• Uniwersalny zasilacz do laptopów.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez KodIT 18 lutego 2013, 19:03
Jakie zasilacze do laptopów stosujecie w swoich serwisach?
Oryginalne do każdego modelu czy jakieś uniwersalne?

Ja się zastanawiałem nad tymi 2-oma modelami uniwersalnymi:
http://www.komputronik.pl/product/129642/Akcesoria/Akcesoria_do_laptopow/Media_Tech_MT6260_Ultra_plaski_zasilacz_uniwersalny_90W_portem_USB_5V_.html
http://www.komputronik.pl/product/129976/Akcesoria/Akcesoria_do_laptopow/MODECOM_Royal_MC_U90_Uniwersalny_Zasilacz_do_laptopow_90W_Slim_Automatic_.html

Myślę, że automatyczne przełączanie napięcia będzie wygodniejsze i przede wszystkim bezpieczniejsze od przełącznika.
Jakie macie doświadczenie z takim sprzętem?

Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2013, 19:03

#2 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez novitech 18 lutego 2013, 19:35
Kolego, tylko i wyłącznie do serwisu zasilacz tzw. labolatoryjny a nie jakieś tanie badziewne zasilacze uniwersalne.
Nawet do swojego komputera nie zastosowałbym takowego.

Pozatym niby jak zasilacz ma przełączać sam napięcie?

#3 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez gathor 18 lutego 2013, 20:05
novitech napisał(a):Pozatym niby jak zasilacz ma przełączać sam napięcie?

Są takie, które same regulują napięcie. Osobiście je sprzedawałem i jest kilka, które mogę polecić.
Jednakże na swoje potrzeby mam uniwersalny zasilacz z tzw. "suwakiem" do zmiany napięcia.
Nie uważam, że do sprawdzenia laptopa już naprawionego muszę używać specjalnego zasilacza laboratoryjnego.
Model zasilacza który ja używam to ST-A-120-002U002AAT (marki nie znam).
Ma on zakres od 15-24V i 120W W zupełności się on sprawdza i nigdy nie miałem z nim osobiście problemów.

#4 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez KodIT 18 lutego 2013, 20:08
novitech napisał(a):Kolego, tylko i wyłącznie do serwisu zasilacz tzw. labolatoryjny a nie jakieś tanie badziewne zasilacze uniwersalne.
Nawet do swojego komputera nie zastosowałbym takowego.

Czy taki uniwersalny nie nada się nawet do zwykłego dostarczenia prądu, żeby po prostu uruchomić laptopa?
Ten zasilacz byłby mi tylko do tego potrzebny, czyli do napraw software'owych
Dodatkowo służyłby jeszcze do sprawdzenia, czy laptop w ogóle się uruchamia - jeśli nie, to miałby pomóc namierzyć gdzie leży problem (w laptopie czy zasilaczu klienta).
Naprawy elektroniczne póki co zlecam podwykonawcom.

novitech napisał(a):Pozatym niby jak zasilacz ma przełączać sam napięcie?

Nie mam pojęcia ale jakoś to robi :( Może na podstawie założonej końcówki.

#5 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez novitech 18 lutego 2013, 20:35
gathor napisał(a):Są takie, które same regulują napięcie. Osobiście je sprzedawałem i jest kilka, które mogę polecić.

Bardzo bym prosił o podanie przykładu takiego "samo regulującego" się zasilacza.
gathor napisał(a):Nie uważam, że do sprawdzenia laptopa już naprawionego muszę używać specjalnego zasilacza laboratoryjnego.

Co do takiej sprawy to kolega ma rację, jednak ja osobiście posiadam drugi "poprzedni" zasilacz do tego typu testów i może dlatego "przesłoniło" mi to potrzebę posiadania takowego.

#7 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez demeo 18 lutego 2013, 22:46
O ile się nie mylę to one nie regulują same napięcia, a w wymiennej wtyczce jest układ wg. którego zasilacz rozpoznaje podłączony rodzaj wtyku i ustawia wg. tego napięcie.

--
Pozdrawiam,
demeo

#8 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez zatronik1 19 lutego 2013, 00:07
Ten układ to raczej za duża nazwa. Jest tam rezystor będący częścią dzielnika.

#9 Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez demeo 19 lutego 2013, 00:15
Rezystor, pamięć 1-Wire czy cokolwiek innego, spełnia tę samą rolę. :-)

--
Pozdrawiam,
demeo

Re: Uniwersalny zasilacz do laptopów.

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2013, 00:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).