Witam
Coś kolega nie tak to robi wymiana kbc to jakieś 30 minut. Może na początku max godzinę.
I tyle samo wymiana BGA.
Na forum było już kilka tematów jak i czym to robić.
Ja do kbc używa swojej starej lutownicy bo jakoś lepiej mi się na niej pracuje (UNION BP53 coś jak Salomon, temp. mam na 270 i bardzo dobrze trzyma).
Jeśli chodzi o KBC.
Ja to robię tak że daje wkoło układu flux NC-559 UV
Grzeje hotem w koło układu (hot na 260).
Max jakieś 5 minut i KBC ściągnięte.
Podczas grzania podkładam pod jeden z rogów KBC pincetą i delikatnie podsuwam. Widać jak cyna robi się płynna i i dźwigam KBC do góry aż się przewróci do góry nogami.
Wszystko oczywiście z wyczuciem żeby nie po wyginać nóżek i pozrywać padów.
Później znowu flux plecionka i czyszczę pady z cyny. Po oczyszczeniu zmywam stary flux.
Ustawiam nowe KBC daje po rogach flux i łapie z czterech stron cyną. Sprawdzam przy tym czy KBC nie przesunął się.
Jeżeli wszystko jest ok to znowu daje na jedną stronę flux kropla cyny na grot i jadę z koksem.
Nie przejmuj się jeżeli nóżki skleją się cyną. Lutuje z czterech stron i później patrzę pod lupą czy wszystko jest ok. Jeżeli jakieś nóżki KBC są zlutowane razem to znowu daje na nie flux przykładam grot do plecionki i po problemie. Oczyszczam z fluxu. Pod lupę i sprawdzam jeszcze raz.
Jeśli chodzi o wymianę BGA to też nie powinno to zająć dłużej niż pół godziny do godziny.
Pozdrawiam
Paweł