• Sposób na zniszczone śruby.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sposób na zniszczone śruby.

przez keymaker 15 lutego 2013, 13:40
Witam, czy macie jakiś sprawdzony patent na śrubki z wyrobionym gwintem główki? Dostałem laptopa z takimi śrubami do naprawy, może chwycić to jakimś klejem? :frustry:

Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2013, 13:40

#2 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez mikesh 15 lutego 2013, 14:15
Mój sprawdzony sposób to małe wiertło i wkrętarka :) Śruba zazwyczaj daje się wykręcić bez problemu.

#4 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez Macpod 24 lutego 2013, 17:00
j.w. Dremel, a ja jeszcze od siebie dodam: dobre wkrętkami, może wydać się to śmieszne, ale już kilka razy odkręcałem bez większych problemów wiele "problematycznych" śrub, mocno zniszczonych przez innych (wkrętaki WERA), dodatkowo takim sprzętem raczej nie zniszczy się śrub.

#5 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez demeo 24 lutego 2013, 23:04
Dobre wkrętaki, jak np. WERA często pomagają, a jeśli nie to dremel. Jeśli śruba nie daję się odkręcić mimo dobrej główki to czasem jej szybkie wygrzanie lutownica i gwałtowne schłodzenie zamrażaczem pozwala ją ruszyć.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez matisblu 25 lutego 2013, 01:17
Witam!
Ja czasem kapnę TS-81, troszkę cyny i wychodzi.

#7 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez satmanek 31 marca 2013, 14:44
Warto mieć taki komplet nowych dobrych wkrętaków które używa się sporadycznie, właśnie do takich śrubek. Osobiście rozwiercam, próbuję ostrym płaskim czasem jak jest podejście to płaskimi obcinaczkami zruszam za główkę.

pozdrawiam

SławeK

#8 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez wit2 31 marca 2013, 18:46
Podgrzewam trochę śrubę grotem z cyną żeby zmiękczyć niebieski lub czerwony klej dobry wkrętak wera i wychodzi bez problemu.

#9 Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez Keli 1 kwietnia 2013, 10:09
Są wiertła lewo skrętne. Przy normalnym wiertle nawiercając łepek dokręcamy tylko śrubę. Wiertło lewo skrętne często przy rozwiercaniu łepka potrafi od razu wykręcić śrubę.

Re: Sposób na zniszczone śruby.

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2013, 10:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).