• Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 24 January 2013, 21:21
Witam dostałem do naprawy monitor iiyama e2208HDS. Problem polega na tym, że cały czas pali bezpiecznik. Termistor po wy lutowaniu ma zaledwie 10ohma rezystencji wiec wydaje mi się, że jest uszkodzony (oznaczenia MF71 8D-10). Czy ktoś dysponuję schematem do tego monitora? ewentualnie bardzo proszę o pomoc w odczytaniu parametrów termistora. Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tematu.

Sprawdziłem diodę prostowniczą oraz klucze + diody i są sprawne.
Oznaczenia na płycie:
4H.0KH02.A00
E162032 VOL.3

Na zdjęciu brak bezpiecznika, termistora i rezystora r615 ponieważ aktualnie były sprawdzane.
Image

Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by Google Adsense [BOT] 24 January 2013, 21:21

#2 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by WIOLAD 24 January 2013, 21:57
piter58 wrote:Witam dostałem do naprawy monitor iiyama e2208HDS. Problem polega na tym, że cały czas pali bezpiecznik. Termistor po wy lutowaniu ma zaledwie 10ohma rezystencji wiec wydaje mi się, że jest uszkodzony (oznaczenia MF71 8D-10).

To prawidłowa rezystancja.
piter58 wrote:Sprawdziłem diodę prostowniczą oraz klucze + diody i są sprawne.

Q601 sprawny?

#3 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 25 January 2013, 08:17
Dziękuję za zainteresowanie tematem, schemat oczywiście bardzo pomoże. Sprawdziłem Q601 i wygląda na sprawny natomiast r615 ma za małą rezystencję (powinien mieć 0.22ohma a ma 0.07ohma)

#4 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by amorphe 25 January 2013, 09:21
Proponuję zdjąć obciążenie z przetwornicy (odłączyć wiązkę od płyty sygnałowej oraz wylutować FP801, R804) i pomierzyć wyjścia zasilacza na obecność zwarć (v-inverter, +12V, +5V, +3,3V).
Jeśli brak zwarć, to podłączyć do +5V obciążenie zastępcze (żarówka 12V/5W od postojówek z samochodu powinna wystarczyć, chociaż używam też lutowanych do podświetlenia paneli radyjek sam. :) ) i zamiast bezpiecznika sieciowego F601 włączyć żarówkę ok 60W/230V.

W ten sposób reszta monitora jest bezpieczna a sam zasilacz można testować bez ryzyka poważniejszych uszkodzeń (w razie zwarcia zaświeci żarówka 60W ograniczając płynący prąd)
Metoda ta to pozostałość kilku lat spędzonych w serwisie RTV :lol:

Pomiar rezystora można porównać z innym takim samym rezystorem (może miernik przekłamuje) - ewentualnie pewniej wymienić. Do sprawdzenia także rezystory R603, R608, R609, R616.
W konfiguracji testowej jak wyżej należy wylutować Q601 i sprawdzić napięcie na C605 (ok 320V) - po każdym wyłączeniu zasilania 230V należy rozładować ten kondensator drugą żarówką.

#5 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by wab 25 January 2013, 09:31
Sprawdź mostek Graetza. Podaj rezystancję na pinach prądu przemiennego i stałego. Sprawdź czy nie ma zwarcia między tymi liniami. Sprawdź rezystancję miedzy nogami 5 i 6 IC601 (NCP1203), kontroler może być uszkodzony i podaje stale napięcie na bramkę tranzystora. Sprawdź współczynnik ESR elektrolitu 120µF 450V, ewentualnie wymień go na nowy.

#6 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 25 January 2013, 10:29
wab wrote:Sprawdź mostek Graetza. Podaj rezystancję na pinach prądu przemiennego i stałego. Sprawdź czy nie ma zwarcia między tymi liniami. Sprawdź rezystancję miedzy nogami 5 i 6 IC601 (NCP1203), kontroler może być uszkodzony i podaje stale napięcie na bramkę tranzystora. Sprawdź współczynnik ESR elektrolitu 120µF 450V, ewentualnie wymień go na nowy.

Rezystencja na pinach prądu zmiennego ~5,7Mohma, stałego ~9,7Mohma, brak zwarcia na mostku. IC601 pin 5-6 w ogóle nie ma przejścia. Kondensator wymienię dla pewności.

amorphe wrote:Pomiar rezystora można porównać z innym takim samym rezystorem (może miernik przekłamuje) - ewentualnie pewniej wymienić. Do sprawdzenia także rezystory R603, R608, R609, R616.

Te rezystory sprawdzone są ok.

#7 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by wab 25 January 2013, 10:58
Transoptor i obok mały tranzystor sprawne? Wyjmij Q601, jeśli nie spali bezpiecznika sprawdź jakie jest napięcie na bramce tranzystora i na kondensatorze 120µF 450V.

#8 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 25 January 2013, 13:34
wab wrote:Transoptor i obok mały tranzystor sprawne? Wyjmij Q601, jeśli nie spali bezpiecznika sprawdź jakie jest napięcie na bramce tranzystora i na kondensatorze 120µF 450V.

Po wymianie kondensatora i wylutowaniu Q601 pali dalej bezpiecznik, a z termistora idzie aż iskra. Podczas sprawdzania był rozłączony bezpiecznik FP801 i R804 oraz nie była podłączona płytka logiki.

#9 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by amorphe 25 January 2013, 14:36
Jak pisałem, bezpieczniej zamiast bezpiecznika F601 włączyć żarówkę.
Druga sprawa - jeszcze raz sprawdź mostek prostowniczy, ale testem diody i każdą diodę z osobna.

#10 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 25 January 2013, 14:46
amorphe wrote:Jak pisałem, bezpieczniej zamiast bezpiecznika F601 włączyć żarówkę.
Druga sprawa - jeszcze raz sprawdź mostek prostowniczy, ale testem diody i każdą diodę z osobna.

Dziękuję za pomoc faktycznie był uszkodzony mostek. Po wymianie monitor działa prawidłowo jeszcze go protestuję dokładnie :)

#11 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS 

by wab 25 January 2013, 14:57
wab wrote:Sprawdź mostek Graetza.
Sugerowałem jego uszkodzenie w pierwszym zdaniu jakie napisałem. Jak Kolega go sprawdzał?

#12 Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by piter58 25 January 2013, 15:12
Miernikiem na ciągłość obwodu. Brak było zwarcia między poszczególnymi pinami.

Re: Uszkodzony zasilacz/inwerter monitor iiyama e2208HDS

by Google Adsense [BOT] 25 January 2013, 15:12