• HP dv6-2015sw - nie włącza się

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 15 lutego 2013, 07:47
Witam, Dostałem ostatnio do naprawy laptopa HP dv6-2015sw. Problem polega na tym że laptop nie chce się odpalić, sytuacja wygląda tak: podpinam zasilacz(dioda koło złącza zasilacza świeci), brak ładowania, naciskam przycisk power, wszystko(diody dysk, chłodzenie) odpala się, brak obrazu na ekranie, zero beep kodów, jedynie diody caps, num lock i panelu dotykowego zaświecą się na sekundę i cisza.
Co było robione: odłączone wszystko co się da, bateria od biosu wyjęta.
Na chwilę obecną nie mam możliwości podstawienia ramu i procesora.

Z tego co wiem to seria dv6 (mój przypadek jest dodatkowo na procesorze amd, którego nie lubię)jest strasznie awaryjna, z tego co wyczytałem to jedno mrygnięcie diod oznacza problem z procesorem, czyli w większości przypadków z tego co się orientowałem to kończy się uszkodzonym mostem.

Teraz proszę o potwierdzenie czy to co napisałem to jedyna opcja, czy może być jeszcze coś mniej kosztownego uszkodzonego, oraz proszę o info w których punktach wykonać pierwsze pomiary (poza poborem prądu z zasilacza) i czy posiada ktoś schemat płyty głównej?

model MB: DAUT1AMB6E1 Rev:E

Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2013, 07:47

#2 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 15 lutego 2013, 11:37
Wygląda na padniętą grafikę.
Zobacz czy masz obraz na monitorze?

#3 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 15 lutego 2013, 18:08
Witam podaję wstępne pomiary:
prąd pobierany w stanie czuwania: 0,01A
prąd pobierany przy rozruchu 1,7A
Gdzie wykonać kolejne pomiary?

#4 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez SELLKOM 15 lutego 2013, 21:43
Niekoniecznie "padniętą" grafikę...
Procesor oraz przeprogramowanie BIOSU na dzień dobry.
Jakie są pobory prądu?

#5 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez demeo 16 lutego 2013, 00:39
Czy prąd podczas rozruchu rośnie skokowo czy od razu ustala się na poziomie 1.7A?
Pytając inaczej czy procedura POST się wykonuje?

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 16 lutego 2013, 10:06
Prąd rośnie raczej od razu do poziomu 1.7A, trudno powiedzieć dokładnie bo mój miernik ma dużą bezwładność czasową, a nie posiadam karty testowej POST żeby dokładnie to ocenić.

#7 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 17 lutego 2013, 11:42
mardar napisał(a):Prąd rośnie raczej od razu do poziomu 1.7A, trudno powiedzieć dokładnie bo mój miernik ma dużą bezwładność czasową, a nie posiadam karty testowej POST żeby dokładnie to ocenić.

Najlepszy jest w tym wypadku miernik wskazówkowy.
Podłącz płytę pod monitor i zobacz czy jest cokolwiek.

#8 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 17 lutego 2013, 18:05
Ogólnie to nic się nie wyświetla na matrycy, ani na monitorze zewnętrznym. Dziś grzebiąc w tym laptopie (udało mi się zdobyć procesor na podmianę), udało mi się go uruchomić na minutę. Sytuacja była następująca, płyta uruchomiona w powietrzu z oryginalnego zasilacza, na innym procesorze i na zewnętrznym monitorze, bios się załadował (ja już banana na twarzy miałem bo myślałem że to wina procka:) nagle na monitorze pojawiły się niebieskie pasy i płyta się wyłączyła... Przy ponownej próbie jej uruchomienie nie udało mi się jej już odpalić i sytuacja wygląda tak jak na początku tematu. Wg mnie wszystko wskazuje na problemy z grafiką.
Rozmawiając z właścicielką sprzętu dowiedziałem się że u niej takie pasy najpierw pojawiały się przy podłączaniu laptopa przez hdmi do tv a potem i na matrycy, następnie zaczęły się BSOD'y i problemy z włączeniem.

#9 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 17 lutego 2013, 18:47
jr120065 napisał(a):Wygląda na padniętą grafikę.

No to przecież Ci wskazałem, może być potrzebne jest jedynie przekulkowanie, podgrzej grafikę i zobacz jak się zachowa.

#10 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 17 lutego 2013, 20:26
jr120065 napisał(a):
jr120065 napisał(a):Wygląda na padniętą grafikę.

No to przecież Ci wskazałem, może być potrzebne jest jedynie przekulkowanie, podgrzej grafikę i zobacz jak się zachowa.

Wiem, ale wcześniej było zero reakcji, tylko dopiero dziś jakimś cudem coś zatrybiło.
Pytanie mam odnośnie tego czerwonego kleju na rogach układów, on jest tylko na zewnątrz czy wsiąka wgłąb? W sumie mam do dyspozycji podgrzewacz i jakąś dmuchawkę także jutro w robocie sprobuje ją dmuchnąć

#11 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez delp 17 lutego 2013, 21:08
Witaj
Z tego co rozumiem to płyta włącza się na moment (1-2sek) i wyłącza ?
Udało Ci się uruchomić płytę po wymianie procesora, ale okazało się że to nie jego wina.
Czy użyłeś opcji szukaj ;)
Zobacz tu
viewtopic.php?f=213&t=21245&hilit=ut1
i tu
viewtopic.php?f=209&t=14878&hilit=ut1
Co nie zmienia faktu że NB w tych modelach lubi padać.

#12 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 18 lutego 2013, 10:34
mardar napisał(a):Pytanie mam odnośnie tego czerwonego kleju na rogach układów, on jest tylko na zewnątrz czy wsiąka wgłąb? W sumie mam do dyspozycji podgrzewacz i jakąś dmuchawkę także jutro w robocie sprobuje ją dmuchnąć

Ten klej trzeba podgrzać lekko, gdy będzie plastyczny to ładnie odejdzie od układu, brak tego kleju pozwoli mu również "usiąść" po podgrzaniu.

#13 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 21 lutego 2013, 08:37
Witam, Przelutowałem na chwilę obecną okolice PQ41 i laptop zaczął normalnie się odpalać. Bez całkowitego skręcania zostawiłem go na noc i było ok, problem pojawił się po złożeniu jego do kupy, a mianowicie po załadowaniu windy wywala BSOD z serii 0x00000ea. Przeinstalowanie systemu nic nie daje, instalacja idzie normalnie do pierwszego uruchomienia po zainstalowaniu systemu.

#14 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 21 lutego 2013, 16:59
mardar napisał(a):Witam, Przelutowałem na chwilę obecną okolice PQ41 i laptop zaczął normalnie się odpalać. Bez całkowitego skręcania zostawiłem go na noc i było ok, problem pojawił się po złożeniu jego do kupy, a mianowicie po załadowaniu windy wywala BSOD z serii 0x00000ea. Przeinstalowanie systemu nic nie daje, instalacja idzie normalnie do pierwszego uruchomienia po zainstalowaniu systemu.

Zainstaluj linux-a, będziesz wiedział czy to oprogramowanie czy sprzęt Ci się stawia.

#15 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 402 24 lutego 2013, 00:41
mardar napisał(a):Witam, Przelutowałem na chwilę obecną okolice PQ41 i laptop zaczął normalnie się odpalać. Bez całkowitego skręcania zostawiłem go na noc i było ok, problem pojawił się po złożeniu jego do kupy, a mianowicie po załadowaniu windy wywala BSOD z serii 0x00000ea. Przeinstalowanie systemu nic nie daje, instalacja idzie normalnie do pierwszego uruchomienia po zainstalowaniu systemu.

Jak po podgrzaniu tranzystora płyta wstała, to koniecznie go wymień.

#16 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 10 marca 2013, 13:02
Witam, po dłuższej nieobecności zabrałem się znowu za tego lapka. Tranzystor wymieniłem, lecz nic to nie zmieniło, laptop dalej nie chce się uruchomić normalnie. podstawiałem dysk z systemem z laptopa o podobnej konfiguracji to uruchamia się jedynie w trybie awaryjnym.
W trakcie testów wyskoczył kilka razy bsod związany plikiem atikmdag.sys lub 0x00000ea. Jakie teraz macie propozycje?

#17 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez jr120065 11 marca 2013, 10:02
jr120065 napisał(a):

Zainstaluj linux-a, będziesz wiedział czy to oprogramowanie czy sprzęt Ci się stawia.

A co z linuxem?

#18 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez pbtechie99 18 marca 2013, 11:38
Hi, have fixed many of DAUT1AMB6E1. The one LED flash is CPU related but it is also related to NorthBridge. I have fixed every board with two repairs, reprogram BIOS or reflow NorthBridge.

Regards
Roger

Ostatnio edytowano 18 marca 2013, 13:23 przez gathor, łącznie edytowano 1 raz. Powód: You are not allowed to use company name as a signature in this stage.

#19 Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez mardar 20 marca 2013, 19:09
Witam, po kolejnej dłuższej przerwie zabrałem się za tego laptopa (chciałem linuxa postawić)... odpaliłem go i psikus... komp się odpalił ale bez obrazu na ekranie i zewnętrznym monitorze. Zauważyłem dodatkowo że ten nieszczęsny PQ41 bardzo mocno się grzeje, jak będę miał dostęp do sprzętu lutowniczego to spróbuje go wymienić.

Wymieniłem dziś tego pq41 i dalej lipa, tz brak obrazu i się on grzeje...

Re: HP dv6-2015sw - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2013, 19:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).