• Płyty do reinstalacji systemu.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#21 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

by wolek 8 March 2013, 09:07
Z podanego linku ściągamy wstępny instalator, który później ściąga resztę i na pewno ta reszta to nie jest obraz płyty, instalator wykonuje wszystko za nas. Korzystałem z tego jak była promocja na upgrade do Windows 8 za 130 zł. Mam tylko klucz licencyjny.
W moim przypadku na nic zdały się tłumaczenia takie, że kopii XP potrzebowałem aby zintegrować sterowniki do sata czy service pack, gdzie opcja integracji z instalacją jest zintegrowana w samym service packu.
Fakt, z tego tematu mogę potwierdzić taki, że z innym adwokatem bym sobie poradził, ale niestety w moim mieście na hasło prawo autorskie nikt nie chciał za bardzo rozmawiać. Teraz miałbym do kogo iść ze sprawą, ale całość jeśli chodzi o mnie to po za względami finansowymi nie odbiła się na mnie za bardzo - konto w sądzie mam czyste. Sędzia sam chciał jak najszybciej zakończyć sprawę wydając wyrok nakazowy zaocznie, ze śmieszną karą zapłaty iluś tam stawek dziennych, ale to znowu otworzyło by drogę do pozwów cywilnych, więc zarówno my jak i prokuratora odwołały się.
Czepili się jeszcze winrara który był zainstalowany w wersji trial (już po 30 dniach gdzie trzeba klikać ok), zarówno winrar jak i totalcmd po 30 dniach trzeba usunąć z dysku albo skasować.
Jako ciekawostka można posiadać cały zestaw cracków, ale nie mogą być one uruchomione.
Z softu z płyty hirena nikt nikt się nie zgłosił z roszczeniami.
Należy też pamiętać, że nie sądzimy się z Microsoft, tylko z agencją która go reprezentuje a ta będzie czepiała się wszystkiego na czym może zarobić.

Re: Re: Płyty do reinstalacji systemu.

by Google Adsense [BOT] 8 March 2013, 09:07

#22 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

by marek216 8 March 2013, 12:47
Jestem po kontroli z donosu.

Faktem jest, że zgodnie z licencją nie wolno kopiować płyty, ale zgodnie z polskim prawem mogę posiadać kopię nośnika. Zapisy w prawie PL są ponad wymysły producentów.
Kolejna sprawa. Instalujesz system zgodnie z licencją, jak nie ma licencji instalujesz zgodnie z życzeniem klienta i nie dokonujesz aktywacji - to nie jest naruszenie prawa.

#23 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

by shakez 30 April 2013, 08:12
Dorzucę też swoje 3 grosze.
Z prawem mam do czynienia 40h w tygodniu 12h dziennie.
I na podstawie mojego kilkuletniego stażu pracy mogę powiedzieć jedno.
POLSKA JEST PAŃSTWEM PRAWA.
A im więcej prawa tam więcej bezprawia.
Nasz system prawny jest napędzany STATYSTYKAMI. Robi się więcej niż to potrzebne czyli takie przysłowiowe kręcenie z g...a bat. Jeżeli jest zawiadomienie (choćby anonim) to są czynności sprawdzające, wszczęcie no i musi być jakieś zakończenie by nie popsuć sobie statystyk. Najlepiej sprawę skończyć aktem oskarżenia bo to dobrze wygląda statystycznie więc robi się wszystko by tak było. Prokuratura i sądy również ma swoje statystyki i mierniki do wyrobienia a biedny żuczek który wpadł w tryby machiny może brzęczeć o swoich prawach. Faktycznie wniosek o ściganie jest potrzebny w sprawach prawa autorskiego ale jak nie kijem go to pałką jak już mamy zabezpieczony procesowo dysk to trzeba go skrupulatnie sprawdzić może znajdzie się coś ponad to co jest opisane w donosie i uda się obywatela pacnąć z innej strony (np za winrar).
Polska to państwo prawa - co nie oznacza nic dobrego.

Re: Płyty do reinstalacji systemu.

by Google Adsense [BOT] 30 April 2013, 08:12