zatronik1 napisał(a):A i jeszcze jedno wydaje mi się 10k+1k nie zmieni zakresu regulacji teraz mam 0-28,6V chyba decyduje o tym zenerka 5V6 czy tak?
O zakresie regulacji (ale tylko maksymalnej wartości) decyduje rzeczywiście dioda Zenera w obwodzie napięcia odniesienia.
W praktyce zwiększenie wartości diody Zenera niewiele już pomoże, ponieważ na kondensatorach filtrujących musi być napięcie minimum 3V wyższe (mierzone pod pełnym obciążeniem, nie "na sucho"!), niż zakładane maksymalne napięcie wyjściowe zasilacza.
Przy podanej wartości diody Zenera (5,6V) stabilizacja napięcia działa jeszcze poprawnie w pełnym zakresie.
Po zwiększeniu wartości diody do 6,2V pojawiają się już znaczące tętnienia przy maksymalnej nastawie napięcia.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.