• Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez insert 28 listopada 2012, 00:09
Witam!
Wiem, że to wałkowany wiele razy temat ale wraz z pojawieniem się nowych modeli tanich zasilaczy na rynku temat powraca.
Chciałbym w końcu wyposażyć domowy warsztat w zasilacz laboratoryjny lub warsztatowy, jak kto woli.
Moja uwagę zwrócił KORAD KA3005P ale po oglądnięciu testów i przeczytaniu opinii chyba czar prysł.
Znalazłem też jak mi się wydaje klona tj. PPS2116A produkcji Hantek ale jakoś nabrałem podejrzeń, że poza ładnym wyglądem i pamięcią nie ma w nim nic fajnego. Nie stać mnie na zasilacz typu U8002A ale chciałbym dobrze ulokować zgromadzone środki. W pracy używam ZHAOXIN RXN-3020D ale po za dużymi gabarytami nie wzbudza szacunku. Przy obciążeniu go przez 15 minut płytą zasilaną 19V i pobierającą 3A czuć nieprzyjemny zapach i wentylator bardzo głośno pracuje. Po częściowym rozpoznaniu rynku znalazłem swoich faworytów:

http://www.tme.eu/pl/details/ax-3005dbl ... /axiomet/#
http://www.tme.eu/pl/details/ax-3005dbl ... /axiomet/#
http://www.tme.eu/pl/details/dps-3205tk ... e/matrix/#
http://www.tme.eu/pl/details/mps-3005l- ... e/matrix/#

Apetyt rośnie ale mimo wszystko chciał bym jak najmniej wydać.
Proszę o poradę. Może któryś z kolegów używa któregoś z nich i może się podzielić opinią. Czy warto wydać więcej i mieć wielokanałowy?
Bardzo proszę o cenne opinie.

Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez Google Adsense [BOT] 28 listopada 2012, 00:09

#2 Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez zbyszkok 28 listopada 2012, 21:54
Napisze z praktyki, szukaj bez wentylatorów bo cię wykończą.

#3 Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez insert 29 listopada 2012, 00:16
Mógłbyś polecić jakiś model?

-- Dodano: czwartek, 29 lis 2012, 01:46 --

Zależałoby mi, żeby usłyszeć też opinie o tych modelach, które wymieniłem.
Chciałbym usłyszeć też opinie czy warto kupić jednokanałowy czy też wielokanałowy.
Jak to wygląda w praktyce. Co prawda nie miałem jeszcze sytuacji w której potrzebowałbym dwóch kanałów ale wiele jeszcze przede mną, więc wolę się zastanowić czy wydać 200 PLN więcej na trzy kanałowy czy może nie warto. A może po prostu kupić taki za 299 PLN i się za wiele nie zastanawiać?

#4 Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez zbyszkok 5 grudnia 2012, 00:14
Ja zakupiłem kiedyś jednokanałowy (30V/5A) szybko okazało się, że to był podstawowy błąd.
Dwu kanałowy w zupełności mi wystarcza ale niech wypowiedzą się inni koledzy bądź koleżanki.

#5 Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez insert 14 lutego 2013, 02:17
zbyszkok napisał(a):Napisze z praktyki, szukaj bez wentylatorów bo cię wykończą.

Miałeś racje! ten który używam w pracy to masakra. W domu mam teraz Digimess PM3006 bez wentylatora. Nie ma co porównywać.
Cisza i spokój i o dziwo przy obciążeniu około 4A przez dwie godziny nie śmierdzi spalenizną.

Re: Zasilacz laboratoryjny, co kupić?

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2013, 02:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).