.... Czyli chcecie mi powiedzieć że podgrzanie a poźniej wymiana chipsetu 216-0674022 na 216-0674024 i wszystko będzie CACY ?? a czy Kolega misiekelk miał takie same problemy jak ja ?? ??

Podgrzej jak sugerowaliśmy Ci kilka razy, jeśli po podgrzaniu wstanie.
Wymień i będzie CACY. ;)

Re: Toshiba A300D-14P nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2012, 23:05