• Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez igore 30 stycznia 2013, 15:23
Witam
Na HDD były dwie partycje C i D. Po sformatowaniu C partycja D stała się niewidoczna w mój komputer.

DMDE pokazuje mi takie coś:
Obrazek

Jak przywrócić partycję NoNoame 04? Na niej mi zależy. Jak wejdę w "otwórz wolumin" mam podgląd wszystkich plików i struktury katalogów - nie mogę zrobić kopii, gdyż mam wersję FREE.

Czy da się tę partycję przywrócić aby była widoczna w mój komputer?

Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2013, 15:23

#2 Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez zoltan85 30 stycznia 2013, 16:16
Partycja niewidoczna to partycja z nieprzypisaną literą dysku, spróbuj użyć na początek systemowego zarządzania dyskami:
Dla win7: panel sterowania/ narzędzia administracyjne/ zarządzanie komputerem/ zarządzanie dyskami, prawy klawisz myszy na dysku i "zmień literę dysku..."
dla innych systemów ścieżka może się lekko różnić, ale ostatecznie zarządzanie dyskami masz wszędzie.
Ewentualnie można za bootować Hiren's boot cd/ dos program's i wybrać program Acronis disk director ma te same funkcje.

#3 Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez demeo 30 stycznia 2013, 17:01
zoltan85 napisał(a):Partycja niewidoczna to partycja z nieprzypisaną literą dysku,

Partycja niewidoczna może być również przez ustawienie atrybutu Hide.

Sprawdź najpierw czy jakiś soft do zarządzania partycjami widzi tę partycję.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez igore 31 stycznia 2013, 10:37
Ta partycja stała się niewidoczna poprzez awarię zasilacza w komputerze. Z tym już się uporałem - DMDE zgrał mi dane z tej partycji na inny dysk. Problem teraz jest inny.

Dysk po sformatowaniu i po założeniu 2 nowych partycji 40 gb i 70gb w windowsie widziany jest poprawnie. Natomiast kiedy włączę instalator systemu win xp to na dysku widzę tylko partycje 32 GB.

#5 Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez demeo 31 stycznia 2013, 10:43
Jaki system plików masz na partycjach? Najlepiej usuń partycje i załóż je podczas instalacji Windowsa.

--
Pozdrawiam,
demeo

Re: Niewidoczna partycja - jak ją naprawić?

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2013, 10:43