• 9800GTX reballing

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 9800GTX reballing

przez malboro511 17 października 2012, 18:47
Witam

Kupiłem kartę która podobno miała się nie raz załączać ale tak nie robi i są ślady topnika więc była wygrzewana, ściągnołem procka postawiłem na nowych kulach i idealnie osiadł aż byłem dumny wszystko zrobione idealnie, w sumie już nie jedną kartę zrobiłem, ale ta 9800GTX dalej nie wstaje, bios sygnalizuje brak karty a GPU na karcie się normalnie grzeje nie wiem co zrobić, czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć? GPU idealny z wyglądu, nie spuchnięty ani żadnych urwanych padów itd. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia GPU? Proszę o opinie co mogło by być uwalone?

Re: 9800GTX reballing

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2012, 18:47

#2 Re: 9800GTX reballing

przez Macpod 17 października 2012, 18:54
Zacząłbym od podstawowych pomiarów, chociażby napięć i zwarć.
Układ GPU (i nie tylko) mógł się wyłożyć przy piekarnikowym grzaniu albo co gorsza zabawie opalarką poprzedniego właściciela.

#3 Re: 9800GTX reballing

przez malboro511 17 października 2012, 19:03
A czy ktoś z was spotykał się z uwalonymi GPU załóżmy reballingiem całkowitym który nie pomógł tylko dopiero wymiana na nowy GPU np w laptopach czy innych urządzeniach? Ogólnie karty z pierwszej ręki naprawiały się od razu tylko te kombinowane zawsze strzelają focha.

#4 Re: 9800GTX reballing

przez Macpod 17 października 2012, 19:06
Chociażby moja HD4890 - zwarcie w układzie. Jest mnóstwo takich uszkodzeń, a na jakie trafiasz to zależy już od szczęścia.

#5 Re: 9800GTX reballing

przez malboro511 17 października 2012, 19:09
Podpowiesz jak sprawdzić czy robi zwarcie układ? Szkoda karty.

#6 Re: 9800GTX reballing

przez kbrygola 17 października 2012, 19:20
Zmierz rezystancję na kondensatorach na układzie. Prawidłowa jest bardzo mała, rzędu 10Ω, ale w razie zwarcia może być jeszcze mniejsza, poniżej 1Ω.

#7 Re: 9800GTX reballing

przez Macpod 17 października 2012, 19:20
W dziale szkoleń masz potrzebne informacje, chociaż są to naprawdę podstawy.
Też są różne rodzaje zwarcia, najczęściej jednak chodzi o zwarcie Vcc do GND (to możesz sprawdzić na kondensatorach przy zasilaniu).

PS. Prosiłbym o poprawną pisownię.

#8 Re: 9800GTX reballing

przez malboro511 17 października 2012, 20:00
Reballing opanowałem a teraz muszę się nauczyć jak sprawdzać rezystancję, czyli podłączam się miernikiem pod sam kondensator na GPU i sprawdzam tak czy to on nie robi zwarcie tak?

#9 Re: 9800GTX reballing

przez Macpod 17 października 2012, 20:05
Przepraszam bardzo, ale jest to forum serwisowe.
Pomiary takie powinny być opanowane, w dodatku jest to kompletna podstawa.
Mi dokładniej chodziło o zwarcie układu (vcc do gnd), które można było stwierdzić na podstawie rezystencji kondensatorów w sekcji zasilania, po podniesieniu układu zwarcie ustaje - ale jest to tylko ta jedna sytuacja - zwarcie w układzie vcc do gnd. Są setki innych możliwości.

#10 Re: 9800GTX reballing

przez malboro511 18 października 2012, 18:02
Pomiary są następujące, elementy zaznaczone na niebiesko 1.0 Ohm, elementy zaznaczone na czerwono 0.5 Ohm, prosiłbym o pomoc czy na chipie powinno być 1.0 Ohm? Czy na górnej części po prawej gdzie też jest 0.5 Ohm powino być 1.0?

Obrazek

Re: 9800GTX reballing

przez Google Adsense [BOT] 18 października 2012, 18:02