• Sczypce tnące boczne - boczki :)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez DjDave 16 października 2012, 20:27
Do tej pory używałem Piergiacomi TR-58-RA oraz Knipex 78 03 125 ESD, jednak z żadnych nie jestem zbytnio zadowolony, gdyż szybko się zużyły. Co polecacie? Czy zaufać jeszcze raz Knipex i kupić z wyższej półki np: 79 12 125 ESD? Mam duże szczypce Knipex i są nie do zajechania. Proszę o propozycje. Jeżeli szczypce będą dobrze się sprawować przez kilka lat to cena może przekroczyć 200zł.

Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2012, 20:27

#2 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez DjDave 23 października 2012, 15:11
Nikt w swoim serwisie nie używa dobrych boczków?

#3 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez adikomp 25 października 2012, 18:08
Ja osobiście używam zwykłych

AX106 Szczypce boczne profesjonalne Xytronic
Obrazek

i jestem z nich bardzo zadowolony już kilka lat używam mam 3 pary
dla mnie super.

Pozdrawiam.

#4 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez DjDave 26 października 2012, 18:59
A czy po takim czasie eksploatacji można nimi przeciąć drut tak cienki jak np. w cewce od zegarów elektronicznych? Czasami używam takiego do odbudowy cienkich ścieżek lub padów, a ten jest najcieńszy z jakim się spotkałem.

#5 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez adikomp 27 października 2012, 18:31
nie mogę powiedzieć złego słowa o nich.
Wiadomo jak będzie się cięło grube druty to się wyrobi ale ja używam normalnie do obcinania nóżek elementów na płytkach i cięcia cienkiego kynaru i jeszcze cieńszego drucika jak naprawiam pady BGA.

I dalej tnie nie wykrzywił się jest OK

#6 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez striker 21 listopada 2012, 11:51
Też używam AX106 i mogę śmiało polecić. Do zastosowań takich jak adikomp wspomniał nadają się bardzo dobrze.

#7 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez Cyb0rg 8 stycznia 2013, 15:25
Dorzucę swoje spostrzeżenia.
Knippex 78 03 125 - są hartowane tylko do 54 HRC, stąd długo nie wytrzymają.

Knippex 79 12 125 - są hartowane już do 64 HRC, dzięki czemu nadają się już nawet do do cięcia drutu fortepianowego (piano) do 0,6 mm.
Mam inną serię Knippexa hartowane do 64 HRC i nieźle dają radę, ale cena :-/

Ten Xytronic - bardzo dobry stosunek ceny do jakości (też używam), dodatkowo jest sprężynka przytrzymująca obcinany kawałek drutu.
Do tego dla mnie istotną zaletą jest że nie mają "fazy", przy obcinaniu kabli dla wysokich częstotliwości (np.SAT) jest to zalecane, powierzchnia cięcia jest wówczas płaska (prawie), a nie "stożkowa".

#8 Re: Sczypce tnące boczne - boczki :)

przez ielektro 10 stycznia 2013, 21:47
Ja polecam narzędzia firmy KNIPEX, posiadam kilka szt. ale tak jak kolega pisze powyżej PIANO są nie do zajechania. Do precyzyjnych prac posiadam FACOM 416.12MT mam je już parę długich lat i również nie noszą oznak zużycia.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).