• Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez Google Adsense [BOT] 1 stycznia 2013, 13:41

#2 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez michal3411 1 stycznia 2013, 14:00
Nie warto, stacja (SAMA) jest może i ok.
Termo-pęseta beznadziejna, wg. mnie ma małą pojemność cieplną, bardziej ogrzewa powietrze, niż samo lutowie, jak za takie pieniądze może nie ma co wybredzać, gdybyś myślał o niej o pracy jako PRO to bym odradził szkoda pieniędzy, do małego warsztatu może i by starczyła do wlutowania tylko najmniejszych elementów, do reszty - cewki itp. już może być problemem.

#3 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez rj1307 1 stycznia 2013, 20:48
michal3411 napisał(a):... gdybyś myślał o niej o pracy jako PRO to bym odradził ...

Dzięki za opinię, wprawdzie ma to być coś do zastosowań domowych, ale to bez znaczenia - jeśli jest słaba to będę się tylko wkurzał.
W takim razie wolę dołożyć trochę gotówki i kupić coś lepszego, tylko co? Proszę osoby używające termo pęset o wskazanie dobrej stacji w rozsądnej cenie, takiej która ma wymienne groty i potrafi wylutować duże cewki i układy w obudowach SO8.

#4 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez arvika 1 stycznia 2013, 21:24
Np. Pace i jego termopęseta. Ale to rozwiązanie dość drogie.

#5 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez Macpod 2 stycznia 2013, 11:43
Mam tą termopęsete (950).
Te mniejsze groty do niczego się nie nadają, nie da się nimi wylutować nawet najmniejszego rezystorka. Cynę stopią, ale nie jeśli element jest wlutowany.
Drugie groty mogą się nadać tylko do rezystorów/kondensatorów. Jednak po zeszlifowaniu o połowę da się nimi wylutować układy typu soic8.
Same grzałki są tak zamocowane... że latają jak chcą, 1 wystaje o kilka mm dalej niż druga, także aby groty były ze sobą równe to trzeba się na trudzić, a wtedy 1 grzałka nie dotyka całą powierzchnią grota. Ja wymontowałem i po wielu próbach zamontowałem je równo.

Bez modyfikacji kompletnie jej nie polecam, jeśli ktoś chce od razu zacząć coś robić z taką stacją, albo nie chce się denerwować i tracić czasu to polecam kupić coś lepszego.
Gdyby była dobrze wykonana to byłaby to bardzo przydatna rzecz, jednak w tej chwili to po prostu tandetna zabawka.

#6 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez adam1114 2 stycznia 2013, 13:05
Z tego co widać na foto, pewnie grzałki są tam jak w innych modelach, na górze grota wrzucona byle jak do środka, grzałka jest czerwona a końcem grota to można co najwyżej topić cynę na szpulce a na pewno nie na płycie, w moim przypadku także była kiedyś zmarnowana kasa na lutownice Ayoue, nigdy więcej.

#7 Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez rj1307 3 stycznia 2013, 09:27
Dzięki za opinie, oczywiście odpuściłem sobie ten zakup.

Re: Termo pęseta Aoyue 950 - czy warto?

przez Google Adsense [BOT] 3 stycznia 2013, 09:27