• ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#161 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez DjDave 27 grudnia 2011, 13:50
jokeroo napisał(a):O to chodzi że płyta jest prosta jak przed, dolny ustawiam na 260C ,grzałka własnie w przedziale 2.5-3cm.Profil do PBfree czyli 216 max, układ jest pływajacy wiec temperatura dociera itd. Już ręce czasem opadają od tych konsol, na chwilke obecna mam sztuk 7 ps3 z red light .

216° max?? Przecież cyna bezołowiowa topi się przy 220°. Proponuję zakupić termopary omegi na dół najlepiej grubą 0,25mm i ustawiać temp. tak jak trzeba tj. dół na 210° górę na 230°. Gwarantuję że wszystkie problemy znikną.

Re: Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2011, 13:50

#162 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez jokeroo 28 grudnia 2011, 09:57
No tak topi się, ale ja jestem w stanie zdjąć układ przy takim ustawieniu. Czyli coś jest nie tak jak powinno być. Dziś zamawiam omegę.

edit:
Do kolegi poniżej wiem że 0.10 punkta robi wielką różnice, ale kolego róznica 30 stopni na elemencie robi jeszcze większą uwierz na słowo bo po wymianie na omegę zaszły diametralne zmiany.

#163 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez serwis24 13 lipca 2012, 20:26
jokeroo napisał(a):No tak topi się, ale ja jestem w stanie zdjąć układ przy takim ustawieniu. Czyli coś jest nie tak jak powinno być. Dziś zamawiam omegę.

PS3 po reflowie nie wstaje zawsze. Poprostu przekulkuj. Skoro układy Ci pływają, to po co doszukiwać się problemu ze złym odczytem temperatury przez termopare ?

#164 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 17 lutego 2013, 14:37
Odświeżam temat, ponieważ miałem nadzieję znaleźć w nim kilka ciekawych profili do ACHI, ale niestety nie ma ich tu zbyt wiele mimo sugerującego tematu :)
Jest tu sporo ciekawych informacji, ale niewiele gotowych profili z uwagami - proponuję wrzucenie tu jak największej ilości i dyskusje nad każdym - myślę, że sporo wniesie to do tematu.
Niestety nie podzielę się swoimi ponieważ póki co korzystam z fabrycznych - co chciałbym zmienić.

Z moich doświadczeń wynika, że niewielki wpływ na skuteczność profilu ma wysokość górnej grzałki. Jedyne co można osiągnąć poprzez jej obniżenie to dłuższą jej żywotność - grzejąc z wysoka musi pracować na wyższych obrotach. Wpływ ma jednak rozklejeni taśm w odpowiedniej odległości od układu - żeby nie grzać jedynie samego układu a także płytę w odległości ok 2cm od układu.

#165 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez DjDave 18 lutego 2013, 11:20
shao napisał(a):Wpływ ma jednak rozklejeni taśm w odpowiedniej odległości od układu

Po co rozklejać jakieś taśmy? Radzę się nie sugerować filmami z Youtube.

#166 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 18 lutego 2013, 18:35
Wydawało mi się, że taśmy to jedna z rzeczy, o których się nie dyskutuje.
W końcu każdy element na płycie głównej ma katalogową temp. maksymalną, której przekroczenie grozi jego uszkodzeniem. Często w pobliżu układu są także plastikowe elementy. Dlaczego uważasz, że taśma jest zbędna?

#167 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez DjDave 18 lutego 2013, 23:02
Skoro twierdzisz, że elementy na płycie nie wytrzymają 225°, to jak wyobrażasz sobie lutowanie hot-airem? Temp. w katalogu to maksymalne temp. pracy.
Weź jakiś szrot i popróbuj bez obklejania. Gwarantuję ci, że plastikowe elementy nawet nie pociemnieją.

#168 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez cyborgctm 19 lutego 2013, 01:30
Jak przegrzeje - to pociemnieją :)

Folią/taśmą oklejasz wrażliwe elementy np. Kondensatory elektrolityczne. Nie używa się jej zawsze, tylko wtedy gdy jest potrzebna.

Grzejąc z wysoka jest większa bezwładność temperaturowa promiennika (a np. grzejąc nisko jak ci temp. zaczyna lecieć podnosisz promiennik :) ).

#169 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 19 lutego 2013, 08:57
Hm, zaskoczyliście mnie, ale macie większe doświadczenie, więc muszę zaufać :)

Koledzy używają swoich profili czy fabrycznych? Jeśli oczywiście używacie ACHI.

#170 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez hanomag 19 lutego 2013, 10:04
Wszystko było już napisane. Fabryczne profile nie nadają się - tu na forum było podanych kilka profili, myślę że wszystkie są dobre poza jednym, gdzie użytkownik pisze że nie używa termopary. Tak jak Kolega wyżej pisze, nie oklejaj płyty, chyba że to naprawdę konieczne to oklej tylko delikatne elementy (np. elektrolity obok grzanego układu).

#171 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 23 lutego 2013, 09:23
Właśnie staram się wprowadzić profil kolegi snoovb, nie mam z tym większego problemu, ale powiem szczerze, że te chińskie oprogramowanie doprowadza mnie do szewskiej pasji - same chińskie znaczki, komunikaty nie do odczytania.
Czy koledzy też używają fabrycznego oprogramowania czy jest jakaś alternatywa? Dodam, że pracuję na sterowniku PC410.

#172 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 25 lutego 2013, 09:10
Znalazłem ciekawe oprogramowanie - Bauer 3.0
Ze sterownikiem PC410 działa bez problemu, sporo funkcji i przede wszystkim całość po angielsku - bez chińskich znaczków.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#173 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez koloboro 25 lutego 2013, 22:44
DjDave napisał(a):
jokeroo napisał(a):O to chodzi że płyta jest prosta jak przed, dolny ustawiam na 260C ,grzałka własnie w przedziale 2.5-3cm.Profil do PBfree czyli 216 max, układ jest pływajacy wiec temperatura dociera itd. Już ręce czasem opadają od tych konsol, na chwilke obecna mam sztuk 7 ps3 z red light .

216° max?? Przecież cyna bezołowiowa topi się przy 220°. Proponuję zakupić termopary omegi na dół najlepiej grubą 0,25mm i ustawiać temp. tak jak trzeba tj. dół na 210° górę na 230°. Gwarantuję że wszystkie problemy znikną.

Witam specjalistów.
Buduję stację we własnym zakresie. Mam pytanie odnośnie temperatury dolnej. Kolega DJDave pisze dół na 210 st, ale gdzie się znajduje końcówka termopary? Dotyka płyty od spodu czy znajduje się blisko promiennika? Chodzi mi o to do jakiej temperatury fizycznie rozgrzewa się płyta przy PbFree i Pb?
Z góry dzięki.

#174 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez keymaker 26 lutego 2013, 20:03
shao napisał(a):Znalazłem ciekawe oprogramowanie - Bauer 3.0
Ze sterownikiem PC410 działa bez problemu, sporo funkcji i przede wszystkim całość po angielsku - bez chińskich znaczków.
U mnie nie działa z LY IR-PRO SC v3, w sumie to oryginalne też nie działa, brak połączenia... używa ktoś z was tego oprogramowania?

#175 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 26 lutego 2013, 21:10
keymaker napisał(a):U mnie nie działa z LY IR-PRO SC v3, w sumie to oryginalne też nie działa, brak połączenia... używa ktoś z was tego oprogramowania?

Jaki sterownik masz przy maszynie? Upewnij się, że maszynę podłaczoną masz do portu COM1, koniecznie 1.

#176 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez keymaker 26 lutego 2013, 23:36
PC410, na COM1 też nie działa :) również oprogramowanie załączone do stacji też nie działa :) mimo wszystko ze stacją pracuje mi się bardzo dobrze, chociaż program do rysowania wykresu też by się przydał.

#177 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez koloboro 18 marca 2013, 20:25
Witam specjalistów.
Mam pytanie odnośnie temperatury wskazywanej na sterowniku PC410, czy to jest temperatura odczytywana z termopary umieszczonej w promienniku czy termopary umieszczonej obok układu? I gdzie znajduje się pomiar temperatury dolnego podgrzewacza? W promienniku, czy od spodu termopara dotyka płyty?
Z góry dzięki.

#178 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez insert 18 marca 2013, 22:56
koloboro napisał(a):Witam specjalistów.
Mam pytanie odnośnie temperatury wskazywanej na sterowniku PC410, czy to jest temperatura odczytywana z termopary umieszczonej w promienniku czy termopary umieszczonej obok układu? I gdzie znajduje się pomiar temperatury dolnego podgrzewacza? W promienniku, czy od spodu termopara dotyka płyty?
Z góry dzięki.

Witaj!
W wersji na której pracuję (prawdopodobnie V2) temperatura górnego podgrzewacza odczytywana jest z termopary umieszczanej przy układzie. Temperatura dolnego podgrzewacza odczytywany jest z termopary umieszczonej między drugą i trzecią grzałką tuż nad grzałkami.

#179 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez koloboro 19 marca 2013, 09:50
insert napisał(a):Witaj!
W wersji na której pracuję (prawdopodobnie V2) temperatura górnego podgrzewacza odczytywana jest z termopary umieszczanej przy układzie. Temperatura dolnego podgrzewacza odczytywany jest z termopary umieszczonej między drugą i trzecią grzałką tuż nad grzałkami.

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie, jak startuje cały profil tzn. czy dolna grzałka startuje razem z górą? Czy najpierw dół dochodzi do zadanej temperatury i wtedy startuje góra.
Jakbyś mógł kolego opisać krok po kroku jak odbywa się cały proces rozgrzewania, to byłbym bardzo wdzięczny. Pytam dlatego, że jestem na etapie uruchamiania stacji własnej konstrukcji i mam jeszcze kilka niejasności.
Z góry dziękuję.

#180 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez insert 19 marca 2013, 22:59
Niestety dolna grzałka "startuje" razem z górną co jest podstawowym mankamentem tej stacji (niestety nie jedynym).

Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez Google Adsense [BOT] 19 marca 2013, 22:59