• Sony vaio, problem z zasilaniem

#1 Sony vaio, problem z zasilaniem

by yummycake 4 October 2010, 18:09
Witam wszystkich
Chciałabym prosić o pomoc, bo nie mam się do kogo zwrócić w tej kwestii.

Posiadam laptopa marki sony vaio, jest praktycznie nowy (kupiony w czerwcu tego roku). Problem zaczął się, gdy spalił się zasilacz.
Pracuję na komputerze i nie mogę sobie pozwolić, by odesłać go na miesiąc na gwarancję z przyczyny zasilacza, więc kupiłam uniwersalny zasilacz do laptopów, oczywiście sprawdziłam wszystkie parametry. Co prawda oryginalny zasilacz ma 19.5 V, a w uniwersalnym jest opcja 19 lub 20 więc dałam 19. Działał bez zarzutów około miesiąc czasu. Teraz nagle coś szwankuje. Komputer podłączony do zasilania raz ładuję baterie, a raz nie. Kiedy poruszę kablem to działa, za chwilę jak ruszę znów się nie ładuję. Czy to kwestia komputera czy zasilacz jest wadliwy??? W czym tkwi problem i co powinnam zrobić? Proszę o pomoc i dziękuję z góry.

Re: Sony vaio, problem z zasilaniem

by Google Adsense [BOT] 4 October 2010, 18:09

#2 Re: Sony vaio, problem z zasilaniem  [SOLVED]

by Vogelek23 4 October 2010, 19:14
Przyczyny mogą być dwie (lub więcej, ale w praktyce bardzo rzadko występujących):

1. Uszkodzony kabel lub przepalona wtyczka w zasilaczu,
2. Przepalone gniazdo ładowania/zasilania w notebooku.

Przez ten nieoryginalny zasilacz możesz stracić gwarancję.
Z chwilą uszkodzenia oryginalnego zasilacza, notebook powinien zostać natychmiast odesłany do naprawy.

#3 Re: Sony vaio, problem z zasilaniem

by twojtek 4 October 2010, 20:41
Zgadzam się z kolegą Vogelkiem , bardzo ryzykowne jest używanie zasilaczy tzw "uniwersalnych" przy bardzo niskiej jakości zastosowanych elementów i uproszczonej konstrukcji zasilaczy , prawie zawsze użytkowanie kończy się uszkodzeniem laptopa .

#4 Re: Sony vaio, problem z zasilaniem

by yummycake 5 October 2010, 07:10
W takim razie zadzwonię dziś do vaio. Dodam, że w sklepie, w którym kupiłam laptopa doradzono mi zakup uniwersalnego zasilacza. Pozostaje mi tylko nie przyznawać się, że go używałam. Dziękuję za cenne info.

Re: Sony vaio, problem z zasilaniem

by Google Adsense [BOT] 5 October 2010, 07:10