• Wyposażenie warsztatu/serwisu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 16 maja 2013, 20:11
Witam,

Jestem nowy na forum, na początku się przedstawię a potem przejdziemy do sedna sprawy :)

Mam na imię Marcin, serwisem interesuję się od dawien dawna, po skończeniu szkoły (Technikum Informatyczne), postanowiłem poszukać pracy w serwisie, czyli w tym, co jest moją pasją. Niestety jak to bywa pracy nie ma. Więc postanowiłem otworzyć własny biznes, złożyłem wniosek na dofinansowanie działalności gospodarczej w urzędzie pracy. I tak! Udało się, przyznano mi dotacje 20tyś zł.

Chciałbym wam przedstawić listę rzeczy, które zamierzam kupić, jeśli moglibyście na nią zerknąć i moglibyśmy podyskutować trochę na temat tych rzeczy, a więc do dzieła!

1. Stacja Lutownicza BGA LY IR-PRO-SC v3
2. Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005P 0-30V 5A
3. Mikroskop BRESSER XTL4
4. Myjka ultradźwiękowa U-506
5. Stacja lutownicza PACE ST-50
6. Pirometr AX-7530
7. Sita do reballingu
8. Sita do reballingu telefony
9. Tygiel Lutowniczy
10. Kompresor 50L

Narzędzia:

1. Mata ESD - Sklep renex nr produktu - RE-MSMN2-Z
2. Rękawiczki ESD - renex - MK-TDK-298-M
3. Pęsety - Sklep renex - PN-2AR-SA, PN-2AB-SA, PN-231-SA, PN-233-SA
4. Narzędzie do otwierania obudów
5. Narzędzie do otwierania obudów
6. Narzędzie do otwierania obudów
7. Narzędzie do otwierania obudów
8. Butelka do Izopropanolu
9. Lupa stołowa
10. Lampa serwisowa
11. Groty do lutownicy TD-100 - renex - PC11240036, PC11240032, PC11240013
12. Czyścik grota lutowniczego
13. Pędzel do topnika
14. Pedzelek antystatyczny
15. Szczoteczka antystatyczna

Topniki/Cyna

1. Kulki do BGA 0,2 mm
2. Kulki do BGA 0,25 mm
3. Kulki do BGA 0,3 mm
4. Kulki do BGA 0,35 mm
5. Kulki do BGA 0,4 mm
6. Kulki do BGA 0,45 mm
7. Kulki do BGA 0,5 mm
8. Kulki do BGA 0,55 mm
9. Kulki do BGA 0,6 mm
10. Kulki do BGA 0,65 mm
11. Kulki do BGA 0,76 mm
12. Topnik w żelu Future HF
13. Topnik Brown Flux Jelly
14. Topnik do lutowania smd RF 800 AG
15. Cyna

Chemia serwisowa

1. Izopropanol
2. Olej Silikonowy
3. Cleanser-PR
4. Preparat do czyszczenia styków
5. Płyn udrażniający
6. Płyn do usuwania kleju BGA
7. Płyn do myjki ultradźwiękowej
8. Pasta termoprzewodząca

Inne

1. Taśma kaptonowa
2. Plecionka do rozlutowywania 3mm
3. Plecionka do rozlutowywania 2,5mm
4. Plecionka do rozlutowywania 2mm
5. Plomby gwarancyjne
6. Plomby gwarancyjne

Jeżeli można to prosiłbym o przeniesienie tematu do działu dla serwisantów.

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie, co do tego wyposażenia.

Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2013, 20:11

#2 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez ado 16 maja 2013, 23:05
Pirometr moim zdaniem zbędny wydatek na początek, mam ale nie używam. Masz termoparę w stacji i to wystarczy.

#3 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez bary 17 maja 2013, 10:45
Brakuje taśmy aluminiowej :)

#4 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez shakez 17 maja 2013, 10:58
Programator - sam niedługo będę sprowadzał. Co do takiej ilości zakupów chyba najlepiej zrobisz sprowadzając kulki, topnik, sita itp z chin. Poczekać trzeba ze trzy tygodnie ale za to połowa kasy w portfelu. U sprzedawcy e-best_trade jest dużo potrzebnych rzeczy, dobrych jakościowo i jest w miarę sprawdzony. Zapoznaj się z jego oferta ma prawie wszystko.

#5 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Macpod 17 maja 2013, 11:00
Nie wiem jak u Ciebie wygląda umowa.
Ale zazwyczaj nie można z dotacji kupować rzeczy typu:
Topniki/Cyna
Chemia serwisowa
Inne
Jakie masz wymienione.
Radzę Ci lepiej to sprawdzić.
Po za tym:
Chcesz kupić tylko sprzęt do naprawy, a zapomniałeś o ważniejszej rzeczy - diagnozie.
Powinieneś kupić przynajmniej dobry miernik, oscyloskop jest przydatny, programator to podstawa, do tego dojdą adaptery.
20 tys. to naprawdę mało, patrząc na wydatki jakie będziesz ponosić na początku.
Sam dostałem dofinansowanie, do tego spory kredyt, ale ja już połowę sprzętu miałem, jakieś doświadczenie też.

Zastanów się co dokładnie chcesz robić, jaki sprzęt masz zamiar serwisować. I czy faktycznie na ten sprzęt będziesz miał klientów.

#6 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez bary 17 maja 2013, 13:00
Napewno na wszystko będziesz potrzebował faktury wiec zakupy z chin raczej odpadają.

#7 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 18 maja 2013, 12:11
Kamikazepl napisał(a):Nie wiem jak u Ciebie wygląda umowa.
Ale zazwyczaj nie można z dotacji kupować rzeczy typu:
Topniki/Cyna
Chemia serwisowa
Inne
Jakie masz wymienione.
Radzę Ci lepiej to sprawdzić.
Po za tym:
Chcesz kupić tylko sprzęt do naprawy, a zapomniałeś o ważniejszej rzeczy - diagnozie.
Powinieneś kupić przynajmniej dobry miernik, oscyloskop jest przydatny, programator to podstawa, do tego dojdą adaptery.
20 tys. to naprawdę mało, patrząc na wydatki jakie będziesz ponosić na początku.
Sam dostałem dofinansowanie, do tego spory kredyt, ale ja już połowę sprzętu miałem, jakieś doświadczenie też.

Zastanów się co dokładnie chcesz robić, jaki sprzęt masz zamiar serwisować. I czy faktycznie na ten sprzęt będziesz miał klientów.

Co do chemii cyn i innych, to mogę je kupować bez najmniejszego problemu, ponieważ wniosek był przez nich sprawdzony i wszystko ok jest.

Nie zapomniałem o diagnozie, troszkę sprzętu swojego mam, multimetr EXTECH, co do programatora to myślałem o tym, a jeśli chodzi o oscyloskop to powiem szczerze nigdy nie miałem styczności z tym urządzeniem, doświadczenie też tam jakieś posiadam.

#8 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez shakez 18 maja 2013, 15:40
Ten Willem to z tego co ja wiem dość problematyczny programator. EZP2010 jest chwalony przez wszystkich i to będzie lepsze i tańsze (190zł) rozwiązanie.

#9 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez adam1114 18 maja 2013, 21:48
bary napisał(a):Napewno na wszystko będziesz potrzebował faktury wiec zakupy z chin raczej odpadają.

Przy imporcie z Chin dostaje się faktury i rozlicza, jak kolega wyobrażał sobie rozliczenia z fiskusem firm które importują, jest faktura, jest procedura celna, są odpowiednie papiery.
Inna kwestia, że jak kiedyś starałem się o dofinansowanie którego ostatecznie i tak nie dostałem ze względu na brak środków ( o nasz kraju kochany ) to takie faktury wraz z papierami z clenia, mogą być honorowane przez PUP lub nie musza, wystarczy spytać, u mnie z tego co pamiętam chyba można to było jakoś przepchnąć choć sam nie sprawdzałem.

#10 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez goofy1969 19 maja 2013, 10:35
Witam! Programator Willem to porażka kompletna mam, na szczęście pożyczony, bios nawet się programuje, weryfikuje ale potem nie działa. Ten sam wsad po innym programatorze chodzi bez problemu. Odczytanie kości i zapisanie wymagało ustawienia różnych napięć itp. kłopoty. Także szczerze nie polecam i jak piszą inni moja opinia nie jest odosobniona.

#11 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 19 maja 2013, 16:07
shakez napisał(a):Ten Willem to z tego co ja wiem dość problematyczny programator. EZP2010 jest chwalony przez wszystkich i to będzie lepsze i tańsze (190zł) rozwiązanie.

No masz racje, wybrałem z początku tego willema dlatego że ma odrazu tyle gniazd w sobie, co do tego EZP2010 to chyba muszę przystawki dokupić do innych układów?

Wracając do tego oscyloskopu, to urządzenie jest tak istotne czy można sobie bez niego jakoś poradzić?

A co myślicie o stacji lutowniczej, może takowa być?, słyszałem na jej temat wiele pozytywnych opinii, jeszcze mam wachania co do tego zasilacza KORAD czy on jakiś w miare jest?

#12 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez marek216 20 maja 2013, 05:51
Willem jest OK - zależny która wersja. Mam Pro4ISP - nie używam bo mam inne zabawki. Ten jest na zbyciu.
Kolejna sprawa to oprogramowanie do niego. Jakoś EZP mnie nie przekonał - testowałem.
Wole starszego vp-280 ( też na sprzedaż )
Jak masz zbędne fundusze to pomyśl nad BeeProgiem - nic cię nie zaskoczy, pozostanie tylko podstawki kupować.

#13 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez shakez 20 maja 2013, 10:02
mar244 napisał(a):jeszcze mam wachania co do tego zasilacza KORAD czy on jakiś w miare jest?

Posiadam ten zasilacz i ogólnie funkcjonuje bez jakichś rewelacji. Jeśli jednak masz większy fundusz kup lepiej dwukanałowy np. QD305.

#14 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez pawel80 20 maja 2013, 10:32
mar244 napisał(a):Wracając do tego oscyloskopu, to urządzenie jest tak istotne czy można sobie bez niego jakoś poradzić?

Według mnie tak powinna się zaczynać lista zakupów.
1. Dobry multimetr z oscyloskopem np. Fluke 97 50MHz
2. Dobra stacja lutownicza i Hot Air.
3. Zasilacz laboratoryjny
4. Mikroskop
5. Programator
6. Stacja Lutownicza BGA
.....

#15 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Macpod 20 maja 2013, 12:40
Mam kilka programatorów.
M.in. Willem PCB 4.5/5.0 i EZP2010.
Z tym 1 raczej problemów nie miałem (chociaż rzadko używam - strasznie wolny), EZP2010 jest szybki, ale często ma problem z kasowaniem kości - chiński G540 jest w tym temacie niezawodny, jednak troszkę wolniejszy od EZP2010, ale radzi sobie z praktycznie każdą kością, a jego cena też nie jest duża (ale w Polsce się go nie dostanie).
Co do zamówień z Chin - bez problemu można zamawiać, jednak do tego dochodzą procedury celne, cła, itd. Kwota liczona przez UP to cena po kursie z dnia zakupu, do tego dochodzi Ci jeszcze koszt tłumaczenie faktury. Pamiętaj, że potrzebny jest też często CE, a z Chin często sprzęty jego nie posiadają, więc Twoja przesyłka może zostać odesłana z powrotem do nadawcy.
Zasilacz też m.in ten posiadam, gdzieś była nawet niepochlebna dla niego videorecenzja, jednak u mnie sprawuje się dobrze. Jednak lepszy byłby minimum 2 kanałowy - patrząc na zasilacz weź jakiś w miarę dobry, spory plus tego Korada to włączanie i wyłączanie wyjścia bez potrzeby wyłączania całego zasilacza.
Pamiętaj jednak, że naprawa zaczyna się od diagnozy, a do tego podstawą jest miernik, oscyloskop, zasilacz, mogą przydać się karty diagnostyczne, kable pomiarowe, itd.

#16 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 20 maja 2013, 20:58
Dziękuje panowie za świetne rady, szkoda tylko że nie poprosiłem was o pomoc, przed wypełnianiem wniosku, teraz się okazało ze nie mogę nic zmienić kwoty zakupu i niestety muszę kupić rzeczy które mam wpisane na listę.

Druga sprawa jest taka że mogę dokupić coś za swoje pieniądze, przekonuje mnie ten oscyloskop no ale ten miernik FLUKE 97, kosztuje z 1500zł a tyle to nie chciał bym wydać, może jakiś inny tańszy oscyloskop ?

pawel80 napisał(a):
mar244 napisał(a):Wracając do tego oscyloskopu, to urządzenie jest tak istotne czy można sobie bez niego jakoś poradzić?

Według mnie tak powinna się zaczynać lista zakupów.
1. Dobry multimetr z oscyloskopem np. Fluke 97 50MHz
2. Dobra stacja lutownicza i Hot Air.
3. Zasilacz laboratoryjny
4. Mikroskop
5. Programator
6. Stacja Lutownicza BGA
.....

Po co kupować stacje Hot Air, skoro w stacji lutowniczej BGA jest końcówka hot air ?, a czy stacja PACE ST-50 to zły wybór ?

#17 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Macpod 20 maja 2013, 21:14
Oscyloskop mogę polecić Rigol DS1052E.
Jaka końcówka hot-air w stacji na podczerwień?
Hot air jest przydatny np. do wylutowania mniejszych układów, elementów.
Ja Pace nie miałem, jednak nie słyszałem raczej złych opinii, chociaż wolałbym wydać o 500zł mniej i kupić np. Quicka.

#18 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 21 maja 2013, 20:48
Kamikazepl napisał(a):Oscyloskop mogę polecić Rigol DS1052E.
Jaka końcówka hot-air w stacji na podczerwień?
Hot air jest przydatny np. do wylutowania mniejszych układów, elementów.
Ja Pace nie miałem, jednak nie słyszałem raczej złych opinii, chociaż wolałbym wydać o 500zł mniej i kupić np. Quicka.

No ten oscyloskop nawet fajny, tylko cena podobna do FLUKE 97, co do hotaira owszem w stacji jest głowica na gorące powietrze ale nie wygląda ona tak jak myslałem :), a więc stacja też się przyda takowa. Jeśli chodzi o stacje hot air, to macie jakiś faworytów ?

#19 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Macpod 21 maja 2013, 21:45
Jeśli chodzi o stacje hot air, to macie jakiś faworytów ?

Np. Quick 861DS.
W sprawie sprzętu to chyba wiele już tematów było, możesz poszukać, na pewno wiele przydatnych porad znajdziesz.

#20 Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez mar244 22 maja 2013, 09:38
Po przeczytaniu paru tematów, zastanawiam się czy jest sens kupować tą myjkę ULTRONU U-506, czy taka duża wogóle się przyda? Myślałem by zamienić ją na tą U-501 A za pozostałe pieniądze kupić oscyloskop czy hot air'a.

Re: Wyposażenie warsztatu/serwisu

przez Google Adsense [BOT] 22 maja 2013, 09:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).