• Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

#1 Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

by Aranaut 4 December 2012, 19:04
Witam

Mam duży problem z laptopem Lenovo Y560. Otóż za każdym razem gdy go uruchamiam to po 5-10 sekundach (podczas ładowania systemu) on się wyłącza. Początkowo myślałem, że Windows padł, jednak nawet próba instalacji nowego kończy się niepowodzeniem. Sprawdziłem też pracę tego laptopa bez baterii - nie ma różnicy, również zaraz gaśnie (nawet gdy się wejdzie do biosu).

Jak myślicie co może być przyczyną awarii? Zasilacz? Za każdym razem gdy sam się wyłącza słychać takie dziwne pstryknięcie.

Dodam, że sytuacja trwa już od pewnego czasu, jednak wcześniej wystarczyło odczekać, a później było wszystko ok, jednak teraz już nic się nie da zrobić.

Pozdrawiam serdecznie

Re: Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

by Google Adsense [BOT] 4 December 2012, 19:04

#2 Re: Lenovo Y560 - wyłącza sie po 5-10 sekundach

by grisza69 4 December 2012, 20:42
Czy kiedykolwiek czyściłeś chłodzenie lub/i wymieniałeś pasty w tym laptopie?
Jeżeli nie czujesz się na siłach - warto to zlecić do serwisu - wbrew pozorom nie jest to tak banalne jak brzmi ;) a warto od tego zacząć.

#3 Re: Lenovo Y560 - wyłącza sie po 5-10 sekundach

by Edek 4 December 2012, 20:50
Tak jak mówi Grisza wyczyść chłodzenie. Dziwne pstryknięcie po wyłączeniu to pewnie dysk twardy

#4 Re: Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

by Aranaut 5 December 2012, 20:42
Dobrze, dzięki za rady. To teraz powiedzcie mi tylko czy mogę go przeczyścić kompresorem (bez żadnej rozbiórki).

PS: Powiedzcie mi jak często wymienia się pasty w laptopach. W komputerach PC mogą być dobre 5 lat i wszystko działa.

#5 Re: Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach 

by grisza69 5 December 2012, 22:29
Kompresora nie polecam - raz że możesz uszkodzić wentylator, dwa że obudowa nie jest przystosowana do przedmuchu czyli wszystko co się zebrało wdmuchasz do środka ( zwiększysz szanse na usterkę np. przebicie elektrostatyczne pomiędzy elementami) po trzecie -powietrze z kompresora to wilgoć ... chyba nie muszę pisać dalej. ;)

Pasty powinno się sprawdzać co 12 miesięcy (przeczytaj instrukcje), laptop niestety nie ma zbyt dużego zapasu związanego z odprowadzaniem ciepła ( popatrz na ilość otworów wentylacyjnych i porównaj to z komputerem stacjonarnym), każde zabrudzenie potęguję niewydolność układów termicznych a co za tym idzie spadek żywotności.

Moim skromnym zdaniem skorzystaj z usług serwisu - tak chyba będzie taniej , oczywiście to Twój laptop i zrobisz jak uważasz.

#6 Re: Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

by Aranaut 13 December 2012, 11:56
No dobra - to teraz powiedzcie mi ile taka usługa może kosztować (wiecie - nie chcę zostać naciągnięty).

PS: Otworzyłem dolne klapy mojego laptopa i stwierdzam, że jest on czysty jak łza. Nawet po dmuchnięciu w ogóle nie pokazał się kurz.

Re: Lenovo Y560 - wyłącza się po 5-10 sekundach

by Google Adsense [BOT] 13 December 2012, 11:56