Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez Google Adsense [BOT] • 11 grudnia 2012, 15:51
#362 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez Remigiusz • 10 stycznia 2013, 18:17
Dostałem ostatnio do naprawy laptopa, w którym umarła grafika. Naprawa prosta, wymiana układu BGA. Zakupiłem stosowny układ. W nazwie miał: "Chip Układ G84-601-A2 DC08 128BIT FV! NOWE!!"
Układ przyszedł, wyglądał prawidłowo. Po wlutowaniu, zadziałał, doszedł do pulpitu windy i pojawiły się pionowe pasy oraz artefakty.
Po skontaktowaniu się ze sprzedającym otrzymałem taką oto podpowiedź:
"To, że układ jest z 2008 zupełnie NIC nie znaczy, proszę nie opierać się na fałszywych informacjach, nie posiada on żadnej wady, a nowy układ DC08 podziała tyle samo co w nowszym roczniku gdyby tylko były dostępne. Bardzo dobrze, że napisał Pan o lutach, chyba zaczniemy do układów dołączać instrukcję. Luty w tym układzie winny być obowiązkowo wymienione na nowe gdyż mają już 4 lata. Bez znaczenia czy na ołów czy też inny stop. Cyna posiada tylko 1rok ważności. Proszę zmienić na Pb i zobaczyć efekt, też zapoznać się z jakimiś informacjami na temat awarii pamięci gdyż wtedy również pojawiają się pasy."
Co szanowni koledzy na to?
PS.
Oczywiście po przekulkowaniu na ołów - układ zmarł.
Układ przyszedł, wyglądał prawidłowo. Po wlutowaniu, zadziałał, doszedł do pulpitu windy i pojawiły się pionowe pasy oraz artefakty.
Po skontaktowaniu się ze sprzedającym otrzymałem taką oto podpowiedź:
"To, że układ jest z 2008 zupełnie NIC nie znaczy, proszę nie opierać się na fałszywych informacjach, nie posiada on żadnej wady, a nowy układ DC08 podziała tyle samo co w nowszym roczniku gdyby tylko były dostępne. Bardzo dobrze, że napisał Pan o lutach, chyba zaczniemy do układów dołączać instrukcję. Luty w tym układzie winny być obowiązkowo wymienione na nowe gdyż mają już 4 lata. Bez znaczenia czy na ołów czy też inny stop. Cyna posiada tylko 1rok ważności. Proszę zmienić na Pb i zobaczyć efekt, też zapoznać się z jakimiś informacjami na temat awarii pamięci gdyż wtedy również pojawiają się pasy."
Co szanowni koledzy na to?
PS.
Oczywiście po przekulkowaniu na ołów - układ zmarł.
#364 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez arvika • 10 stycznia 2013, 19:04
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
#366 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez Remigiusz • 10 stycznia 2013, 20:52
Nie ma szans na niedolut. Układ po pierwszym wlucie na bezołowiu wstał ładnie dając poprawny obraz. po 5 min. rozpoczęły się artefakty. Po przekulkowaniu najpierw artefakty a potem biały ekran.
-- Dodano: czwartek, 10 stycznia 2013, 20:54 --
Tu bym szukał powodu...
-- Dodano: czwartek, 10 stycznia 2013, 20:54 --
arvika napisał(a):O ile się nie mylę, to sprzedawca tego układu doradzał w innym wątku że termopara górna jest kompletnie niepotrzebna do lutowania
Jeśli układ nowy, choćby był DC08 powinien podziałać przynajmniej 2-3 lata.
Tu bym szukał powodu...
#368 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez Remigiusz • 10 stycznia 2013, 20:58
Laptop NO NAME. Płyta LA-3541P.
Karta grafiki LS-354JP. Fabrycznie siedział G84-600-A2 z 0741. Zakupiłem G84-601-A2 z 0814. "NOWY"
PS.
Laptop przyszedł z białym ekranem. Po podgrzaniu układu grafiki dał poprawny obraz. Po podmianie układu dał przez 5 min poprawny obraz, który samoczynnie zmienił się na artefakty. Po przekulkowaniu obraz biały.
Jak tak wygląda niedolut, to....
PS.2
Przepraszam za offtopic, ale sądziłem, że rozmowa zejdzie na układy i sprzedawców.
Karta grafiki LS-354JP. Fabrycznie siedział G84-600-A2 z 0741. Zakupiłem G84-601-A2 z 0814. "NOWY"
PS.
Laptop przyszedł z białym ekranem. Po podgrzaniu układu grafiki dał poprawny obraz. Po podmianie układu dał przez 5 min poprawny obraz, który samoczynnie zmienił się na artefakty. Po przekulkowaniu obraz biały.
Jak tak wygląda niedolut, to....
PS.2
Przepraszam za offtopic, ale sądziłem, że rozmowa zejdzie na układy i sprzedawców.
#369 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez przemex • 18 stycznia 2013, 14:02
Zdecydowanie odradzam laptopmarket.pl ( firma COM sp. z o.o. - Warszawa) - z premedytacją wysyłają rebalowane IGP jako nówki nieśmigane licząc że klient nie sprawdzi co dostał.
Sam opis produktu już mówi że mamy do czynienia z oszustami: "Fabrycznie nowe i okulowane chipsety.Produkt ORYGINALNY to gwarancja wysokiej jakości.
Kupowane bezpośrednio od producentów, co gwarantuje zakup produktu pozbawionego wad fabrycznych." - jak zapewne większość z Was wie, producenci nie rozmawiają z detalistami kupującymi po kilka/kilkanaście/dziesiąt układów.
Procedura reklamacyjna zawiła i długotrwała - zdecydowanie odradzam !
Sam opis produktu już mówi że mamy do czynienia z oszustami: "Fabrycznie nowe i okulowane chipsety.Produkt ORYGINALNY to gwarancja wysokiej jakości.
Kupowane bezpośrednio od producentów, co gwarantuje zakup produktu pozbawionego wad fabrycznych." - jak zapewne większość z Was wie, producenci nie rozmawiają z detalistami kupującymi po kilka/kilkanaście/dziesiąt układów.
Procedura reklamacyjna zawiła i długotrwała - zdecydowanie odradzam !
#371 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez przemex • 19 stycznia 2013, 11:26
No to obejrzyj kolego te nówki IGP 022 z Laptopmarketu. Przejrzałem historię zamówień i okazuje się że już wcześniej (w listopadzie) kupiłem "nowe" 022, które odesłałem więc mieli świadomość że sprzedają złom. Obecnie poza zmianą ceny ze 165 na 230 nic się nie zmieniło - dalej wysyłają refurbished IGP jako nowe.
Zwęglony flux pod kondensatorami.
Porysowane rogi
rysy na spodzie układu.
oraz brak "tłustej" otoczki wokół grawerki, czego nie udało mi się uchwycić na zdjęciach - jednoznacznie kwalifikują układ jako złom.
Zwęglony flux pod kondensatorami.
Porysowane rogi
rysy na spodzie układu.
oraz brak "tłustej" otoczki wokół grawerki, czego nie udało mi się uchwycić na zdjęciach - jednoznacznie kwalifikują układ jako złom.
#373 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez lutownicze • 21 stycznia 2013, 23:38
Przemex , zdecydowanie w Twoim przypadku jest to wylut. Można to stwierdzić już po jednym zdjęciu. Niestety dostawcy nie mają łatwego życia, ale.... taki incydent nie powinien mieć miejsca i wszystko powinno być sprawdzone, w takim wypadku masz pełne prawo do zwrotu. W ofercie ten model u nich wygląda całkiem nieźle
Jednak do myślenia też powino dać, że oni jako jedyni oferują 022 jako nówki, a zdobycie tych układów teraz w nówce....
Jednak do myślenia też powino dać, że oni jako jedyni oferują 022 jako nówki, a zdobycie tych układów teraz w nówce....
#375 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez dodommc • 5 lutego 2013, 17:46
ZAPRASZAM DO WSPÓŁPRACY: http://mmce.pl/
#378 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez lutownicze • 13 marca 2013, 23:18
Dużo topnika. Możliwości tylko dwie, pseudo klasa "B" + wymiana lutowia, albo po prostu refubr.
Nie jest to pełnowartościowy układ. Od spodu pewne elementy można uznać za magazynowo transportowe, ale topnik nie mógł się tam znalezć od tak i w dodatku także z góry
PS. warto dodać także o jaki model chodzi, to potrafi wszystko rozjaśnić.
Nie jest to pełnowartościowy układ. Od spodu pewne elementy można uznać za magazynowo transportowe, ale topnik nie mógł się tam znalezć od tak i w dodatku także z góry
PS. warto dodać także o jaki model chodzi, to potrafi wszystko rozjaśnić.
#379 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez michal3411 • 13 marca 2013, 23:19
#380 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez matisblu • 13 marca 2013, 23:59
Dokładnie chodzi o 216-0707009 zakupiony w //usunięto
Właśnie po tej rysie, rysach na rdzeniu i śladach przypuszczałem, że to jest refub a nie jak sprzedawca twierdził fufelnówka.
Najbardziej wkurzające jest to, że pytałem w mejlu przed zamówieniem o potwierdzenie co do stanu tego układu i zarzekali się że jest OK. Dla zainteresowanych korespondencja do wglądu.
Właśnie po tej rysie, rysach na rdzeniu i śladach przypuszczałem, że to jest refub a nie jak sprzedawca twierdził fufelnówka.
Najbardziej wkurzające jest to, że pytałem w mejlu przed zamówieniem o potwierdzenie co do stanu tego układu i zarzekali się że jest OK. Dla zainteresowanych korespondencja do wglądu.
Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.
przez Google Adsense [BOT] • 13 marca 2013, 23:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).