• Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Grubskee 12 lutego 2013, 18:53
Witam serdecznie, Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza później jak się go włączy jest pulpit itd. ale po paru sekundach znów się wyłącza. Słyszałem że to znany problem ale nigdzie nie znalazłem przypadku z tym modelem, co by należało sprawdzić, wymienić a może kupić nową płytkę na Ebay za 70 zł z Chin? Proszę o pomoc S

Płytka:
4H.09C02.A01

Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2013, 18:53

#2 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez patol 12 lutego 2013, 19:20
Sprawdź świetlówki. Jeśli są uszkodzone włączało się będzie zabezpieczenie, które wyłącza inwerter.

#3 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Grubskee 12 lutego 2013, 19:32
Świetlówki mogą być uszkodzone nawet gdy monitor przez parę sekund działa tak jak należy? :D

#4 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez patol 12 lutego 2013, 20:59
Tak. Zużyte mogą pobierać zbyt duży prąd, zostaje wykryte przeciążenie i włącza się zabezpieczenie. Sprawdź, czy przewody lutowane wprost do świetlówek nie są nadpalone. Czy obraz jest widoczny po podświetleniu np latarką? Jaka matryca jest montowana w tym monitorze? Nie jest to przypadkiem Innolux? Sprawdź też czy nie masz spuchniętych kondensatorów.

#5 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez matisblu 13 lutego 2013, 01:11
Witam!
Przyłączam się do wypowiedzi kolegi co do świetlówek - najprościej podstawić sprawny komplet na zewnątrz matrycy i sprawdzić, mogą być z mniejszej matrycy.
Rozumiem że po wygaszeniu podświetlenia matrycy treść obrazu jest nadal widoczna pod pewnym kątem lub świecąc na matrycę choćby latarką.
Do sprawdzenia na pewno masz transformatory w inwerterze, tranzystory sterujące tymi transformatorami i niezależnie od ich stanu kondensatory elektrolityczne do wymiany.
Wrzuć fotkę zasilacza lub podaj jego oznaczenie to może coś więcej uda się podpowiedzieć.

#6 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Grubskee 13 lutego 2013, 08:24
Nie gaśnie! Wyłącza się! dioda z niebieskiej robi się pomarańczowa tak jakby przechodził w stand by. Zasilacz to 4H.09C02.A01

#7 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez matisblu 13 lutego 2013, 13:31
Witam.
Ponawiam pytanie czy treść obrazu jest widoczna jak dioda zapali się na pomarańczowo?

#8 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Grubskee 13 lutego 2013, 13:39
Nie, zupełnie nic nie widać :)

#9 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Przem 13 maja 2013, 21:45
Czy kolega sprawdził chociaż wzrokowo kondensatory czy nie są wypukłe i wylane ?
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki. Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.
Niech kolega dla pewności podłączy tylko dwie świetlówki do jednego trafo albo nawet po jednej, za każdym razem sprawdzając efekt po włączeniu.

#10 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez WIOLAD 13 maja 2013, 21:59
Przem napisał(a):
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki.

Nieprawda.
Przem napisał(a):Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.

Od kiedy w monitorze LCD jest trafopowielacz?

#11 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Przem 13 maja 2013, 22:27
WIOLAD napisał(a):
Przem napisał(a):
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki.

Nieprawda.
Przem napisał(a):Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.

Od kiedy w monitorze LCD jest trafopowielacz?

Rzadko, gdyż z mojego doświadczenia nie zdarzyło mi się. W razie czego, poleciłem koledze podłączać je selektywnie. W laptopowych i owszem, zdarzało mi się lecz bardzo rzadko.

Trafopowielacze znaczy się transformatory powielające napięcie do zasilania świetlówek. Są od zawsze w monitorach LCD.

Dziękuję za poprawki.

#12 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez shakez 13 maja 2013, 22:42
W monitorach bardzo często padają kondensatory (nie koniecznie są wylane) i od ich przelutowania należało by zacząć. Tyle że przy uszkodzonych kondensatorach obraz zwykle miga (pokazuje się na ułamek sekundy i znika) a nie wchodzi w stand by.
Jeżeli pojawia się obraz i po chwili znika ja wymieniłbym kondensatory.
Koszt niewielki a zwykle to załatwia sprawę.

#13 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza. 

przez Przem 13 maja 2013, 23:04
Miałem ostatnio identyczny przypadek tyle, że w innym monitorze i przyczyną było uszkodzone jedno trafko.
Niech kolega pomierzy i porówna ich rezystancje uzwojeń. W moim przypadku różniły się o ok 20 Ohm.
Wymiana jednego z 2 trafo postawiło monitor na nogi.
Wymieniłem oczywiście ten, który miał mniej Ohm.

Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2013, 23:04