• Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez ppgg1 5 kwietnia 2013, 13:19
Po kilku próbach mam już za sobą udaną wymianę KBC (lutownica quick) jak również udane lutowanie BGA (podgrzewacz + hot-air). Wszystko byłoby OK poza faktem iż oba zabiegi zajmują mi bardzo wiele czasu, wlutowanie KBC około 2-3 godzin o BGA nie wspomnę.

Ile wam te czynności zajmuja czasu oraz ile potrzeba układów wymienić by dojść do wprawy?

Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez Google Adsense [BOT] 5 kwietnia 2013, 13:19

#2 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez WIOLAD 5 kwietnia 2013, 14:29
ppgg1 napisał(a):Po kilku próbach mam już za sobą udaną wymianę KBC (lutownica quick) jak również udane lutowanie BGA (podgrzewacz + hot-air). Wszystko byłoby OK poza faktem iż oba zabiegi zajmują mi bardzo wiele czasu, wlutowanie KBC około 2-3 godzin o BGA nie wspomnę.

Ile wam te czynności zajmuja czasu oraz ile potrzeba układów wymienić by dojść do wprawy?

Wymiana KBC do 20 minut, wymiana BGA około godziny.
Co o ilości to trochę trzeba wymienić aby dojść do wprawy.

#3 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez pawel80 5 kwietnia 2013, 14:51
Witam
Coś kolega nie tak to robi wymiana kbc to jakieś 30 minut. Może na początku max godzinę.
I tyle samo wymiana BGA.
Na forum było już kilka tematów jak i czym to robić.
Ja do kbc używa swojej starej lutownicy bo jakoś lepiej mi się na niej pracuje (UNION BP53 coś jak Salomon, temp. mam na 270 i bardzo dobrze trzyma).
Jeśli chodzi o KBC.
Ja to robię tak że daje wkoło układu flux NC-559 UV
Grzeje hotem w koło układu (hot na 260).
Max jakieś 5 minut i KBC ściągnięte.
Podczas grzania podkładam pod jeden z rogów KBC pincetą i delikatnie podsuwam. Widać jak cyna robi się płynna i i dźwigam KBC do góry aż się przewróci do góry nogami.
Wszystko oczywiście z wyczuciem żeby nie po wyginać nóżek i pozrywać padów.
Później znowu flux plecionka i czyszczę pady z cyny. Po oczyszczeniu zmywam stary flux.
Ustawiam nowe KBC daje po rogach flux i łapie z czterech stron cyną. Sprawdzam przy tym czy KBC nie przesunął się.
Jeżeli wszystko jest ok to znowu daje na jedną stronę flux kropla cyny na grot i jadę z koksem.
Nie przejmuj się jeżeli nóżki skleją się cyną. Lutuje z czterech stron i później patrzę pod lupą czy wszystko jest ok. Jeżeli jakieś nóżki KBC są zlutowane razem to znowu daje na nie flux przykładam grot do plecionki i po problemie. Oczyszczam z fluxu. Pod lupę i sprawdzam jeszcze raz.
Jeśli chodzi o wymianę BGA to też nie powinno to zająć dłużej niż pół godziny do godziny.
Pozdrawiam
Paweł

#4 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez matisblu 5 kwietnia 2013, 21:08
Witam!
KBC podobnie jak kolega pawel80.
BGA z wyciągnięciem płyty z laptopa około godziny. Płyta wyciągnięta z kadłubka około 30 minut (2x10min grzanie + 10 min na czyszczenie i lekkie przestygnięcie stacji).
Jak zaczynałem to też mi czas bardzo szybko uciekał.
BGA wymieniam na re-8500.

#5 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez ppgg1 6 kwietnia 2013, 10:10
kropla cyny na grot i jadę z koksem.

Wszystko idzie sprawnie do momentu "kropla cyny na grot". Tutaj pojawiają się problemy że bardzo często nóżki się sklejają większymi kroplami cyny i mam kłopot z zebraniem jej nadmiaru plecionką. Podczas jej zbierania często sie zdaża że cyna przemieszcza sie po nóżkach w kierunku KBC, gdzie jest cieżko wejść z plecionką.

Apropo "cyna na grot i jade z koksem", testuje obecnie dwie metody:
- biore większą ilość cyny i jadę kilka nózek jednym ruchem grota wzdłóż KBC (problemy opisane powyżej)
- biorę mikroskopijna ilość cyny i jadę po kolei każdą nóżke ruchem grota od KBC do zewnątrz (testuję dopiero od wczoraj)

Która metoda jest bardziej poprawna?

#6 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez mikesh 6 kwietnia 2013, 10:19
Jakiego topnika używasz i jakim grotem lutujesz?

#7 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez insert 6 kwietnia 2013, 10:22
A jaki grot kolega używa?

#8 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez ppgg1 6 kwietnia 2013, 10:39
A jaki grot kolega używa?

Początkowo testowałem miniFala z dziurką na cyne w środku kierując sie filmikiem, niestety nie zdawał totalnie egzaminu. Obecnie używam grota typu stożek.

#9 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez mikesh 6 kwietnia 2013, 10:42
Nie odpowiedziałeś jakiego topnika używasz.

#10 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez ppgg1 6 kwietnia 2013, 10:58
Nie odpowiedziałeś jakiego topnika używasz.

Topik firmowy: Hf Rework Jelly Flux

Apropo "cyna na grot i jade z koksem", testuje obecnie dwie metody:
- biore większą ilość cyny i jadę kilka nózek jednym ruchem grota wzdłóż KBC (problemy opisane powyżej)
- biorę mikroskopijna ilość cyny i jadę po kolei każdą nóżke ruchem grota od KBC do zewnątrz (testuję dopiero od wczoraj)

Która metoda jest bardziej poprawna?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś się wypowiedział na pytanie powyżej.

#11 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez mikesh 6 kwietnia 2013, 11:47
Osobiście używam minifali i topnika AIM NC254. Wymiana KBC to kilka minut dosłownie.
Pooglądaj sobie filmy na youtube pod hasłem minifala jeśli tego nie robiłeś.
Kwestia treningu i wprawy, wszystko przyjdzie z czasem.

Każda metoda jest poprawna, ale lutowanie każdej nóżki osobno to... :frustry:

#12 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez morph 6 kwietnia 2013, 13:37
Witaj

Podstawowe pytanie, czym dokładnie lutujesz. Bardzo istotna jest moc stacji i dobór odpowiednich grotów (wydajność cieplna). Jak masz najtańszą stację Quicka, to niestety będziesz się męczył.

#13 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez franekx6 6 kwietnia 2013, 15:05
Powiem szczerze, że sam jak pierwszy raz wymieniałem KBC to właśnie z użyciem minifali? i efekt rewelacyjny, szybko i bez większych problemów, jak się nóżki zlały to wystarczyło raz jeszcze przeciągnąć. Może za słaba stacja, albo temperatura? Choć sam używam Quick'a

#14 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez adam1114 6 kwietnia 2013, 16:02
Wg mnie ten topnik którego używasz jest zbyt agresywny i zbyt delikatny do takiego lutowania, za mocno odparowuje i "ucieka" od grota a nóżki się zlepiają, ja KBC lutuję grotem którym czyszczę pady, czyli ścięty chyba 2mm lub może i 3, problemów nie ma, przeciągasz w miarę sprawnie bokiem grota wzdłuż nóżek, ale topnik musi tam być i to w odpowiedniej ilości, jeśli w czasie lutowanie będzie uciekał od miejsca z grotem zbyt szybko to siłą rzeczy nóżki będą się zlepiać. Wylut KBC także tym samym grotem, idzie szybciej niż HA :).

Zapomniałem dodać, że używam amtecha 559, tego w jasno zielonej butelce.

#15 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez keymaker 6 kwietnia 2013, 16:31
Plecionka do zbierania nadmiaru cyny też ma duże znaczenie, zaopatrz się w plecionkę Gootwick, jest bardzo dobra.

#16 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez Keli 7 kwietnia 2013, 10:56
Ja gdy ściągam KBC wpierw zmieniam cynę z bezołowiowej na ołowiową. Dzięki temu zdjęcie KBC wymaga mniejszej temperatury. Nigdy nie lutowałem minifalą. Używam ściętego grota i porządnej lutownicy. Wymiana KBC to 10-15 min. A gdy zleją się cyną nóżki w układzie, to nie używam plecionki tylko grotem ściągam nadmiar cyny.
Wymaga to wprawy, ale jak już się opanuje ten sposób lutowania, to potem żaden układ nie stanowi problemu.

#17 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez ppgg1 8 kwietnia 2013, 12:39
Podstawowe pytanie, czym dokładnie lutujesz.

Lutuje od niedawna nowym Quickiem 202d. Kwestię temperatury też brałem pod uwagę, troszkę ciężko skalibrować ten sprzęt, ogólnie testuję temperatury 260-290 (ustawiona na wyświetlaczu, trudno powiedzieć jaka jest w realu - kalibracja termoparą). W każdym razie jeśli ustawię ponad 290 C grot sie robi czrwonawy więc na pewno za dużo, poniżej 260 cyna się cieżko topi, więc na pewno za mało.

Początkowo testowałem metodę z filmików, raz mi wyszło (teoretycznie), lecz jak bliżej przyglądnąłem się efektowi, okazało się że połowa nózek jest nie zlutowanych, więc zastosowałem metodę polegającą na lutowaniu mikroskopijną ilością cyny każdą nóżke osobno ruchem grota od środka KBC do zewnątrz. Może to rzeczywiście kwestia topika, jak skończę zapasy, kupię inny.

Na koniec jeszcze jedno pytanie, jaką ilość cyny nabieracie na grot, tzn. ile nózek lutujecie za jednym przeciągnięciem grotu.

#18 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez matisblu 8 kwietnia 2013, 13:17
Witam!
Też używam Qick-a 202d skalibrowanego na 260 stopni i to jest chyba optymalna temperatura. Grot prosty ścięty.

#19 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez pawel80 8 kwietnia 2013, 13:19
Ja tak jak kolega adam1114 używam grota ściętego 45º 2mm do zwykłych KBC bo na nowych płytach to już mniejszy grot, tam jest mniejszy KBC i zazwyczaj blisko niego drobnica.
Ale to nie ma znaczenia, bynajmniej mi wystarcza spokojnie kropla cyny na jedną stronę KBC.
Jeśli chodzi o flux to lepiej kup lepszy a ten i tak zużyjesz do innych celów.
A przy tym szybciej ci bedzie szło lutowanie choćby KBC.
Odnośnie lutowania pewnie lutujesz cyną z mniejszą temperaturą topnienia niż bezołowiowa.
Daj cynę na grot i sprawdź kiedy utrzymuje się w stanie ciekłym. Jeżeli cyna i grot czarnieje to znaczy że masz za wysoką temperaturę.
W ten sposób możesz sobie skalibrować lutownicę.
Po za tym jakich kolega grotów używa skoro rozgrzewasz je do czerwoności.
To raczej zdecydowanie za wysoka temperatura do lutowania.
Pozdrawiam
Paweł

#20 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez yaro014 11 kwietnia 2013, 13:05
Rozgrzany grot do czerwoności?, zapewne to jakaś lutownica z maplina za grosze na której się nieda nic lutować oprócz kabelków, jeszcze nie widziałem stacji lutowniczej (oprócz tych tanich podróbek które się nadają do kabelków) w której możnaby rozgrzać grot do czerwoności.

Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2013, 13:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).