Dolne promienniki jak i obudowa to podgrzewacz Int883. Wyrzuciłem z niego oryginalny sterownik i zastąpiłem sterownikiem kolegi kmkm2. Na dole jest 5 grzałek, każda zbudowana z 7 rurek kwarcowych, moc każdej z nich to prawdopodobnie 300W, łączny wymiar około 300x280mm. Poniżej zdjęcie niedokończonej stacji w fazie testów
Re: Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 16 marca 2013, 10:58
Pojedyńcze, ich mocowanie pozwala mi oddalić lub przybliżyć je do siebie w zakresie 0,5-1,5cm.
Przy projektowaniu nie wziąłem pod uwagę wpływu promienników na siebie, były zamocowane na stałe 0,5cm od siebie. Płyta nagrzewała się w tych miejscach o ponad 10 stopni więcej! Wykonałem więc "łezki" dzięki czemu oddaliłem je od siebie, niestety 1,5cm to max na jaki pozwoliła mi obudowa.
Jeśli masz możliwość to przed zamocowaniem promienników zrób próbę, nagrzej jakąś płytę i pomierz temperatury w różnych miejscach.
Lepiej mieć trochę większe pole grzewcze niż nierówne nagrzewanie.
Przy projektowaniu nie wziąłem pod uwagę wpływu promienników na siebie, były zamocowane na stałe 0,5cm od siebie. Płyta nagrzewała się w tych miejscach o ponad 10 stopni więcej! Wykonałem więc "łezki" dzięki czemu oddaliłem je od siebie, niestety 1,5cm to max na jaki pozwoliła mi obudowa.
Jeśli masz możliwość to przed zamocowaniem promienników zrób próbę, nagrzej jakąś płytę i pomierz temperatury w różnych miejscach.
Lepiej mieć trochę większe pole grzewcze niż nierówne nagrzewanie.
Bardzo dziękuję za cenne i konkretne wskazówki. Pole grzewcze o szerokości 40cm nie jest mi potrzebne i pewnie zrezygnowałbym z jednego promiennika na rzecz rachunków za prąd. Pytanie tylko czy zwykła blacha polerowana ma takie same możliwości odbijania jak oryginalne reflektory z Selfy. Jeżeli można wiedzieć to ile kolega za nie zapłacił? Suma sumarum wydaje mi się, że na tym sterowniku można najlepszy efekt uzyskać na 5 promiennikach 400W. Cena promienników niższa, rachunki niższe, a pole grzewcze wystarczające. Maksymalny przyrost temperatury można wyregulować wysokością stołu i mamy efekt jak przy 600W, lecz z oszczędnościami. Ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Bez przesady z tą oszczędnością prądu, przecież stacja nie chodzi godzinami na pełnej mocy
Uważam, że zestaw 4x600W jest idealny, lepszy od 5x400W, na stronie 36 tego wątku jeden z kolegów pisał o problemach właśnie z grzałkami 400W, mają one mniejszą pojemność cieplną i to powodowało pewne problemy związane z działaniem programu.
Grzałki i reflektory kupiłem ponad rok temu na allegro, ceny nie pamiętam ale było to około 1/3 ceny katalogowej.
Uważam, że zestaw 4x600W jest idealny, lepszy od 5x400W, na stronie 36 tego wątku jeden z kolegów pisał o problemach właśnie z grzałkami 400W, mają one mniejszą pojemność cieplną i to powodowało pewne problemy związane z działaniem programu.
Grzałki i reflektory kupiłem ponad rok temu na allegro, ceny nie pamiętam ale było to około 1/3 ceny katalogowej.
Witam.
Właśnie skończyłem studiować całe 39 stron tego projektu, chylę czoła Wszystkim a w szczególności autorowi projektu (szkoda, że już nie odwiedza). Oczywiście zdecydowałem się na budowę takiej stacji, raczej będzie to na promiennikach z Elceru.
Jak na razie nic nie mam tylko chęci, a to już dużo.
W takim razie proszę o wpisanie Mnie na listę do zamówienia płytek najnowszych, jestem bardzo zainteresowany.
Pozdrawiam.
Właśnie skończyłem studiować całe 39 stron tego projektu, chylę czoła Wszystkim a w szczególności autorowi projektu (szkoda, że już nie odwiedza). Oczywiście zdecydowałem się na budowę takiej stacji, raczej będzie to na promiennikach z Elceru.
Jak na razie nic nie mam tylko chęci, a to już dużo.
W takim razie proszę o wpisanie Mnie na listę do zamówienia płytek najnowszych, jestem bardzo zainteresowany.
Pozdrawiam.
Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 1 kwietnia 2013, 01:52