• Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez berys 8 listopada 2012, 12:39
Witam posiadam dysk ssd Kingston 120gb 3k, kupiłem nowy w promocji w sklepie Agito, podłączyłem i musiałem odpiąć taśmę sata oraz zasilanie - wyłamało się mocowanie, odesłałem im ale nie uznali reklamacji. Próbowałem przejściówką zasilania sata podłączyć dysk wpychając we wtyk cieniutką drewniana listeweczkę aby styki nie były luźne - niestety komputer się nie włącza (sądzę że jest zwarcie) po kilku próbach jeden pin od zasilania chyba się oberwał i wsunął się w głąb dysku. Czy warto to naprawiać, czy jest to do naprawienia?

Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2012, 12:39

#2 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez WIOLAD 8 listopada 2012, 18:43
berys napisał(a):Czy warto to naprawiać, czy jest to do naprawienia ?

Myślę że jest to do zrobienia jeśli sam dysk nie uległ uszkodzeniu.
Wrzuć fotkę.

#3 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez berys 8 listopada 2012, 20:01
Obrazek

Obrazek

-- Dodano: czwartek, 8 lis 2012, 20:56 --

W sekcji zasilającej po środku widoczne są 2 blaszki bardziej "obniżone", jedna z nich ta krzywa jest uszkodzona - ponieważ wyciągałem ją szczypcami na swoje miejsce, gdyż podczas próby montażu przejściówki zasilania wsunęła się do środka.

#4 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez servkom 8 listopada 2012, 21:35
Jest to do zrobienia z tym że możesz mieć problem z zakupem tego złącza. Wszystkie dyski 2,5" talerzowe mają złącza odwrotnie i adaptacja do dysku SSD jest możliwa z tym że trzeba się trochę nakombinować. Miałem klienta z podobnym przypadkiem, złącze zaadoptowałem z tym że połączenia z płytą musiało być na drucikach i jeszcze do tego trochę szlifowania plastiku aby go dopasować.

#5 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez arvika 8 listopada 2012, 21:51
Jesteś w stanie rozkręcić dysk i zrobić zdjęcia z obydwóch stron płytki PCB?

#6 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez berys 9 listopada 2012, 20:15
// Poprawiono źle wklejone obrazki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#7 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez arvika 9 listopada 2012, 21:54
Chyba coś się źle wkleiło, bo zdjęcia są miniaturkami.

#8 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez michal3411 9 listopada 2012, 22:36
Już jest dobrze, samemu trzeba było dochodzić co i jak.

#9 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez arvika 9 listopada 2012, 23:50
Może być problem z takim gniazdem. Poszukaj w Farnelu, TME lub na allegro uszkodzonego takiego dysku. Względnie trzeba będzie przerobić tak jak kolega servcom pisze.

#10 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez adam1114 9 listopada 2012, 23:51
Takie gniazdo można zamówić w Chinach i wlutować nowe.

#11 Płyta główna nie widzi dysku

przez berys 11 listopada 2012, 12:13
Witam, płyta główna w moim komputerze to Abit IC7. Podłączam dysk SSD kingstona, ale płyta go nie widzi, próbowałem zainstalować win XP oraz Windows 7 w wersji ze sterownikami SATA, niestety za każdym razem informacja (brak dysku). W biosie krok po kroku przestawiałem ustawienia dysków, dysk posiada 4 igiełki jakby na zworkę, ale od nowości nie było zworki. Dodam że po ustawieniu w biosie Combined mode IDE-2 master, bios nadal nie widzi dysku ssd ,ale po włączeniu komputera system windows go widzi , lecz znika nagrywarka. Moja konfiguracja to hdd i nagrywarka podpięte osobno na starych taśmach, dysk z systemem podpięty na sata i zostało jedno sata dla ssd. Jeżeli bios płyty głównej nie wykryje dysku to mogę zapomnieć o instalacji systemu na tym dysku ssd? Co o tym sądzicie?

#12 Re: Płyta główna nie widzi dysku

przez iras72 11 listopada 2012, 15:02
Witam, instalujesz z CD, czy USB? Ja miałem przypadek że z tego ani z tego nie szło, pomogło jak włączyłem instalację z USB i dodatkowo z płytą DVD (win7), pozdrawiam.

#13 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez berys 11 listopada 2012, 16:19
Dziękuję za pomoc, pokombinowałem i dysk działa, mam kolejny problem płyta go nie widzi i nie mogę zainstalować systemu na tym dysku. Coś mi się wydaje że trzeba sprzęt wymienić.

-- Dodano: niedziela, 11 lis 2012, 16:29 --

Obrazek

#14 Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez servkom 11 listopada 2012, 22:03
A co z ustawieniami IDE i AHCI też nic.

Re: Kingston SSD-uszkodzone gniazdo sata.

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2012, 22:03