• Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez PiTTer 16 października 2012, 15:32
Witam, ręce mi już opadają z tym układem. Układzik niewielki, kulki 0,35 mm, sito do grzania bezpośredniego i popularny uchwyt.
Próbowałem już trzy razy i nie mogę postawić kulek. Za każdym razem środek sita wygina się do góry o jakieś 2 mm, co powoduje przesuwanie się kulek i ich zlewanie się ze sobą. Za drugim i trzecim razem, nie używałem już uchwytu, tylko układ + sito- niestety to samo.
Grzałem bardzo powoli, stopniowo, mały nadmuch, mimo to sytuacja się powtarza. Nigdy nie miałem takich problemów, sita zakupione w komplecie, żadne się nie wyginało podczas grzania ale tego Intela robię pierwszy raz. Używam topnika Wartona. Czy to sito jest jakieś inne od pozostałych? Dodam, że zrobiłem test na samym sitku, leżało sobie na blacie, zacząłem je podgrzewać i też się odkształciło. Masakra jakaś.
Może ktoś miał podobne problemy z małymi sitkami na kulki 0,35mm?

Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2012, 15:32

#2 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez wojtas 16 października 2012, 16:17
Witam,
dmuchasz dyszą o wymiarach co najmniej sita?
Dobrym sposobem jest położyć układ na podgrzewaczu (na jakimś kawałku blachy) i grzać jednocześnie z dołu i z góry - u mnie ta metoda jest skuteczna gdy stawiam kule na sitach uniwersalnych zazwyczaj sporo większych od scalaka i samej dyszy.

Pozdrawiam.

#3 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez DjDave 16 października 2012, 16:19
Jeżeli sito się odkształca znaczy to że używasz zbyt dużej temp. Albo zmniejsz temp. w hot-air, albo zwiększ odległość kolby od układu, oraz dłużej rozgrzewaj układ. Możesz też układ wstępnie rozgrzać. W przypadku problematycznych sit, układ z sitem kładę na podgrzewacz od stacji i pomału rozgrzewam go do ok 150°-170°.

#4 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez Usunięty Użytkownik 402 16 października 2012, 21:45
Wystarczy środek sita przytrzymać, aż kulki złapią. Używam do tego połówki pęsety. Niestety niektóre sita tak się zachowują ze względu na to że dziurkowana część szybciej się rozgrzewa i metal się rozszerza.

#5 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez PiTTer 17 października 2012, 08:50
Grzeję stopniowo i ze sporej wysokości, temperatura narasta powoli, sito ogrzewam równomiernie po całości. Z innymi sitami o otworach od 0,45 mm w górę, nie miałem nigdy takich sytuacji aby się wyginały. Spróbuję przytrzymać środek sita pęsetą, jak poradził LAZY.

#6 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez patol 17 października 2012, 08:55
Ja układy grzeję na piecyku własnej konstrukcji, żadne sita się nie wyginają. Piecyk z kawałka radiatora, 3 grzałek z kolby lutowniczej i sterowanie ze stacji 936.

#7 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez PiTTer 17 października 2012, 11:41
To jednak wina sita. Przed chwilą zakulkowałem procesor Intel Atom, układzik równie mały co ten most, kulki 0,4 mm (dałem 0,35 mm bo nie miałem 0,4 mm). Zero problemów, 10 min. i gotowe. Zauważyłem, że sito pod procesor jest ze sporo grubszej blachy niż to do mostu, mimo iż otwory w obu prawie takie same. Na razie sobie odpuściłem i zamówiłem nowy most, bo nie miałem pewności czy stary nie jest uszkodzony (wylut z płyty po burzy).

#8 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez cyborgctm 17 października 2012, 13:43
Proponuję zainteresować się topnikiem H036 i kulowaniem bez sita (grzanie bez sita).

#9 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez PiTTer 22 października 2012, 08:29
Proponuję zainteresować się topnikiem H036 i kulowaniem bez sita (grzanie bez sita).

Rozumiem, że przy użyciu tego topnika, da się postawić kulki za pomocą sita do grzania bezpośredniego, następnie zdjąć sitko z układu bez ruszenia kulek?

#10 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez cyborgctm 22 października 2012, 18:51
Zdjęcie sita to kwestia wprawy - ja używam zestawu "zimnych sit" z uchwytem JIG czy jakoś tak.
Polecam H036 z tego względu, iż dla mnie jest to najwygodniejszy topnik do stawiania kulek: zimny - gęsty i lepki, ciepły - bardzo płynny.
Ja robię tak:
Smaruję H036 ale tak odrobinkę (żebym wiedział że tam jest ale żeby go nie było widać),
uchwyt sito kulki -kiedy już kulki znajdują się gdzie trzeba a ich nadmiar jest usunięty z sita wtedy śliskim papierem (tym od foli aluminiowej) suwając po kulkach dociskam je do układu (po zdjęciu sita sprawdzam czy wszystko na swoim miejscu i ewentualnie poprawiam jakieś pojedyncze sztuki),
układ na podgrzewacz (blaszka na podgrzewaczu) na bliżej nieokreślone kilka chwil (szacuje rozgrzanie układu do ok. 50-70°C)
grzanie hotem na niemal minimalnym nadmuchu (QUICK 861DS - 5/350°) powoli przesuwam hota nad układem na wysokości ok 1cm,
układ dobrze oświetlony i widać kiedy kule siadają,
zauważyłem pewną zbieżność - jeśli jakieś pojedyncze kulki mi uciekają z pod hota to zazwyczaj się okazuje że coś jest nie tak z układem

#11 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez adikomp 23 października 2012, 13:23

Nie wiem czy H036 jest taki gęsty i rewelacyjny bardziej gęsty jest Kester i również świetnie sobie radzi.
H036 używam raczej do zdejmowania układu niż kulkowania.

Ale główna zasada to dobre sita jedni wolą bezpośrednie inni tylko do stawiania kul (kwestia gustu) niestety tanie sita z allegro lubią się mścić właśnie problemem przy stawianiu kulek.

#12 Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez PiTTer 24 października 2012, 10:19
Zamówiłem nowe sito, mam nadzieję, że będzie z grubszej blachy. To by rozwiązało problem.

adikomp napisał(a):tanie sita z allegro lubią się mścić właśnie problemem przy stawianiu kulek.

Tak, tylko gdzie można kupić "dobre" sita do grzania bezpośredniego, jak i tak wszystkie są produkowane w Chinach.
Na swoje sita nie narzekam, z tym jednym jest tylko problem.

......................... 29.10.2012 ................................

Przyszło zamówione sito, niby z wyglądu takie same jak stare, grubość też taka sama ale się nie wygina jak tamto. Zakulkowałem układ za pierwszym razem używając stolika/uchwytu.

Re: Problem z kulkowaniem Intel BD82HM55

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2012, 10:19