• Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Grubskee 12 February 2013, 18:53
Witam serdecznie, Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza później jak się go włączy jest pulpit itd. ale po paru sekundach znów się wyłącza. Słyszałem że to znany problem ale nigdzie nie znalazłem przypadku z tym modelem, co by należało sprawdzić, wymienić a może kupić nową płytkę na Ebay za 70 zł z Chin? Proszę o pomoc S

Płytka:
4H.09C02.A01

Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Google Adsense [BOT] 12 February 2013, 18:53

#2 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by patol 12 February 2013, 19:20
Sprawdź świetlówki. Jeśli są uszkodzone włączało się będzie zabezpieczenie, które wyłącza inwerter.

#3 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Grubskee 12 February 2013, 19:32
Świetlówki mogą być uszkodzone nawet gdy monitor przez parę sekund działa tak jak należy? :D

#4 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by patol 12 February 2013, 20:59
Tak. Zużyte mogą pobierać zbyt duży prąd, zostaje wykryte przeciążenie i włącza się zabezpieczenie. Sprawdź, czy przewody lutowane wprost do świetlówek nie są nadpalone. Czy obraz jest widoczny po podświetleniu np latarką? Jaka matryca jest montowana w tym monitorze? Nie jest to przypadkiem Innolux? Sprawdź też czy nie masz spuchniętych kondensatorów.

#5 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by matisblu 13 February 2013, 01:11
Witam!
Przyłączam się do wypowiedzi kolegi co do świetlówek - najprościej podstawić sprawny komplet na zewnątrz matrycy i sprawdzić, mogą być z mniejszej matrycy.
Rozumiem że po wygaszeniu podświetlenia matrycy treść obrazu jest nadal widoczna pod pewnym kątem lub świecąc na matrycę choćby latarką.
Do sprawdzenia na pewno masz transformatory w inwerterze, tranzystory sterujące tymi transformatorami i niezależnie od ich stanu kondensatory elektrolityczne do wymiany.
Wrzuć fotkę zasilacza lub podaj jego oznaczenie to może coś więcej uda się podpowiedzieć.

#6 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Grubskee 13 February 2013, 08:24
Nie gaśnie! Wyłącza się! dioda z niebieskiej robi się pomarańczowa tak jakby przechodził w stand by. Zasilacz to 4H.09C02.A01

#7 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by matisblu 13 February 2013, 13:31
Witam.
Ponawiam pytanie czy treść obrazu jest widoczna jak dioda zapali się na pomarańczowo?

#8 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Grubskee 13 February 2013, 13:39
Nie, zupełnie nic nie widać :)

#9 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Przem 13 May 2013, 21:45
Czy kolega sprawdził chociaż wzrokowo kondensatory czy nie są wypukłe i wylane ?
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki. Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.
Niech kolega dla pewności podłączy tylko dwie świetlówki do jednego trafo albo nawet po jednej, za każdym razem sprawdzając efekt po włączeniu.

#10 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by WIOLAD 13 May 2013, 21:59
Przem wrote:
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki.

Nieprawda.
Przem wrote:Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.

Od kiedy w monitorze LCD jest trafopowielacz?

#11 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Przem 13 May 2013, 22:27
WIOLAD wrote:
Przem wrote:
Bardzo rzadko uszkodzeniu ulegają same świetlówki.

Nieprawda.
Przem wrote:Prędziej trafopowielacze i kondensatory elektrolityczne.

Od kiedy w monitorze LCD jest trafopowielacz?

Rzadko, gdyż z mojego doświadczenia nie zdarzyło mi się. W razie czego, poleciłem koledze podłączać je selektywnie. W laptopowych i owszem, zdarzało mi się lecz bardzo rzadko.

Trafopowielacze znaczy się transformatory powielające napięcie do zasilania świetlówek. Są od zawsze w monitorach LCD.

Dziękuję za poprawki.

#12 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by shakez 13 May 2013, 22:42
W monitorach bardzo często padają kondensatory (nie koniecznie są wylane) i od ich przelutowania należało by zacząć. Tyle że przy uszkodzonych kondensatorach obraz zwykle miga (pokazuje się na ułamek sekundy i znika) a nie wchodzi w stand by.
Jeżeli pojawia się obraz i po chwili znika ja wymieniłbym kondensatory.
Koszt niewielki a zwykle to załatwia sprawę.

#13 Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza. 

by Przem 13 May 2013, 23:04
Miałem ostatnio identyczny przypadek tyle, że w innym monitorze i przyczyną było uszkodzone jedno trafko.
Niech kolega pomierzy i porówna ich rezystancje uzwojeń. W moim przypadku różniły się o ok 20 Ohm.
Wymiana jednego z 2 trafo postawiło monitor na nogi.
Wymieniłem oczywiście ten, który miał mniej Ohm.

Re: Monitor Benq T201WA załącza się na chwilę i wyłącza.

by Google Adsense [BOT] 13 May 2013, 23:04