Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
przez Google Adsense [BOT] • 11 stycznia 2013, 13:36
#4 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
przez SELLKOM • 15 stycznia 2013, 19:19
Ostatnio edytowano 15 stycznia 2013, 22:11 przez farmer, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Zdjęcia proszę zamieszczać zgodnie z viewtopic.php?f=242&t=15276
#5 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
przez mikesh • 15 stycznia 2013, 19:37
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
#6 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
przez muny • 5 lutego 2013, 18:05
Trochę późno się odzywam, ale kupiłem nową końcówkę jak radził mikesh. Nie wiem dokładnie jaką ten zasilacz powinien mieć polaryzację, bo kupel wyrzucił nawet naklejkę z zasilacza, a na laptopie mam tylko wartości napięcia i prądu.
Po rozebraniu obudowy zasilacza + mam na białym przewodzie GND na czarnym. Polutowałem to tak, że + dałem na środkowy bolec końcówki, GND dałem na wnętrze końcówki. Trzeci niebieski przewód dałem na zewnątrz końcówki. Jak myślicie czy tak będzie dobrze?
Nie chcę ryzykować z podpinaniem, żeby czegoś nie usmarzyć
PS: Nie rozumiem czemu ma służyć wypowiedź kolegi sellkom? Czy to forum ma pomagać czy wytykać ludziom ich niewiedzę?
Po rozebraniu obudowy zasilacza + mam na białym przewodzie GND na czarnym. Polutowałem to tak, że + dałem na środkowy bolec końcówki, GND dałem na wnętrze końcówki. Trzeci niebieski przewód dałem na zewnątrz końcówki. Jak myślicie czy tak będzie dobrze?
Nie chcę ryzykować z podpinaniem, żeby czegoś nie usmarzyć
PS: Nie rozumiem czemu ma służyć wypowiedź kolegi sellkom? Czy to forum ma pomagać czy wytykać ludziom ich niewiedzę?
#7 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
przez morph • 5 lutego 2013, 18:26
Witaj
Na zewnętrz ma być masa, czyli GND - prawdopodobnie czarny przewód. Na wewnetrznej stronie wtyku (wewnętrzna tulejka) ma być + (prawdopodobnie biały), na środkowym pinie - tzw. pin control. Musisz mieć miernik rezystancji i napięcia, bo nikt Ci nie zagwarantuje jak producent kabelka przypisał kolory do wyprowadzeń na wtyczce.
Na zewnętrz ma być masa, czyli GND - prawdopodobnie czarny przewód. Na wewnetrznej stronie wtyku (wewnętrzna tulejka) ma być + (prawdopodobnie biały), na środkowym pinie - tzw. pin control. Musisz mieć miernik rezystancji i napięcia, bo nikt Ci nie zagwarantuje jak producent kabelka przypisał kolory do wyprowadzeń na wtyczce.