• Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 15 listopada 2012, 18:49
Tytułowy medion płyta 48.4W301.021 nie reaguje na klawisz F2 (bios) i F12 (boot).
Wgrany nowy bios, klawisze F2 i F12 sprawdzone w systemie działają. Na zewnętrznej klawiaturze USB tak samo. Nie spotkałem się dotąd z taką usterką. Dodam, że poza tym wszystko działa normalnie. Reset cmos naturalnie zrobiony. Proszę o poradę.

Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2012, 18:49

#2 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez R2D2 15 listopada 2012, 21:27
F11 - ?

#3 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez marek216 15 listopada 2012, 21:43
DEL
F10

Tak na marginesie to powinien pisać jak startuje :)

#4 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 15 listopada 2012, 22:12
Jasne że pisze, proponuje F2 bios i F12 boot. Ale to ignoruje i to jest sedno problemu.
Mimo to dziękuję.

#5 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez AdamStar 16 listopada 2012, 00:21
Pierwsza informacja jaka powinna być podana to jaki to jest typ BIOSu? Jeżeli Phoenix to najpierw nacisnąć "Esc" i zobaczyć komunikaty. Do BIOSu spróbuj wejść naciskając tylko raz klawisz dopiero po pojawieniu się komunikatów "F2 Bios i F12 Boot".

Czy płyta to Wistron MB1X?

#6 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez marek216 16 listopada 2012, 06:47
zatronik1 napisał(a):Wgrany nowy bios...

Problem wystąpił po wgraniu nowego BIOSU czy wcześniej?

#7 Re: Medion WAM2070 nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 16 listopada 2012, 12:10
Widzę że za mało przyłożyłem się w pierwszym poscie za co przepraszam i uzupełniam opis. Laptop był naprawiany na brak obrazu. Powodem okazał się uszkodzony procesor Athlon. Po zmontowaniu ujawniła się usterka o której wyżej. Zamontowałem w nim Turiona więc dla pewności rozebrałem i sprawdziłem na Athlonie choć to raczej bez związku. Potem działania o których pisałem czyli bios i sprawdzenie działania właściwych klawiszy.
Uzupełniając bios Phoenix Płyta MB1X.
Korzystając z podpowiedzi sprawdziłem wszystkie klawisze na raz i na "królika". Płyta ignoruje wszystkie próby z klawiatury i idzie dalej. Jak dla mnie usterka zadziwiająca, raz jak pamiętam spotkałem coś podobnego ale nowy bios pomógł, tym razem nie.

#8 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez Paulusplu 16 listopada 2012, 12:57
Czy jak podpiąłeś zewnętrzną klawiaturę, to jednocześnie odpiąłeś wewnętrzną? I czy w każdej chwili reaguje na alt+ctrl+del?

#9 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 16 listopada 2012, 13:31
Testuję teraz na gołej płycie bez dysku. Reakcja na alt+ctrl+del jest dopiero jak posty przejdą do końca. Jest tak przy każdej kombinacji podłączenia klawiatur. Zauważyłem jednak coś istotnego, gdy we właściwym momencie naciskam F2 na "królika" to na ten czas zatrzymuje się co widzę na ekranie i amperomierzu. Jak przestanę to idzie dalej.

#10 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez Paulusplu 16 listopada 2012, 13:59
Hmm, intryguje mnie ten sposób na "królika, czy to ma jakieś odniesienie do zdolności prokreacyjnych tych zwierzątek? :lol:

A jakbyś spróbował wymusić stan niestabilny poprzez zwarcie C573 (reset rtc) i wtedy uruchomienie płyty. Być może, że wtedy płyta sama uruchomi panel ustawień biosu. Zaznaczam, że tego nie próbowałem na nVidii, więc musiałbyś to zrobić na... "czuja".

#11 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 16 listopada 2012, 14:04
Tak to co robię z F2 bardzo dobrze oddaje zachowanie królików w pewnych okolicznościach ;) . Spróbuję teraz jak radzisz i zobaczymy.

-- piątek, 16 listopada 2012, 19:11 --

Niestety wszystkie sposoby zawiodły. Dodatkowo zauważyłem że reaguje w dowolnym momencie na Pause Break a potem Esc. Pozostała by chyba podmiana kostki BIOS co jest o tyle kłopotliwe że jest w obudowie TSOP a takiego adaptera nie posiadam.

#12 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez marek216 16 listopada 2012, 18:19
Nie podmiana kości tylko wgranie właściwej wersji na programatorze. Kości same w sobie mało kiedy się psują.

#13 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 16 listopada 2012, 18:43
Hmm bios pobrany ze strony producenta dlaczego mam zakładać że może być nie właściwy. Żadnych komplikacji przy wgraniu. Takie same zachowanie przed i po wgraniu raczej wskazuje na inną przyczynę niż sama zawartość bios.

#14 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez opelr 16 listopada 2012, 21:31
Myślę, że markowi chodziło o to, że dokonywałeś aktualizacji biosu a nie zmiany całej zawartości flashu, co nie zawsze skutkuje poprawą przy uszkodzeniu bios.

#15 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 16 listopada 2012, 21:39
A tak to jest chyba argument. Niestety oznacza że narazie utknołem bo obudowa TSOP.

#16 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez marek216 16 listopada 2012, 22:32
Jeśli podeślesz mi kostkę i wsad to ci to nagram, chyba że wpadniesz do Raciborza - nie masz napisane w profilu z jakiej części opolskiego jesteś, może masz niedaleko.
Dalsza pogadanka w tej kwestii na PW żeby nie robić na forum śmietnika.

opelr - czytasz w myślach ;)

#17 Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez zatronik1 19 listopada 2012, 18:03
Problem rozwiązany choć jak okazuje się wcale go nie było. Dotychczasowe próby robiłem na kadłubku nie zmontowanym do końca i na monitorze zewnętrznym. Otóż okazuje się że aby wchodził normalnie do biosu musi zobaczyć :D matrycę. Wygląda na to że ta płyta tak po prostu ma. Może przydać się innym kolegom warto zapamiętać bo być może są jeszcze takie inne płyty.
Dziękuję wszystkim Kolegom za wypowiedzi a szczególnie Koledze Marek za jego gotowość pomocy w zaprogramowaniu biosa.

Re: Medion WAM2070 Wistron MB1X nie można wejśc do bios.

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2012, 18:03