• Budowa stacji do lutowania bga

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#61 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by h3nry 17 November 2011, 21:51
70mm klosza to lekka przesada ;D

Re: Re: Budowa stacji do lutowania bga

by Google Adsense [BOT] 17 November 2011, 21:51

#62 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by willyvmm 17 November 2011, 22:23
Ja u siebie zastosowałem lampki z IKEI o nazwie JANSJÖ.

#63 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by h3nry 18 November 2011, 07:59
Czy może kolega zmierzyć prąd pobierany przez tą lampkę ledową?

#64 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by willyvmm 18 November 2011, 08:47
Myślę że fotka zasilacza-drivera wszystko wyjaśni :)

Image

#65 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by fejo 18 November 2011, 11:29
W sumie, to nie polecam takich lamp jak ja zastosowałem. Są strasznie prądożerne, halogeny palą się jak diabli, a tanie nie są. :cry: Jedyny plus jaki mają, to bardzo dobrze oświetlają stanowisko pracy. :D Lepiej kupić coś na ledach. Jak się spisują te lampki z IKEI?

#66 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by kamil1986 3 December 2011, 21:13
witam mógłby kolega "fejo" opisać w jaki sposób zrobił promiennik, chodzi mi o spiralę wewnątrz promiennika w jaki sposób zostały zamocowane i odizolowane od obudowy czy to jest jedna spirala przeciągnięta przez kilka rurek, czy w każdej rurce jest osobna spirala.

#67 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by Titus007 8 December 2011, 00:30
Mam pytanie: co będzie lepsze: górna grzałka - kafel 300w ir, czy sterowany profilami hot air? to samo dotyczy podgrzewacza dolnego. Mam stację Metcal BGA 3592 i zastanawiam się jak ją zaadaptować.

#68 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by Macpod 8 December 2011, 15:32
Zależy do czego.
Złącza robi się IR, układy można tym i tym.
Do tego każdy wybiera to co mu bardziej pasuje, jedni wolą hot-air, inni IR.

#69 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by pijan4 8 December 2011, 15:37
fejo wrote: Jak się spisują te lampki z IKEI?

Sprawują się bardzo dobrze. Używam ją jako dodatkową lampkę do oświetlenia pracy przy maszynie bga.

#70 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by marloski 11 February 2012, 18:29
Witam
Czy kolega fejo może się pochwalić z czego wykonane są tuleje zaznaczone jak na zdjęciu

Image

Czy jest to fabryczny wyrób czy home made, poprosiłbym o podanie z jakiego materiału jest rurka, po której to się porusza i jakiej średnicy.
Jestem w trakcie kompletowania materiałów do swojej stacji. Gratuluję pomysłu, najbardziej praktyczny i zrobiony z głową.
Dziekuję

#72 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by marloski 11 February 2012, 22:03
Dzięki, o to właśnie chodziło. Przerażała mnie myśl gdyby to wszystko ręcznie frezować. Poza tym majster od wykonywania tego by tylko głową kręcił. :D

#73 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by fejo 14 February 2012, 09:29
marloski wrote:Witam
Czy kolega fejo może się pochwalić z czego wykonane są tuleje zaznaczone jak na zdjęciu

Image

Czy jest to fabryczny wyrób czy home made, poprosiłbym o podanie z jakiego materiału jest rurka, po której to się porusza i jakiej średnicy.
Jestem w trakcie kompletowania materiałów do swojej stacji. Gratuluję pomysłu, najbardziej praktyczny i zrobiony z głową.
Dziekuję

Są to łożyska liniowe. W mojej stacji (tu gdzie zaznaczyłeś ) zamontowane są łożyska liniowe fi 16 i ślizgają się po wałku. Rurka zamiast wałka się nie nadaje.

#74 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by offo 14 February 2012, 21:12
Wałki i współpracujące z nimi tuleje mosiężne idealnie nadające się do tego celu są w starych drukarkach atramentowych. Muszą być to stare drukarki bo w nowszych elementy te są bardzo odchudzone albo i całkiem wyeliminowane.

#75 Re: Budowa stacji do lutowania bga

by misiek853 30 January 2013, 09:43
Czy wykorzystał ktoś z Was do budowy podgrzewacza promienniki (rurki) kwarcowe firmy Elcer? Bardzo chciałbym poznać opinie, jak sprawdzają się w praktyce. Kolego Fejo, kawał solidnej roboty. Jestem pod ogromnym wrażeniem.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).