• Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema e la domanda.
  3. Non è consentito pubblicare allegati con documentazione completa o file BIOS né collegamenti a siti Web di terze parti che ospitano tali file. È consentito pubblicare solo una piccola parte della documentazione (fino a una pagina per post).
  4. Puoi descrivere solo un problema per argomento. Per ogni altro problema dovresti aprire un nuovo argomento.
  5. È severamente vietato richiedere qualsiasi tipo di documentazione o file BIOS. Per tali richieste si prega di utilizzare il sottoforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da mdcs 8 settembre 2012, 13:25
Witam.
Piszę ten post, bo być może komuś zaoszczędzę czasu, który sam straciłem.
Męczyłem się z półtorej godziny z adapterem TOMSAD TSOP48/40_14mm próbując zaprogramować kość 29LV800. Odczyt przebiegał prawidłowo, ale programowanie nie. Próba skasowania układu kończyła się wiecznym oczekiwaniem.

Problemem okazał się niedbały montaż adaptera! W firmie TOMSAD nie mają topnika do lutowania! Dwie nóżki podstawki TSOP48 były zwarte (widać gołym okiem z metra) a dwie inne miały cieniutką nitkę cyny. Przecież wystarczy użyć najtańszego topnika przy montażu i problem taki nie wystąpi nigdy...
Sądzę, że osób dotkniętych takim przypadkiem może być więcej.

Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da Google Adsense [BOT] 8 settembre 2012, 13:25

#2 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da marek216 8 settembre 2012, 13:47
Kupowałem, kupuję i kupować będę podstawki w TOMSAD - nigdy nie było problemu.
Jeśli coś jest nie tak kontaktuj się z nimi i problem pozytywnie ci rozwiążą.

#3 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da mdcs 8 settembre 2012, 21:22
Ja też będę u nich kupował i polecał innym. Firma jest naprawdę rzetelna i zawsze bardzo chętnie pomaga.
Post napisałem, bo może być więcej takich adapterów a kilka godzin jakie można stracić na szukanie przyczyny bywa często cenne.

#4 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da arvika 9 settembre 2012, 23:14
Tomsad raczej tego nie lutuje tylko Chińczyk.

#5 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da mdcs 10 settembre 2012, 23:03
No właśnie akurat lutuje to TOMSAD. Adaptery są ich produkcji (może nie wszystkie, ale większość).
Rozmawiałem z nimi przez telefon i mówiłem o mojej przygodzie. Przeprosili za kłopot i stracony czas. Firma naprawdę przyjaźnie traktuje klienta.

#6 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da WIOLAD 14 settembre 2012, 17:15
Przyłączę się do tematu, na foto adapter jaki ostatnio otrzymałam.
Immagine

#7 Re: wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da mdcs 14 settembre 2012, 21:21
o kurde...coś słabo nogi przewleczone. Pewnie więcej nie łączy oprócz tych , które widać.

#8 Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da Vogelek23 14 settembre 2012, 21:41
Temat podwiesiłem (na jakiś czas).

#9 Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da satmanek 31 marzo 2013, 15:39
Mnie też nie podobają się takie firmy "specjalistyczne". Sprzedają to co się kupi najtaniej. Mają m.i programatory V*n z których pliki odczytane w formacie bin mają większą (o 16b) długość niż zawartość pamięci. Akurat jeśli chodzi o tą przejściówkę na foto powyżej to wychodzą z założenia że ktoś kto wlutowuje układ do programowania to poprawi sobie te dwa luty sam a nie będzie reklamował. Akurat znam ten adapter, pomylony pomysł pady przewlekane pod układem programowalnym muszą podnieść układ a tu trzeba podginać nogi by zalać je cyną. Można było zaprojektować go nieco bardziej funkcjonalnie. Osobiście wolę chwilę się pomęczyć z lutowaniem na płytkę gdy wyjęty używany układ był zalany lakierem, podstawki ZIF są dobre ale do nowych fabrycznie układów.

SławeK

#10 Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da frankie 31 marzo 2013, 21:13
Osobiście użytkuję adaptery Tomsadu Tsop 48 i 56 i nie mogę narzekać na wykonanie lecz jak widać nie wszyscy mają tyle szczęscią co ja :)

#11 Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da WIOLAD 5 aprile 2013, 15:50
frankie ha scritto:Osobiście użytkuję adaptery Tomsadu Tsop 48 i 56 i nie mogę narzekać na wykonanie lecz jak widać nie wszyscy mają tyle szczęscią co ja :)

Też używam innych adapterów, ten jeden taki mi się trafił niedolut.

Re: Wadliwe adaptrey TOMSAD - uwaga na zwarte piny!

da Google Adsense [BOT] 5 aprile 2013, 15:50
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).