Witam
Niewielka ilość płynu wciekła przez przyciski touchpada na płytę główną, po wyczyszczeniu nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń elementów smd (od zalania nie minęło więcej niż 2 dni). Myślałem że skończy się na czyszczeniu i wymianie mikrostyków jednak jest większy problem.
Sprawdzając czy mikrostyki dobrze zwierają zauważyłem że prawy ma cały czas opór ok 1.7kohm, natomiast lewy po puszczeniu ma całkowitą przerwę. Nie jest to wina mikrostyku gdyż po jego odlutowaniu nic się nie zmienia. Nic nie zmienia tez podpięcie/odpięcie taśmy touchpada. Czyli problem jest gdzieś na płycie głównej.
Płytę jeszcze 2x dokładnie wymyłem i wysuszyłem jednak nic się nie zmieniło.
Touchpad jak i lewy przycisk działają prawidłowo. Po wciśnięciu prawego raz na sto razy zaskoczy, czasem działa jakby był cały czas wciśnięty, a czasem nie ma w ogóle reakcji.
Z tego co zdążyłem się zorientować na forum, przyciski są bezpośrednio podłączane do touchpada w palmrescie, ale coś musi robić zwarcie skoro po jego odłączeniu nadal mam 1.7kohm.
Niewielka ilość płynu wciekła przez przyciski touchpada na płytę główną, po wyczyszczeniu nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń elementów smd (od zalania nie minęło więcej niż 2 dni). Myślałem że skończy się na czyszczeniu i wymianie mikrostyków jednak jest większy problem.
Sprawdzając czy mikrostyki dobrze zwierają zauważyłem że prawy ma cały czas opór ok 1.7kohm, natomiast lewy po puszczeniu ma całkowitą przerwę. Nie jest to wina mikrostyku gdyż po jego odlutowaniu nic się nie zmienia. Nic nie zmienia tez podpięcie/odpięcie taśmy touchpada. Czyli problem jest gdzieś na płycie głównej.
Płytę jeszcze 2x dokładnie wymyłem i wysuszyłem jednak nic się nie zmieniło.
Touchpad jak i lewy przycisk działają prawidłowo. Po wciśnięciu prawego raz na sto razy zaskoczy, czasem działa jakby był cały czas wciśnięty, a czasem nie ma w ogóle reakcji.
Z tego co zdążyłem się zorientować na forum, przyciski są bezpośrednio podłączane do touchpada w palmrescie, ale coś musi robić zwarcie skoro po jego odłączeniu nadal mam 1.7kohm.