• Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez lolplo2 11 grudnia 2012, 18:50
Jestem nowy na forum więc na początek wszystkich witam :)

Chcę się amatorsko zająć wymianą układów BGA. Będą to wymiany układów graficznych na kartach graficznych, na początek tylko tak dla siebie, nie będę robił usług z tym związanych. Moje pytanie brzmi czy koniecznie potrzebny jest podgrzewacz do tego typu "zabawy"? Na początek chciałbym kupić małą stacje (topniki itp.. wiadomo) i się bawić w coś takiego, nie chciał bym od razu wywalać sporej kasy na podgrzewacze, bo może się okazać że nie zostałem do tego stworzony :) Przeczytałem ten temat ( viewtopic.php?p=3562 ) i z niego wynika, że chyba można się bez tego obejść.. ale wolę się upewnić. Drugą sprawą jest stacja. Czy stacje tego typu (linki niżej) spełnią moje oczekiwania i dają rade tak podgrzać układ żeby dało się go zdjąć? z góry dziękuje za odpowiedzi. :)

http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... towka.html

http://www.hotair.pl/pl/sklep/stacje-lu ... -868d.html

Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2012, 18:50

#2 Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez gathor 11 grudnia 2012, 20:31
Bez podgrzewacza nie ma sensu zabierać się za wymianę układów BGA. Płyta nie zostaje odpowiednio nagrzana, co skutkuje zerwaniem padów. Jeśli natomiast uda się koledze wszystko dobrze zagrzać samą górą, to w 80% układy będą nadawały się na śmieci.

W pierwszym poście na pewno nie ma żadnej informacji, która potwierdzi prawidłowość wylutu układów BGA bez podgrzewacza dolnego.

Natomiast co do stacji, które kolega podał... Żadna z nich nie nadaje się do wymiany układów BGA, a jedynie do komponentów SMD.

#3 Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez demeo 11 grudnia 2012, 21:23
Z doświadczenia powiem, że zabawy z podgrzewaczem i hotair-em w wymianę BGA mijają się z celem. Brak dokładnej kontroli temperatury i przebiegu całego procesu kategorycznie wyklucza ten sposób napraw BGA.

Wymienione lutownice hot-air też w zasadzie się do niczego nie nadają poza zabawą - również mówię z doświadczenia. Poszukaj czegoś co ma trochę większą moc i pompę/turbinę wbudowaną w stację, a nie rączkę. Lutownice quick się świetnie sprawują.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez adam1114 11 grudnia 2012, 21:26
Nawet jak kulkuję układ to grzeję go najpierw wstępnie od spodu, aby nie doznał szoku temp.

Aha, jak zaczynałem, to też chciałem hot + podgrzewacz, po kilku próbach kupiłem stację BGA Quicka a podgrzewacz został do kulkowania układów :).

#5 Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez Usunięty Użytkownik 402 12 grudnia 2012, 22:17
Hot z linku jest dobry do lutowania małych elementów, jest cichy i dobrze grzeje.
Podstawą działania jest dobry podgrzewacz, od niego zależy więcej niż ci się wydaje.
Kilka lat temu używałem podgrzewacza 853 i jako tako dawałem radę, lecz na początku było to poparte porażkami zanim nauczyłem się za jego pomocą wyjmować układy.
Dziś gdy mamy do wyboru dużą gamę sprzętu to nie polecił bym takiego urządzenia, a przykładowo podgrzewacz preheater kwarcowy T-8120 lub większy T-8280
do kart graficznych ten pierwszy wystarczy, kwestia dorobienia podpórek żeby płytka się nie wyginała i ruszała. Drugim można grzać większe płyty.
Do tego potrzebujesz podgrzewacz górny tu do wyboru masz powietrze lub podczerwień.
Sita, kulki też potrzebne, lutownica, topniki, plecionki itp, pasty, termopady... Kasy na to nie mało wydasz lecz jak masz zamiar skutecznie coś naprawić to inaczej się nie da.

Re: Stacja lutownicza hot air jaką kupić?

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2012, 22:17