• WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez Grubskee 29 marca 2013, 11:05
Witam, posiadamy dysk przenośny WD Elements, przestał on nagle działać. Nie wyświetlają się partycje. W dmde go wykrywa lecz przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "nieprawidłowe parametry" lub coś tego rodzaju Smile Po wyjęciu dysku i podłączeniu go bezpośrednio przez SATA a nie USB komputer długo się uruchamia już przed procedurą POST po prostu mruga kreska na czarnym tle przez długi czas, potem za każdym razem nie wykrywa dysku. Macie jakieś pomysły? jakby to naprawić?

Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2013, 11:05

#2 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez arvika 29 marca 2013, 11:29
Dysk prawdopodobnie nie do naprawy. Jedynie do odzysku danych. Jeśli jesteś w stanie podaj SMART.

#3 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez Grubskee 30 marca 2013, 11:27
Niestety nie da się, sterowniki się zainstalowały, wykrywa go jako extenal HDD ale w zarządzaniu komputerem pisze że nie można zainicjować dysku, w Crystal Disk Info go nie ma :/

-- Dodano: sobota, 30 mar 2013, 11:37 --

Obrazek

#4 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez arvika 30 marca 2013, 12:28
Odpal z płyty startowej MHDD i w ten sposób spróbuj sprawdzić SMART. Jeśli się nie da, to usterka jest poważniejsza, być może głowice uszkodzone. O ile dane są istotne, wtedy nie podłączaj dysku więcej, żeby go nie katować.

#5 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez Grubskee 30 marca 2013, 19:12
Nie wykrywa go w BIOSIE :) Głowice raczej nie są uszkodzone bo dysk nie tyka.

-- Dodano: sobota, 30 mar 2013, 19:12 --

Mam w domu terminal jak coś ;)

-- Dodano: sobota, 30 mar 2013, 19:16 --

Chociaż może on jest taki cichy.. jak się go trzyma to czuje się jak głowica skacze, wydaje mi się to uszkodzenie Service Area, tylko jak to naprawić :)

-- Dodano: sobota, 30 mar 2013, 20:08 --

Sytuacja wygląda tak:
-Talerze się kręcą
-Głowica prawdopodobnie pyka i nie może odczytać Service Area

Przy podłączeniu dysku przez USB:
-Dmde nie może otworzyć dysku, tak jak na screenie powyżej, komunikat "nieprawidłowe parametry". Może wpiszę te parametry sam???
-W zarządzaniu komputerem muszę wybrać rodzaj tabeli partycji aby zainicjować dysk są dwie do wyboru którą nie wybiorę to wyrzuca mi błąd, nie można zainicjować dysku.

Przy podłączeniu przez SATA:
-Przed załadowaniem ekranu POST, Pojawia się mrygający kursor na czarnym tle, a głowica dysku prawdopodobnie stuka (rozpoznawałem po wstrząsach bo dysk jest strasznie cichy)
-Bios nie wykrywa dysku, nawet przy odłączonych pozostałych napędach.

Przy sprawdzaniu diod zabezpieczających (Miernik ustawiony na sprawdzanie diody):
-D3 Wskazuje 417, D3 Wskazuje 555, D2 Wskazuje 106
-Przy odwróceniu przewodów albo wskazują od razu 1 albo po krótkim pokazaniu się różnych parametrów ustawia się na 1 i tak zostaje, wydaje mi się że to oznacza że są sprawne.

-- Dodano: sobota, 30 mar 2013, 21:17 --

Wpisałem parametry do DMDE ręcznie, wskoczył ale od razu wywalił błędy "WinError1 Niepoprawna funkcja" a dysk wgl nie kręci talerzami.

#6 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez arvika 30 marca 2013, 23:43
Ważny dysk czy dane?

#7 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry"

przez Grubskee 4 kwietnia 2013, 23:44
Dysk, dane są mi nie potrzebne :) próbować młotkiem? :D

#8 Re: WD5000AADS-00S9B0 - Komunikat w Dmde "Nieprawidłowe parametry" 

przez arvika 5 kwietnia 2013, 00:03
Grubskee napisał(a):Dysk, dane są mi nie potrzebne :) próbować młotkiem? :D

Szkoda czasu. Dysk przeznacz do utylizacji.