• Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez PureEvil 13 listopada 2012, 16:02
Witam

Mam 2 hdd 320gb na których utworzona była macierz raid1 która się posypała.
Sklonowałem jeden hdd w celu zachowania danych.
Postawiłem na nowo macierz raid1.

I teraz mam problem z przywróceniem danych.
W jaki sposób mogę sklonować backup dysku na nową utworzoną macierz raid1?

Pozdrawiam!

Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2012, 16:02

#2 Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez arvika 13 listopada 2012, 23:10
Macierz RAID1 jest widoczna jako jeden dysk, więc kopiujesz z bacupu dane po prostu na tą macierz. Z tym że musisz to wykonać na tym kompie na którym jest ta macierz postawiona. Czyli odpal np. DMDE z płyty CD w wersji DOS.

#3 Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup... 

przez farmer 13 listopada 2012, 23:20
Niekoniecznie. W przypadku RAID na kontrolerze Intela istnieje możliwość utworzenia RAID-a z poziomu systemu operacyjnego przy pomocy Intel Matrix Storage Console. W takim przypadku wystarczy włączyć w BIOS-ie RAID, uruchomić system z jednego dysku z backupem, drugi dysk może być pusty, a potem utworzyć wolumen RAID z istniejących dysków.

#4 Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez arvika 13 listopada 2012, 23:28
Zgadza się, również jest taka możliwość :) Nie przerabiałem tego w praktyce, ale powinno zadziałać.

#5 Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez PureEvil 20 listopada 2012, 19:56
Zrobiłem jak kolega @farmer opisał....wszystko ładnie działa.

Dziękuję za pomoc!

Re: Macież RAID problem ze skopiowaniem backup...

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2012, 19:56