• MSI EX630 - przegrzewa się.

#1 MSI EX630 - przegrzewa się.

by muny 1 December 2012, 19:25
Witam,
Mam takiego laptopa i strasznie się grzeje. Wyczyściłem radiator i wiatrak. Zmieniłem pastę i termopady.
Niestety nic to nie dało. Zauważyłem, że heat pipe jest gorący tylko nad procesorem. Reszta jest chłodna.
Może chłodzenie do wymiany jest? Jak myślicie?
Być może procesor przegrzany bo nie wiem jak długo już pracuje w takich warunkach.
Prośba o pomoc w diagnozie.

Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by Google Adsense [BOT] 1 December 2012, 19:25

#2 Re: MSI EX630 - przegrzewa się. 

by mikesh 1 December 2012, 19:30
Heatpipe powinien nagrzewać się równomiernie, może to świadczyć o jego uszkodzeniu.

#3 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by muny 1 December 2012, 21:39
No to teraz problem ze znalezieniem tego chłodzenia. Szukałem na allegro i ebay'u ale jakoś nigdzie nie ma.
Może macie jakiś pomysł gdzie tego jeszcze szukać?

#4 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by muny 15 December 2012, 14:31
Chciałem odświeżyć temat. Wymieniłem heat pipe ale nadal problem występuje ten sam. Rurki miedziane są równomiernie gorące. Temperatura na procesorze jest od 65 do 85 stopni. Pasta i termopad na mostku są nowe. (termopad 3M, a pasta Arctic Silver Ceramique 2). Po czątkowo myślałem, że po wymianie będzie ok, ale po jakiś 2 minutach znowu się zaczęło.
Może to wina procka będzie?
Może się przegrzewać?

#5 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by KryH85 15 December 2012, 15:30
Jeżeli te 85°C występuje w przypadku pełnego, długotrwałego obciążenia to jest to do przyjęcia. 60-65 °C to niekiedy normalna temperatura pracy laptopa przy np. przeglądaniu internetu...
Niektóre laptopy tak się grzeją i jest to cecha ich kiepskiej konstrukcji.

#6 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by amstel 15 December 2012, 15:34
1.Zainstaluj najnowszy BIOS,który znajdziesz na stronie producenta laptopa.
2.Możesz także spróbować >bardzo delikatnie< dogiąć ramie heatpipu (po jego zdemontowaniu) w strone CPU.
3.Podstawić inny CPU.

#7 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by KryH85 15 December 2012, 15:41
Z tym naginaniem radiatora to bym uważał, można łatwo przegiąć rurkę, lub skrzywić go tak że będzie źle dolegał do CPU albo innego elementu jeżeli są na wspólnym radiatorze.
Laptopy z CPU AMD na ogół mają takie (80-85 °C) temperatury w pełnym stresie.
Aktualizacja BIOS-u nie zaszkodzi, czasem nowsze wersje "przyspieszają" wentylator.

#8 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by jelonek 15 December 2012, 17:38
Problem widzę oznaczony jako rozwiązany, tylko że czytając trzeci post autora nadal nie wiem jakie jest rozwiązanie.

#9 Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by muny 15 December 2012, 20:50
Problem niejako się trochę rozwiązał. Sprawdziłem procek na innym laptopie z tym samym smarowaniem i chodził na 60-65 stopni.

Posmarowałem jeszcze mostek na płycie pastą i na to dałem termopad dopiero i o dziwo temp. na procku wtedy spadła do 65 stopni w idle. Zatem to już jakieś 10 stopni mniej niż wcześniej.

Grafika jeszcze trochę mnie martwi bo w idle pokazuje jakieś 80 stopni.
Nie wiem jak optymalnie to powinno wyglądać?

Zrobiłem jeszcze test 3dMarkiem i zaraz po teście procek miał 84 a grafika 101 według speedfana.

Re: MSI EX630 - przegrzewa się.

by Google Adsense [BOT] 15 December 2012, 20:50