• Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez k5555 27 września 2010, 18:35
Witam.
Mam problem z pewnym laptopem

Notebook na baterii działa normalnie.
Ekran świeci wyraźnie i bardzo dobrze.
Jednakże po podłączeniu zasilania zewnętrznego matryca przygasa o jakieś 99%
Widać jest że coś wyświetla... ale nie nadaje się to do pracy na nim.
Po podłączeniu monitora zewnętrznego... na nim wyświetla OK.
W chwili kiedy odłączę zasilanie zewnętrzne , na matrycy i na monitorze zewnętrznym wszystko jest ok
Napiszę jeszcze że sprawdziłem już inwerter, i przełącznik usypiania notebooka.
Zasilacz też jest ok. bo bezproblemowo ładuje baterie

Notebook to Aristo Smart 360
płyta główna Mitac 8515

Może jakieś sugestie ?
Jakiś trop co może być uszkodzone ?
Jedyne co zauważyłem dodatkowo.. to że gdy pracuję na baterii . załączę zasilanie...
to komputer od razu przechodzi w stan hibernacji tak jakbym zamknął klapę od notebooka
gdy zmieniłem w windows "zamknięcie klapy monitora" na "nic nie rób"
to nadal pracuje "normalnie" (czyli wyświetla tylko na dodatkowym monitorze)
Za podpowiedź z góry dziękuję

Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez Google Adsense [BOT] 27 września 2010, 18:35

#2 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez ozox 27 września 2010, 18:54
Witam
Bios najnowszy ? Jeśli nie to zaktualizowanie do najnowszej wersji.
Może być coś nie tak z profilami w biosie (zarządzanie energią).
Czy po wejściu do biosu i podłączeniu ładowarki ekran też się ściemnia ?

#3 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez k5555 27 września 2010, 19:31
Bios najnowszy.
Ekran przyciemnia się od razu po podpięciu prądu. Nie ważne czy system czy bios.
Po odłączeniu prądu... obraz od razu powraca do normy.

Po prostu jak załączam zewnętrzne źródło zasilania.... gaśnie mi podświetlenie matrycy.
Nie wiem który układ jest za to odpowiedzialny. Przejrzałem całą płytę główną i żadnych spalonych elementów nie widać

#4 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez marianoitaliono 28 września 2010, 14:17
Spróbuj zamienić zasilacz , jak dasz radę to też inwerter ... pomierz co dostajesz na wejściu inwertera jak podświetlenie działa a co jak podłączasz zasilanie i ekran przygasa.

#5 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360 

przez chevy 28 września 2010, 14:33
Ja bym się zainteresował kontrolerem KBC

#6 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez k5555 28 września 2010, 14:46
@marianoitaliono

Matryca z świetlówkami i inverterem są OK... bo działają w bezproblemowo z drugim lapkiem (identycznym)
zasilacz też oczywiście inny podłączałem

Jak go znów rozłożę jutro to ewentualnie mogę te pomiary porobić

@chevy

A mógłbyś rozszerzyć wypowiedź ?... bo jakoś ja (kiepski ze mnie elektronik) nie widzę związku pomiędzy kontrolerem KBC i gaśnięciem świetlówek przy podłączeniu prądu (tak mi się wydaje ale mogę się mylić)

#8 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez k5555 28 września 2010, 20:27
@marianoitaliono
@chevy
Fakt... chyba macie rację.

Czy jest jakiś sposób aby to dokładnie sprawdzić ?
Raczej na przelutowanie się nie zdecyduję ...
Może można to jakoś obejść ? Nie zależy mi bardzo na tym żeby notebook reagował na zamknięcie klapy... wolę żeby wyświetlał obraz pod zasilaniem zewnętrznym

#9 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez Vogelek23 28 września 2010, 20:33
marianoitaliano oraz k5555 - proszę niezwłocznie poprawić pisownię w swoich postach. Zdania rozpoczynamy wielką literą.

#10 Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez chevy 29 września 2010, 10:02
Raczej na prze lutowanie się nie zdecyduję ...

Dlaczego nie? Osobiście uważam że dużo łatwiej jest podmienić KBC niż grafikę albo most.

Może można to jakoś obejść ? Nie zależy mi bardzo na tym żeby notebook reagował na zamknięcie klapy... wolę żeby wyświetlał obraz pod zasilaniem zewnętrznym

Jeżeli winny za to faktycznie okaże się KBC to raczej nic z tym nie zrobisz. Podmienił bym na twoim miejscu KBC bo może być jeszcze gorzej.

Re: Nie działa podświetlenie matrycy - Aristo Smart 360

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2010, 10:02