• Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

przez MaryonD 2 stycznia 2013, 22:27
Witam szanownych kolegów :)
Potrzebuję porady. Chciałbym kupić sprzęt do wymiany BGA. Takie naprawy mam sporadycznie, ale jak już się trafią to muszę klienta odesłać gdzie indziej, bo nie mam sprzętu. Co powiecie na taki zestaw jak tutaj: http://diolut.pl/zestaw-lutujaco-rozlut ... -3054.html. Czy ktoś może używa czegoś takiego, bądź może jakaś inna konfiguracja do polecenia? Z góry dzięki za rady.

Re: Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

przez Google Adsense [BOT] 2 stycznia 2013, 22:27

#2 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez insert 2 stycznia 2013, 23:45
Moim zdaniem to do tego będziesz potrzebował jeszcze statyw i stół bo ten w podgrzewaczu raczej nie spełni swojego zadania. Ja używam LY IR-PRO-SC V.3 od prawie dwóch lat i raczej widzę coraz więcej minusów niż plusów. Wszystko zależy co dokładnie chcesz robić. Zwróć uwagę na to, że nowe płyty mają coraz bliżej siebie układy lub układy są dość blisko socketu. Typowa grzałka ma wymiar około 60x60 mm ale na dzisiejsze czasy to zbyt wiele. Najtańszą opcją będzie chyba hot air ale nie wiem czy takie rozwiązanie będzie dobre. Przede wszystkim musisz płytę zamontować stabilnie i z podparciami , żeby się nie uginała bo inaczej nie postawisz układu poprawnie, szczególnie jak ma kule 0.5 czy 0.4 mm. Na Twoim miejscu pomyślał bym o droższym rozwiązaniu żeby mieć większy komfort pracy, tym bardzie że początki nie są łatwe.

#3 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez VIPSC 3 stycznia 2013, 10:31
Kolega Insert ma rację.
Jeżeli chcemy się w to bawić to 6000zł to minimum jakie musimy wyłożyć na sprzęt i osprzęt.
Jeżeli kolega rzeczywiście robi mało takich napraw to należy sobie na spokojnie przeliczyć czy to się opłaca. Zakup takiego zestawu za 1800zł to na pierwszy rzut oka małe pieniążki ale oszczędności idą w cholerę jak kolega "zepsuje" na nim parę układów co jest dużo bardziej prawdopodobne niż na maszynce za te "minimum 6000zł" ;)

Pozdrawiam.

#4 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez cyborgctm 3 stycznia 2013, 11:22
Nie no, spokojnie.
Da się na tym sprzęcie pracować.
Sam się uczyłem na tym quicku (swoją drogą naprawdę fajny hot) + mały podgrzewacz i jakoś dawałem radę.
Fakt, faktem, że na ACHI (unia dała :) ) nieporównywalnie większy komfort pracy - profile, wolne ręce, podczerwień nie topiąca plastików, stół do montażu płyty itp.
Problemy które na pewno Cię "dotkną" to kontrola temp. (na hot trzeba ustawić ~350° aby rozgrzać układ do 220-230° czyli termopara odpada, tylko przerywanie grzania i pomiar pirometrem) i problemy z mocowaniem płyt "miękkich" (np. większość asusów) - wyginają się przy ogrzewaniu jeśli są źle podparte.

Pytanie zasadnicze brzmi: jak długo będzie się zwracał sprzęt?
Kupić ACHI i kilka lat czekać na zwrot inwestycji?

Acz, weź pod uwagę, że jak już będziesz miał i robił to zapewne przybędzie pracy.

#5 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez MaryonD 3 stycznia 2013, 11:47
Racja, na samym podgrzewaczu + HA za 1800zł się nie skończy, bo dojdzie statyw ~100-200zł, stół ~150zł, no i przypuszczam, że będzie dokładnie tak jak mówi kolega cyborgctm z kontrolą temperatur. Bez pirometru będzie ciężko wyłapać dokładną temperaturę no i odrywanie rąk do pomiaru...
Do jakich temperatur wystarczy standardowa termopara jeśli w specyfikacji podgrzewacza jest regulacja temperatury 0-450 st C? Co do stacji BGA to w grę (aspekt cenowy, po mocnym zaciśnięciu pasa :) wchodziłaby jedynia wersja IR6000, choć nie miałem z nią doczynienia i nie wiem na ile jest to dobra inwestycja. Miałem przyjemność pracować na Jovy RE-7500 i jest to piękna sprawa :) Gdyby tylko miała nieco większy podgrzewacz dolny, to nie miałbym zastrzeżeń. Prosta w obsłudze i dobry stolik.

#6 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez franekx6 3 stycznia 2013, 17:27
Może aoyue in883 ze stołem + jakiś dobry hot do tego jak jeszcze zrobisz samodzielnie uchwyt do hota + dysze i dobra termopara to 2k z hakiem wyrobisz. Fakt faktem początki nie będą łatwe bo trzeba się trochę nakombinować żeby dopracować sobie temperatury. Wiadomo komfort na pewno mniejszy niż na profesjonalnej stacji BGA, ale da się tym pracować. Jeżeli przewidujesz dużo pracy z BGA to inwestuj jeżeli to tylko od czasu do czasu to może się długo wracać.

#7 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez cyborgctm 4 stycznia 2013, 10:03
Jeśli termopara to tylko ta super cieniutka omega tak aby można było wcisnąć pod układ, obok układu to będzie ogrzewana powietrzem hota ustawionego na dużo wyższą temperaturę - czyli będzie oszukiwać. Moim zdaniem (na podstawie własnych doświadczeń) do hota najwygodniejszy jest pirometr (w miarę szybki czyli nie najtańszy).

#8 Re: Jaka stacja lutownicza + podgrzewacz?

przez MaryonD 10 stycznia 2013, 17:02
Panowie, im więcej czytam w temacie, tym mam większą pustkę w głowie :). Jeśli miałbym kupować stacje, wybrałbym to:
http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga- ... -3051.html

Jednak jest to dużo kasy i na zwrot inwestycji będe czekał ładnych parę lat... Więc opcja raczej odrzucona, pozostała mi kwestia wyboru między 1. HotAir QUICK 861DS + AOYUE Int 883 (cena 2500zł), a używaną stacją Jovy RE-7500 za 3tys. Co byście wybrali?

#9 Re: Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

przez cyborgctm 10 stycznia 2013, 22:10
Bo, życie to nie je bajka, nie drapie cie po jaj....ch. ;)

A tak na poważnie:

Hot + preheater + pirometr taki za jakieś 200zł.

Większe wymagania (od użytkownika) ale też większe możliwości (no i taniej wyjdzie).

Dobry hot to dobry hot a hot jest potrzebny.
Duży podgrzewacz może się okazać niezbędny do równomiernego podgrzania miękkiej (lub cieniutkiej) płyty (nie równomierne podgrzewanie będzie powodowało odkształcanie się płyty i weź na takiej "łódce" wstaw układ).

Jak się naumiesz i będzie robota to uzbierasz na lepszą podczerwień (przede wszystkim większą).

A jeżeli się nie naumiesz to i tak stacja sama pracować nie będzie.
A jeżeli nie będzie roboty to po co inwestować.
A jeżeli będzie koniec świata to ....... to też nie będziesz potrzebował profesjonalnego sprzętu. :)

#10 Re: Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

przez MaryonD 13 stycznia 2013, 11:04
Używał ktoś z Was może lub miał styczność z tym podgrzewaczem od Aoyue Int 883?
Chodzi mi o to na ile te wbudowane termopary są wiarygodne i jak je najlepiej ustawić?
Do tej pory miałem styczność z termoparami, które miały na końcówkach sondę lub sam drut (np. Jovy RE-7500), a w tym podgrzewaczu z jednej termopary wychodzą dwa osobne druciki... Jak się za to zabrać, żeby pomiar odczyt był jak najbardziej wiarygodny?

Re: Stacja lutownicza HA + podgrzewacz czy może Jovy RE-7500?

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2013, 11:04
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).