• Maxtor Diamondmax +9 - po odwrotnym wpięciu zasilania.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Maxtor Diamondmax +9 - po odwrotnym wpięciu zasilania.

przez nrasta 8 listopada 2012, 08:25
Dysk po odwrotnym podpięciu zasilania. Padł układ L7250 - wymieniłem - dysk kręci, podczas podpięcia poprzez przejściówkę słychać prace głowic, więc nie jest najgorzej.

Podczas pomiarów napięć posiłkowałem się tym: Obrazek

Zamiast L7250 w wersji 1.2 wstawiłem 1.0 bo tylko taki miałem.

Nie ma napięcia -5V.

Sam L7250 jest dość ciepły.

Żadnym sposobem nie da się czegokolwiek odczytać. W menadżerze jest widziany jako Maxtor 6 Y250P0 USB Device.

W zarządzaniu dyskami widziane 250GB ale pisze że niezainicjowany.

+3.3V - 3,23
-5V - -0,35
MOTA - 4,5
MOTB - 4,5
MOTC - 4,5
CT - 4,5

Na L500 po obu stronach 0V.

Q501 - PB4350
1 - 3,9
2 - 4,93
3 - 3,24
4 - 4,9

Re: Maxtor Diamondmax +9 - po odwrotnym wpięciu zasilania.

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2012, 08:25

#2 Re: Maxtor Diamondmax +9 - po odwrotnym wpięciu zasilania.

przez arvika 8 listopada 2012, 23:08
Dość często w wyniku awarii zasilania w tych dyskach leci również strefa serwisowa. W celu odzyskania danych trzeba ją zregenerować lub ominąć problem. Tutaj jednak potrzeba sprzętu do pracy z SA.

Re: Maxtor Diamondmax +9 - po odwrotnym wpięciu zasilania.

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2012, 23:08