• Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 6 lutego 2013, 09:16
Witam,
od niedawna próbuję nauczyć się procesu reballingu - nie oszczędzam na chemii, ale chyba mam problem z wyborem topnika.
Od początku - używam niebieskiego JIGa do sit podnoszonych, flux Wartona do stawiania kulek. Próbowałem zarówno gorącym powietrzem jak i podczerwienią (na stacji ACHI IR PRO).
Wciąż mam jeden problem - średnio 1-2 pary kulek łączą się ze sobą podczas grzania, obiema metodami.
Wiem, powiecie - za dużo topnika. Natomiast ja próbowałem od najmniejszej ilości jaką jestem w stanie nałożyć, aż to zbyt dużych ilości. Nakładałem zarówno pędzelkiem jak i palcem. Efekty są dwa - albo kulki nie trzymają się w ogóle bo dałem za mało topnika, albo kulki zlewają się ze sobą bo dałem go za dużo.

Gdzieś wyczytałem, że Warton lubi sprawiać takie problemy przy wykorzystaniu podnoszonych sit, bywa za suchy lub kulki zlewają się.
Pytanie moje, drodzy koledzy, brzmi - jaki flux jest najlepszy do sit podnoszonych? Czy ktoś porównywał topniki dla tej metody?

Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2013, 09:16

#2 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez marek216 6 lutego 2013, 18:08
Używamy tylko AMTECH'a i nie ma żadnych problemów.

#3 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 6 lutego 2013, 18:52
Dzięki - zamówiłem dzisiaj 5g Amtech NC-559, zamówiłem także 2,5g AIM NC254 ponieważ te dwa topniki (obok Wartona) wymieniane są na forum jako najlepsze do BGA.
Wiem, że nie mam doświadczenia, ale porównanie tych trzech topników przez laika może być cenne dla potomności więc opiszę wrażenia jak tylko dojadą.
Mimo tego, będę wdzięczny za kolejne podpowiedzi w temacie.

#4 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez Emios 8 lutego 2013, 01:11
Rozprowadzaj topnik za pomocą karty zdrapki z banku. Wytnij paseczek szerokości ok 1cm i tym rozprowadzaj/ściągaj topnik. Jeśli kulka ci się nie dolutuje wtedy posmaruj ją topnikiem pędzelkiem i na pewno nie przeskoczy podczas drugiego podgrzewania do sąsiedniego pada, a usiądzie pięknie w swoim padzie.

#5 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 8 lutego 2013, 08:37
Kolego Emios, słyszałem o tej metodzie ale jakoś wydaje mi się bardzo inwazyjna :?
Ale mam kilka układów do testów więc myślę, że spróbuje

#6 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 9 lutego 2013, 09:03
Sprzedawca przez przypadek wysłał mi Kingbo RMA-218 zamiast AMTECHa i ... chyba muszę mu dziękować :)
Okiem początkującego:
- konsystencja bardzo gęsta, wręcz kremowa
- minimalna ilość starcza do przesmarowania całego układu, podczas gdy WARTON był dużo mniej wydajny
- podczas grzania układu, kulki nie zlewają się ze sobą (przy minimalnej ilości topnika i ewentualnych poprawkach kulek przed grzaniem), świetnie się pozycjonują tuż przed aktywacją topnika
- udało mi się postawić kulki 4 razy z rzędu bez najmniejszego problemu - z WARTONem męczyłem się miesiąc i te 4 układy może zrobiłem, ale łącznie
- czyszczenie układu i solder maski topnikiem Kingbo to bajka, bardzo dobrze się czyści, nie twardnieje
- i jeszcze raz do wydajności - dostałem próbkę 5g, a po całym dniu zabawy mam wrażenie, że starczy mi tego na 2-3 miesiące

Mam jeszcze do dyspozycji AIMa, ale boje się go użyć żeby się nie okazał najlepszy :o cena chyba by mnie zabiła.
Porównam też do AMTECHa jeśli ostatecznie go dostanę.

#7 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez cyborgctm 11 lutego 2013, 00:21
W wolnej chwili sprawdź jeszcze H036.

#8 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 11 lutego 2013, 18:26
Dzięki, dopisałem sobie na listę i myślę, że zamówię jak tylko wykończę pozostałe próbki.
Potwierdziło się, sprzedawca dośle mi AMTECHA więc w tym tygodniu powinienem opisać wrażenia.

#9 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez Remigiusz 15 lutego 2013, 21:03
Pamiętaj, aby nałożyć mało topnika. Co to znaczy mało? A no tyle, aby układ był pokryty "filmem", ilością minimalną, cieniuteńką. Zlewanie kulek, to pływanie kulek na grubej powierzchni topnika.
Na układ typu G86-... używaj ilości na oko: 3mm x 3mm x 3mm.
Rozsmaruj palcem po całej powierzchni. Zrób próby na jakimś martwym układzie z wylutu.

#10 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 17 lutego 2013, 14:56
Kolego Remigiusz, dzięki za podpowiedź, ale jest to jedna z pierwszych rzeczy, które próbowałem przy Wartonie - jak pisałem wyżej, próbowałem od najmniejszej możliwej ilości.
W przypadku topnika Kingbo nie miałem najmniejszych problemów ze znalezieniem odpowiedniej ilości. Oczywiście z doświadczeniem laickim.

Jak obiecałem, poniżej moje spostrzeżenia odnośnie oryginalnego AMTECHa:
- jest bardzo gęsty, jeszcze gęstszy od Kingbo, ale nie tak 'kremowy'
- już za drugim razem udało mi się dobrać jego odpowiednią ilość do sprawnego postawienia kulek
- kulki ładnie się pozycjonują
- jest bardziej drażniący od Kingbo, przynajmniej takie odniosłem wrażenie
- czyszczenie układu jest dosyć przyjemne, topnik zmywa się sprawnie, ale wydaje mi się, że Kingbo był 'czystszy', nie zostawało go aż tyle
- jest bardzo wydajny, podobnie jak Kingbo
- aktywuje się średnio 10st później niż Kingbo

Myślę, że wybór pomiędzy Kingbo a AMTECHem jest bardzo trudny - podejrzewam, że po wykończeniu próbek kupię po prostu ten, który będzie tańszy.
Na pewno jednak nie wrócę póki co do Wartona, który był dla mnie najtrudniejszym z całej trójki ze względu na stosowanie techniki podnoszonych sit. Mogę jednak stwierdzić, że stosowanie tej techniki daje bardzo duże doświadczenie i pozwala na dokładne przyjrzenie się pracy i właściwości topnika.

Chciałbym w tym temacie poruszyć jeszcze jedną kwestię.
Do wgrzewania kulek używam swojej stacji ACHI IR PRO, ponieważ uznałem, że skoro w nią zainewstowałem to głupio ryzykować hotem niskiej jakości :) Po postawieniu kulek, ściągam układ ze stolika i kładę go na blaszce kilka cm nad dolnym podgrzewaczem. Używam profilu fabrycznego do PB, aczkolwiek chciałbym przystosować profil specjalnie do kulkowania konkretnym topnikiem - jak najlepiej to zrobić?
Jeśli dobrze rozumuję, przyjmując topnik aktywujący się w 120st - profil powinien powoli dogrzać układ do 120st a później przyspieszyć do temp topnienia cyny PB, tak aby nie pozwolić kulkom na zlepienie się? Tak myślę, ponieważ zauważyłem, że kulki po pewnym czasie zaczynają się nudzić i im dłużej grzeję tym większe szanse są na to, że zaczną spacerować :)

#11 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez cyborgctm 17 lutego 2013, 15:37
Nie rezygnuj z Wartona, dobrze sobie radzi z klejem przy zdejmowaniu układów,

#12 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 17 lutego 2013, 17:52
Dobrze wiedzieć - dzięki za radę. Mam jeszcze pół strzykawki więc na pewno go zostawię.

#13 Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez shao 18 lutego 2013, 18:38
Dziś, z braku odpowiedniego sita, byłem zmuszony do postawienia sporej części kulek na układzie ręcznie. Pracowałem z AMTECHem.
Przy tej okazji zauważyłem, że kulki trzymają się tego topnika niesamowicie mocno, nawet mocniejsze dugnięcie nie spowodowało przesunięć.

Re: Topnik do sit podnoszonych - niebieski JIG

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2013, 18:38