• Co robić aby nie zrywać padów.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#41 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Usunięty Użytkownik 402 16 lutego 2013, 00:50
Zwykły ręcznik papierowy dobrze wyciera zanieczyszczenia, izopropanol go nie rozpuszcza.
Do zbierania zanieczyszczeń z grubsza idealnie się nadaje, no chyba że ktoś zmywa cały syf do kuwetki, aż do osiągnięcia centymetrowego osadu. Krótko mówiąc po zdjęciu układu, zdjęciu resztek cyny, wilgotnym od izopropanolu ręcznikiem zbieram z grubsza syf, resztę zmywam pędzelkiem, wydmuchuję sprężarką.
Izopropanol pozostaje dłużej czysty jak się np w kuwetce zamoczy ręcznik i nad nim się myje, resztki kleju i zanieczyszczenia stałe zostają na ręczniku, wystarczy potem ręcznik podnieść i odsączyć płyn, syf zostanie w ręczniku.

Re: Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2013, 00:50

#42 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez shao 16 lutego 2013, 08:47
Ręczniki są zawsze na miejscu więc warto spróbować. A jak koledzy czyszczą płytę dookoła solder maski, bez użycia wanienki?
Chodzi mi o zalane topnikiem małe elementy - często po zdjęciu układu i wyczyszczeniu maski dookoła zostaje sporo topnika. Niby noclean, a jednak trzeba się naczyścić - ja to robię patyczkami do uszu, ale zostaje sporo włókien, możliwe że są jakieś lepsze sposoby.

#43 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez AdamStar 16 lutego 2013, 08:54
shao napisał(a):Ręczniki są zawsze na miejscu więc warto spróbować. A jak koledzy czyszczą płytę dookoła solder maski, bez użycia wanienki?
Chodzi mi o zalane topnikiem małe elementy - często po zdjęciu układu i wyczyszczeniu maski dookoła zostaje sporo topnika. Niby noclean, a jednak trzeba się naczyścić - ja to robię patyczkami do uszu, ale zostaje sporo włókien, możliwe że są jakieś lepsze sposoby.

A nie lepiej nie zalewać płyty topnikiem, nie trzeba wtedy czyścić.

#44 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez shao 16 lutego 2013, 11:51
Byłoby to bardzo proste, ale do czyszczenia maski poleca się używać sporej ilości topnika - a ten, po podgrzaniu, rozpływa się w każdą stronę. Ma kolega na to jakiś sposób? W moim przypadku topnik wpływa nawet pod srebrną taśmę.

#45 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez AdamStar 16 lutego 2013, 12:02
Jaką srebrną taśmę? Topnika używa się bardzo mało, a do samego czyszczenia nie potrzeba, wystarczy ten którym jest nasączony wick.

#46 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez opelr 16 lutego 2013, 14:16
Nadmiar topnika wręcz utrudnia dokładne oczyszczenie padów, nie są one płaskie.
Jeśli już przecież można użyć szczoteczki, izopropanol nie każdy topnik zbiera, spróbuj benzyny ekstrakcyjnej, w zależności od topnika należy też niektóre czyścić jeszcze na ciepło.

#48 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez grisza69 16 lutego 2013, 17:33
Octan etylu - zmywa wszystko czego używa sie w elektronice.

Wady:
1 śmierdzi.
2 silnie drażniący.
3 mocno toksyczny
4 niszczy każdy plastik lub matowi.
Do używania przez serwisantów z mózgiem na swoim miejscu (czyt. z instyktem samozachowawczym )

#49 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez adam1114 16 lutego 2013, 18:01
Flux off też nie jest obojętny dla plastiku, zastanawiam się nad użyciem Acetonu, flux off trochę to przypomina, będę musiał przetestować na starych płytach.
Flux off także z miejsca rozpuszcza nawet stare i zaschnięte pasty termo przewodzące.

#50 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez shao 17 lutego 2013, 15:03
Miałem na myśli srebrną taśmę BGA którą oklejam układ dookoła przed jego zdjęciem.

Hm, dzięki za podpowiedź z ilością topnika - do tej pory naczytałem się, że czyszcząc maskę nie można go oszczędzać i przez to miałem spore problemy z doczyszczeniem zakamarków w okolicach układu.
Rozumiem, że koledzy używają szczotek z twardszym włosiem do czyszczenia pomiędzy małymi elementami?

Samą solder maskę czyszczę od razu po zdjęciu układu, póki płyta ciepła. Problemy sprawia mi czyszczenie płyty dookoła układu kiedy już założę układ z powrotem. Oczywiście nie używam byle jakiego topnika, ale zarówno po Kingbo jak i AMTECHU zawsze dookoła coś zostaje, mimo zabezpieczenia taśmą okolic układu.
Spróbuję zamówić jakieś twardszy pędzelek do czyszczeni takich miejsc.

#51 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Usunięty Użytkownik 402 17 lutego 2013, 17:48
Dawkuj topnik strzykawką z grubą igłą, będziesz miał mniej czyszczenia. Cały topnik wsysa pod układ.
Jeżeli topnik ci się przypala to albo używasz za dużej temperatury, albo coś z tym topnikiem nie teges.
Zrób test przy jakiej temperaturze topnik odparowuje i się pozostałości przypalają.
Używałem kingbo i amtecha i elegancko się zmywa izopropanolem i pędzelkiem.

#52 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez shao 17 lutego 2013, 17:55
Przed zdjęciem układu dawkuję go strzykawką i wdmuchuję lekko hotem, świetnie wtedy wpływa pod układ. Błędem chyba była zbyt duża ilość topnika do czyszczenia, ale usprawiedliwiam to tym, że mam niskiej jakości lutownicę grotową i boje się uszkodzeń maski. Przez to używałem go więcej, żeby zminimalizować drapanie plecionką.

#53 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Usunięty Użytkownik 402 17 lutego 2013, 18:24
Na sucho plecionka kiepsko wciąga lut choć jest mocno gorąca, soldermaska za to schodzi elegancko :P

#54 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez AdamStar 17 lutego 2013, 23:07
LAZY napisał(a):Na sucho plecionka kiepsko wciąga lut choć jest mocno gorąca, soldermaska za to schodzi elegancko :P

Dlatego producenci sprzedają plecionki fabrycznie nasączone topnikiem.

#55 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Usunięty Użytkownik 402 17 lutego 2013, 23:27
Mam plecionki gootwicka, są nasączone lecz co z tego jak po 5 sekundach od nagrzania plecionki topnik odparowuje, no i topnik w plecionce nie chroni soldermaski. Zawsze podlewam żeby było jeszcze układ wstawić. ;)

#56 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez AdamStar 18 lutego 2013, 08:57
LAZY napisał(a):Mam plecionki gootwicka, są nasączone lecz co z tego jak po 5 sekundach od nagrzania plecionki topnik odparowuje, no i topnik w plecionce nie chroni soldermaski. Zawsze podlewam żeby było jeszcze układ wstawić. ;)

No i wszystko jasne, też mam tą plecionkę. Leży jako eksponat, raz jej użyłem ;) Kup Chemtronics i ułatw sobie pracę wielokrotnie.

#58 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Usunięty Użytkownik 402 18 lutego 2013, 12:02
Kupię z ciekawości, choć jak widzę są jednakowo zaplatane. Może się różnią zawartością topnika, sprawdzi się i poinformuję.

#59 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez PiTTer 18 lutego 2013, 14:45
Czytając pochwały o plecionce Chemtronics, sam się skusiłem na jej zakup. Zamówiłem na ebayu, szpulka 7,5m/2,5mm wyszła za 60 zł.

#60 Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez digix 18 lutego 2013, 20:06
Osobiście od kilku lat używam zestawów firmy "Warton Metals". Topnik, środek do usuwania topnika w sprayu z końcówką w formie pędzla oraz chusteczki nasączone środkiem do usuwania topnika. Nie używam "izopropanolu" do usuwania topnika, bo wytwarza się dziwna biała zawiesina która zostaje pomiędzy soldermaską a padami. Plecionka jak już wyżej wspomniano "Chemtronics" ale to tylko w sporadycznych przypadkach, bo generalnie usuwam stare spoiwo bezdotykowo rozlutownicą Pace na gorące powietrze. Ważne jest mieć sprawdzonego dostawcę chemii, który nie wciśnie nam jakichś tanich podróbek.

Re: Co robić aby nie zrywać padów.

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2013, 20:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).