• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#361 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez tom 11 grudnia 2012, 15:51
Z całą stanowczością nie polecam "Varunek" - allegro.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2012, 15:51

#362 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Remigiusz 10 stycznia 2013, 18:17
Dostałem ostatnio do naprawy laptopa, w którym umarła grafika. Naprawa prosta, wymiana układu BGA. Zakupiłem stosowny układ. W nazwie miał: "Chip Układ G84-601-A2 DC08 128BIT FV! NOWE!!"
Układ przyszedł, wyglądał prawidłowo. Po wlutowaniu, zadziałał, doszedł do pulpitu windy i pojawiły się pionowe pasy oraz artefakty.
Po skontaktowaniu się ze sprzedającym otrzymałem taką oto podpowiedź:
"To, że układ jest z 2008 zupełnie NIC nie znaczy, proszę nie opierać się na fałszywych informacjach, nie posiada on żadnej wady, a nowy układ DC08 podziała tyle samo co w nowszym roczniku gdyby tylko były dostępne. Bardzo dobrze, że napisał Pan o lutach, chyba zaczniemy do układów dołączać instrukcję. Luty w tym układzie winny być obowiązkowo wymienione na nowe gdyż mają już 4 lata. Bez znaczenia czy na ołów czy też inny stop. Cyna posiada tylko 1rok ważności. Proszę zmienić na Pb i zobaczyć efekt, też zapoznać się z jakimiś informacjami na temat awarii pamięci gdyż wtedy również pojawiają się pasy."
Co szanowni koledzy na to?

PS.
Oczywiście po przekulkowaniu na ołów - układ zmarł.

#363 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez SELLKOM 10 stycznia 2013, 18:55
100% się z tym zgadzam.

#364 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez arvika 10 stycznia 2013, 19:04
O ile się nie mylę, to sprzedawca tego układu doradzał w innym wątku że termopara górna jest kompletnie niepotrzebna do lutowania ;)

Jeśli układ nowy, choćby był DC08 powinien podziałać przynajmniej 2-3 lata.

#365 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez AdamStar 10 stycznia 2013, 20:50
Remigiusz napisał(a):PS.
Oczywiście po przekulkowaniu na ołów - układ zmarł.

Raczej bym szukał gdzieś indziej problemu aniżeli w samym układzie. Coś za szybko koledze ten układ padł, podejrzewam niedolut.

#366 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Remigiusz 10 stycznia 2013, 20:52
Nie ma szans na niedolut. Układ po pierwszym wlucie na bezołowiu wstał ładnie dając poprawny obraz. po 5 min. rozpoczęły się artefakty. Po przekulkowaniu najpierw artefakty a potem biały ekran.

-- Dodano: czwartek, 10 stycznia 2013, 20:54 --

arvika napisał(a):O ile się nie mylę, to sprzedawca tego układu doradzał w innym wątku że termopara górna jest kompletnie niepotrzebna do lutowania ;)

Jeśli układ nowy, choćby był DC08 powinien podziałać przynajmniej 2-3 lata.

Tu bym szukał powodu...

#367 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez AdamStar 10 stycznia 2013, 20:54
Remigiusz napisał(a):Nie ma szans na niedolut. Układ po pierwszym wlucie na bezołowiu wstał ładnie dając poprawny obraz. po 5 min. rozpoczęły się artefakty. Po przekulkowaniu najpierw artefakty a potem biały ekran.

Opis pięknie pasuje do niedolutu ;) Do czego go wstawiałeś?

#368 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Remigiusz 10 stycznia 2013, 20:58
Laptop NO NAME. Płyta LA-3541P.
Karta grafiki LS-354JP. Fabrycznie siedział G84-600-A2 z 0741. Zakupiłem G84-601-A2 z 0814. "NOWY"

PS.
Laptop przyszedł z białym ekranem. Po podgrzaniu układu grafiki dał poprawny obraz. Po podmianie układu dał przez 5 min poprawny obraz, który samoczynnie zmienił się na artefakty. Po przekulkowaniu obraz biały.
Jak tak wygląda niedolut, to....

PS.2
Przepraszam za offtopic, ale sądziłem, że rozmowa zejdzie na układy i sprzedawców.

#369 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez przemex 18 stycznia 2013, 14:02
Zdecydowanie odradzam laptopmarket.pl ( firma COM sp. z o.o. - Warszawa) - z premedytacją wysyłają rebalowane IGP jako nówki nieśmigane licząc że klient nie sprawdzi co dostał.

Sam opis produktu już mówi że mamy do czynienia z oszustami: "Fabrycznie nowe i okulowane chipsety.Produkt ORYGINALNY to gwarancja wysokiej jakości.
Kupowane bezpośrednio od producentów, co gwarantuje zakup produktu pozbawionego wad fabrycznych."
- jak zapewne większość z Was wie, producenci nie rozmawiają z detalistami kupującymi po kilka/kilkanaście/dziesiąt układów.

Procedura reklamacyjna zawiła i długotrwała - zdecydowanie odradzam !

#370 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez baner81 18 stycznia 2013, 19:52
Niejednokrotnie kupowałem w laptopmarket.pl. Towar zawsze był pierwsza klasa, idealne nóweczki na bezołowiu. Może coś się zmieniło, ostatni zakup robiłem chyba z rok temu. Wszelkie układy obecnie kupuję od Hawk, oczywiście oprócz mcp67 - nikt tego chyba już nie ma niestety.

#371 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez przemex 19 stycznia 2013, 11:26
No to obejrzyj kolego te nówki IGP 022 z Laptopmarketu. Przejrzałem historię zamówień i okazuje się że już wcześniej (w listopadzie) kupiłem "nowe" 022, które odesłałem więc mieli świadomość że sprzedają złom. Obecnie poza zmianą ceny ze 165 na 230 nic się nie zmieniło - dalej wysyłają refurbished IGP jako nowe.
Obrazek
Zwęglony flux pod kondensatorami.

Obrazek
Porysowane rogi

Obrazek
rysy na spodzie układu.
oraz brak "tłustej" otoczki wokół grawerki, czego nie udało mi się uchwycić na zdjęciach - jednoznacznie kwalifikują układ jako złom.

#372 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez baner81 19 stycznia 2013, 21:22
Napisałem że może się coś zmieniło, ostatni zakup był około roku temu. Zresztą wtedy chyba firma nazywała się EJO.

#373 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez lutownicze 21 stycznia 2013, 23:38
Przemex , zdecydowanie w Twoim przypadku jest to wylut. Można to stwierdzić już po jednym zdjęciu. Niestety dostawcy nie mają łatwego życia, ale.... taki incydent nie powinien mieć miejsca i wszystko powinno być sprawdzone, w takim wypadku masz pełne prawo do zwrotu. W ofercie ten model u nich wygląda całkiem nieźle :-)
Jednak do myślenia też powino dać, że oni jako jedyni oferują 022 jako nówki, a zdobycie tych układów teraz w nówce....

#374 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kwinto10 5 lutego 2013, 17:16
Kupował ktoś może układy w Diolucie ? Widzę że poszerzyli asortyment o układy.

#375 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez dodommc 5 lutego 2013, 17:46
SpeedSerwis_com - allegro - układy zawsze zgodne z opisem i przystępne ceny

#376 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez insert 15 lutego 2013, 00:57
kwinto10 napisał(a):Kupował ktoś może układy w Diolucie ? Widzę że poszerzyli asortyment o układy.

Ja kupiłem, dziś mi przyszedł GF-GO7600-N-A2. Wyglądał nienagannie cena też dobra.
W sumie to kupiłem z ciekawości bo z firmą długo już współpracuje i zawsze było O.K, nawet w przypadku reklamacji.

#377 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez matisblu 13 marca 2013, 22:46
Witam!
Podpowiedzcie koledzy czy układ na zdjęciach jest nowy czy jest to refub?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeśli to refub to nie chce montować bo szkoda grzać płytę.
To mój pierwszy zakup w tej firmie więc nie wiem co o tym myśleć.

#378 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez lutownicze 13 marca 2013, 23:18
Dużo topnika. Możliwości tylko dwie, pseudo klasa "B" + wymiana lutowia, albo po prostu refubr.
Nie jest to pełnowartościowy układ. Od spodu pewne elementy można uznać za magazynowo transportowe, ale topnik nie mógł się tam znalezć od tak i w dodatku także z góry :-)

PS. warto dodać także o jaki model chodzi, to potrafi wszystko rozjaśnić.

#379 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez michal3411 13 marca 2013, 23:19
A jak myślisz - te rysy pod kulkami w linii prostej.

Rdzeń porysowany, i pokruszony.

#380 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez matisblu 13 marca 2013, 23:59
Dokładnie chodzi o 216-0707009 zakupiony w //usunięto
Właśnie po tej rysie, rysach na rdzeniu i śladach przypuszczałem, że to jest refub a nie jak sprzedawca twierdził fufelnówka.
Najbardziej wkurzające jest to, że pytałem w mejlu przed zamówieniem o potwierdzenie co do stanu tego układu i zarzekali się że jest OK. Dla zainteresowanych korespondencja do wglądu.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2013, 23:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).