• Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 11 listopada 2012, 15:53
Asus K50AB, płyta K40AB, rev. 1.3G.
Północ 4026

Laptop uruchamia się, wentylator jest sterowany prawidłowo (załącza się tylko na gorącym radiatorze), włącza się podświetlanie matrycy, lecz nie ma treści na ekranie ani na monitorze zewnętrznym.

Bios przeprogramowałem, na nowej północy i grafice objawy te same. Wlutowałem kartę diagnostyczną i wykazała, że procedura POST przebiega prawidłowo.

Napięcia główne oczywiście poprawne.

Czym się zainteresować? Podejrzewam multiplexer U7801 ale nie bardzo wiem jak go sprawdzić. Proszę o sugestie.

Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2012, 15:53

#2 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez grisza69 11 listopada 2012, 16:14
Zakładam że podstawiłeś taśmę i matryce.
Multiplexer TS3DV416DGGR możesz wy lutować a linie LVDS podłączyć poprzez zwory, popatrz na schemat, masz tylko 8 linii, czyli łączysz N2 z N48 , N4 z N47 itd. To będzie najprostsze oczywiście oprócz podstawienia innego.

#3 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 12 listopada 2012, 16:43
Zdjąłem multiplexer i zrobiłem połączenie z sygnałami _VGA, czyli n.2 z n.45, n.4 z n.44 itd. ponieważ sygnały _GM są z mostu północnego - na nowym BIOSie nie odpaliłoby.
W każdym bądź razie bez efektu, wciąż to samo.

Matrycy i taśmy nie podstawiałem, ponieważ na monitorze zewnętrznym są te same objawy. Nie słychać też typowego dla Asusa dźwięku przy uruchomieniu, pomimo iż POST jest zakończony prawidłowo.

Proszę o dalsze sugestie.

#4 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez KEYZOR 12 listopada 2012, 16:49
KBC to jakiś ITE ?? Wiem, że on średnio pasuje do omawianych objawów ale w tych asus'ach wymieniłem ich już tyle, że zawsze warto go sprawdzić.

#5 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez Edek 12 listopada 2012, 21:08
grisza69 napisał(a):, masz tylko 8 linii, czyli łączysz N2 z N48 , N4 z N47 itd. To będzie najprostsze oczywiście oprócz podstawienia innego.

hanomag napisał(a):Zdjąłem multiplexer i zrobiłem połączenie z sygnałami _VGA, czyli n.2 z n.45, n.4 z n.44 itd.

Coś chyba namieszałeś (nie mam schematu)

#6 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 13 listopada 2012, 00:41
Edek napisał(a):Coś chyba namieszałeś

Nie sądzę, zerknij na fragment schematu poniżej.

Obrazek

#7 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez grisza69 13 listopada 2012, 12:15
hanomag napisał(a):
Edek napisał(a):Coś chyba namieszałeś

Nie sądzę, zerknij na fragment schematu poniżej.

Obrazek

Sygnał VGA jest sygnałem analogowym, linie LVDS masz cyfrowe.
Tutaj wklejam konwerter VGA->LVDS i zasady działania.
VGA LVDS.pdf

Nie wiem czy dysponujesz oscyloskopem ale najprościej jest sprawdzić przebieg na liniach w czasie uruchamiania.
Dźwiękiem się nie sugeruj może być wyłączony domyślnie w BIOS-ie, sam napisałeś że karta diagnostyczna pokazuje zamkniecie procedury POST wiec już jesteś blisko mety. Mulitplexer może być uszkodzony ( napięcie zasilania sprawdziłeś +3VS) - zwarty lub nie aktywny ( jest narażany na przepięcia np. użytkownik próbował podłączyć laptopa w czasie pracy pod odbiornik kineskopowy ze złym separowaniem transformatora lub sieci domowej i już jest na tyle duża różnica potencjałów która trwale niszczy elementy wyjścia), zdemontuj i sprawdź przebiegi. VGA może się nie aktywować wiec bezpieczniej sprawdzać linie LVDS (GM).

P.S. Jak możesz podaj pełną obsadę mostów jakie masz na płycie, nie wiem czy znasz historię usterki, ale w tych płytach były obsadzane różne mosty, istnieje kilka biosów i być może tutaj jest problem.
Napisałeś w 1 poście że wymieniłeś zarówno północ i grafikę, może masz któryś układ uszkodzony ( kość pamięci, północ lub grafikę). Może warto zainteresować się tą drogą?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 14 listopada 2012, 16:05
Dzisiaj uzyskałem obraz - uszkodzony multiplexer. Zrobiłem ponownie zwory i zadziałało. Zamówię nowy multiplexer, zamontuję i po testach zamknę temat.

#9 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 17 listopada 2012, 19:21
Po wymianie multiplexera ponownie brak obrazu.
Oscyloskopem nie dysponuję, laptop pierwotnie miał uszkodzony most północny 4026 - wymieniłem na nowy.

Po uruchomieniu płyty LVDS_SEL wynosi 3,65V, gdy załączy się podświetlanie, spada do 3,55V.

Z której grafiki korzysta przy sygnałach GM (ze schematu wygląda na to że z NB)? Może tak funkcjonować bez multiplexera?

#10 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu. 

przez grisza69 17 listopada 2012, 22:42
Masz zasilanie (+3VS) ?
Sprawdź jeszcze masę czy to jest faktycznie masa?

Spróbuj podnieść N24 a najlepiej zmierz częstotliwość tego napięcia.
Wymontowanie .... tak mało elegancko ;)

#11 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez ADAMK101 18 listopada 2012, 09:24
jaki wstawileś 026 "NOWY"?????
Jesli załącza sie podświetlanie, to na liniach LVDS powinien pojawić sie niskoamplitudowy i wysokoczęstotliwościowy przebieg.
Jesli go nie ma , to 026 ma uszkodzony interfejs wyjściowy lub nie zasilany.
Najwygodniej mierzyć je na układzie U7801 :) .

#12 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 18 listopada 2012, 10:40
+3VS sprawdziłem w pierwszej kolejności. Masa jest masą. Nie mogę sprawdzić częstotliwości LVDS_SEL, ale po podniesieniu n.24 obraz pojawił się.

ADAMK101 - układ kupiony u Ciebie ;).

#13 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez ADAMK101 18 listopada 2012, 12:40
no to układ 200% nowy i 99,99% dobry :)
natomiast SEL w multiplekserze ma inną funkcje niż ON/OFF
LOW łączy porty A z portami B1 u nas GM
HIGH lączy porty A z portami B2 u nas VGA
teraz to juz z górki :)

#14 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez hanomag 18 listopada 2012, 12:58
No tak, tylko stan wysoki według dokumentacji TS3DV416 wynosi od 2V do 5,5V a ja mam 3,6V, czyli teoretycznie ok.

#15 Re: Asus K50AB - prawidłowy POST, brak obrazu.

przez ADAMK101 18 listopada 2012, 14:26
jak znajdziesz rezystor R2060 w pobliżu SB to jeśli na nim jest 5V to masz HIGH , a HIGH oznacza połączenie LVDS z zewnętrzną grafiką M92-S2, dla 026 powinno być LOW .