• Aoyue 968 problem z nadmuchem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez adikomp 27 października 2012, 18:36
Witam kolegów
posiadam stację Aoyue 968 i od pewnego czasu mam problem z nadmuchem,
objawia się to tak iż przy regulacji nadmuchu poniżej 4 pompka zaczyna
(proszę się nie śmiać), jak by pykać py py py .

Szukałem jakichś informacji, i aktualnie etap prac wygląda tak

wymieniłem potencjometr (za rada na jakim forum)
wymieniłem kondensator i rezystor odpowiedzialny za reset procesora (podobno miało pomóc)

niestety dalej jestem w martwym punkcie :((
wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam

Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2012, 18:36

#2 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Usunięty Użytkownik 402 27 października 2012, 19:20
Problem jest z zasilaniem pompki czy z jej wydajnością?
Trzeba co jakiś czas czyścić filtr umieszczony na wlocie powietrza, bez niego pompka zapycha się brudem.

#3 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez marek216 27 października 2012, 20:13
Jeśli to jest konstrukcja kompresorka z membranką to może być uszkodzona.

#4 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Usunięty Użytkownik 402 27 października 2012, 20:14
Membrany to w nich często pękały, nie pomagały patenty z dętki itp.

#6 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez adikomp 28 października 2012, 09:39
Jutro rozbiorę kompresor (jak sie uda) i napiszę jak idą dalej prace naprawcze.

W diolucie już patrzałem za pompką jak coś.

Podsumowując potwierdzacie, że takie pykanie przy zmniejszaniu siły nadmuchU to kompresorek i nie grzebać po płytce?

#7 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Usunięty Użytkownik 402 28 października 2012, 13:12
Koledze chyba nie sprawia kłopotu pomiar napięcia na zasilaniu pompki podczas trwania opisanej przez kolegę usterki?

Dalsze gdybanie co jest popsute nie ma sensu. Trzeba wykonać pomiary napięcia w każdym zakresie działania pompki i wówczas ustalimy coś. Napięcie jest stabilne czy nie?

#8 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Usunięty Użytkownik 576 28 października 2012, 18:54
Membrana pasuje idealnie po małej przeróbce od pompki paliwa poloneza i ciszej pracuje.

#9 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Usunięty Użytkownik 402 30 października 2012, 20:58
Gdyby się okazało że pompa padła to na aukcji 2719599346 jest za 50zł.

#10 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez adikomp 27 listopada 2012, 19:24
LAZY napisał(a):Koledze chyba nie sprawia kłopotu pomiar napięcia na zasilaniu pompki podczas trwania opisanej przez kolegę usterki?

Dalsze gdybanie co jest popsute nie ma sensu. Trzeba wykonać pomiary napięcia w każdym zakresie działania pompki i wówczas ustalimy coś. Napięcie jest stabilne czy nie?

Kolega najtrafniej podpowiedział,

rozebrałem cała pompkę wszystkie membrany wyglądają jak nowe pompka ok ( po podaniu napięcia nie ma zakłóceń),

teraz dalsza naprawa myślałem że to potencjometr ale też ok,

napięcie na zasilaniu pompki nie spada poniżej 176V mimo zjechania potencjometrem na minimum,

natomiast w momencie "pyrkania: napięcie skacze w zakresie ok 138-180 V.

z tego co ustaliłem sygnał z potencjometru leci do układu U8 JR77AC (jak mniemam to przetwornik A/C)

Obrazek

proszę o dalsze rady i pomysły.
Pozdrawiam

#11 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez adikomp 8 stycznia 2013, 10:20
Czy ktoś może wpadł na jakiś pomysł, gdyż dalej stoję w miejscu z naprawą :(

#12 Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez lutownicze 10 stycznia 2013, 18:55
Jakby kolegę interesowało proszę na PW numer seryjny i sprzedawcę i będę mógł w cenie 33zł zaoferować nową kompletną PCB, stara zostanie na części :-)

Re: Aoyue 968 problem z nadmuchem

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2013, 18:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).