• Jaką stację lutowniczą polecacie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez fudddi 31 marca 2013, 00:35
Witam.

Mam zapytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów.
Ostatnimi czasy planuję rozszerzyć działalność mojego serwisu komputerowego o reballing.

Moje pytanie jest następujące; jaką stację lutowniczą polecilibyście na dzień dzisiejszy do zakupienia zależy mi przede wszystkim na funkcjonalności oraz niezawodności na stację planuję wydać do 20 000 zł.

Słyszałem że niektóre stacje lutownicze posiadają system umożliwiający sprawdzić jakość połączenia bga z płytą główną po reballingu, ile w tym prawdy?

Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2013, 00:35

#2 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez adam1114 1 kwietnia 2013, 02:01
Takich tematów jest pełno na forum, użyj wyszukiwarki.

Poza tym, teraz reballing to rzadkość, jedynie wymiana układów i na to decydują się głownie klienci.

#3 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez fudddi 1 kwietnia 2013, 08:06
Hmm, reballing jest ściśle powiązany (w moim mniemaniu) z wymianą układu, więc sorki za niedopowiedzenie.Co ilości tematów na forum może i jest sporo ale chciałem dowiedzieć się czegoś z nowości odnośnie stacji lutowniczych.
I czy może orientujesz się na czym polega; "system umożliwiający sprawdzić jakość połączenia bga z płytą główną" znalazłem gdzieś jedną wzmiankę o czymś takim ale nie było wytłumaczone na czym to polega?

Add:
Ponadto tematy z wyszukiwarki są z 2011 roku albo są w zupełnie innej kategorii cenowej może lepiej sam przejrzyj szukajke?

#4 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez arvika 1 kwietnia 2013, 09:30
W tej materii niewiele się zmieniło. Wyszło może kilka podróbek maszyn wiecej. Niech kolega zapozna się ze starymi tematami, łyknie trochę wiedzy i przestanie być pretensjonalny dla osób które chcą pomóc.

System monitorujący jakość połączeń wg mnie jest kompletnie niepotrzebny. Ktoś kto wymienia układy dziesiątkami dokładnie wie jak zachowuje się maszyna na której pracuje. Raczej zbędny wydatek.

#5 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez Keli 1 kwietnia 2013, 10:05
Uważam, że nie ma sensu wydawać tak wielkich pieniędzy na stacje BGA. Za 8000 zł można kupić już naprawdę dobrą stację. Nie będzie może miała kamery z wyświetlaczem LCD i pozycjonowania układu, ale jest do zbędne.

Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2013, 10:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).