• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#801 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 5 maja 2013, 16:28
Pytanie czysto teoretyczne. Czy te koszulki mają luzem osłaniać przewód czy raczej powinny być naciągnięte?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 5 maja 2013, 16:28

#802 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 8 maja 2013, 13:30
MarcinO10 napisał(a):Mam problem ze stawianiem układów na mojej stacji. Mianowicie podczas końcowego etapu grzania układ (27x27mm) wygina się delikatnie łukiem i kulki na obrzeżach potrafią się zlać, bo układ osiada na bokach bardzo nisko.
Płytę grzeję dołem do 140C następnie góra. Promiennik elcera 250 W 6 cm nad płytą, od dołu 4 cm. Przyrost temperatury najmniejszy z możliwych do ustawienia 1C/s.

Proszę doradźcie coś?

Wygina się układ, a nie przypadkiem płyta? Jak masz rozwiązane mocowanie płyty, jest odpowiednio podparta ?

#803 Re: Sterownik stacji BGA

przez figaro 9 maja 2013, 11:56
MarcinO10 problemy co do wyginania płyt mogą być dwa.
Za słabo nagrzana płyta od dołu w stosunku do grzanego układu od góry,
lub brak podpórek pod płytą główną, a wszczególności w okolicach grzanego układu

#804 Re: Sterownik stacji BGA

przez MarcinO10 12 maja 2013, 22:14
Płyta się nie wygina, a układ. Do osiągnięcia 140C grzeje dołem.

Przy ołowiu (niższa temperatura) nie ma problemu z tymi układami, (po postawieniu ołowiowych kulek), ale nie chodzi o to aby w nowych układach z fabrycznymi kulkami pbf stawiać ołowiowe.

#805 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 13 maja 2013, 22:08
A jakby kolega zwiększył temperaturę promienników dolnych? Np. żeby dół osiągał 180 i dopiero podjechać górą? Może warto spróbować? Ja mam pytanie odnośnie FT232. Gdy podłączę sterownik pod USB wyskakuje mi jako nieznane urządzenie. Sterowniki FTDI nie pomagają. Gniazdo do komunikacji to typ A akurat takie miałem, kabel przerobiłem tylko, wszystkie piny się zgadzają. Myślę nad zakupem nowego FT ale wstrzymam się i podam jutro napięcia z tego scalaka, choć na pinach USB napięcia są ok. Płytkę mam od kolegi Kamila. Pozdrawiam.

#806 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 14 maja 2013, 08:55
dominik555 napisał(a):A jakby kolega zwiększył temperaturę promienników dolnych? Np. żeby dół osiągał 180 i dopiero podjechać górą? Może warto spróbować? Ja mam pytanie odnośnie FT232. Gdy podłączę sterownik pod USB wyskakuje mi jako nieznane urządzenie. Sterowniki FTDI nie pomagają. Gniazdo do komunikacji to typ A akurat takie miałem, kabel przerobiłem tylko, wszystkie piny się zgadzają. Myślę nad zakupem nowego FT ale wstrzymam się i podam jutro napięcia z tego scalaka, choć na pinach USB napięcia są ok. Płytkę mam od kolegi Kamila. Pozdrawiam.

Wyłącz zasilanie sterownika, podłącz go do komputera i włącz zasilanie. Sprawdź jeszcze, czy przypadkiem nie masz zamienionych pinów DATA+ DATA-. Z tego co pamiętam na płytce jest błąd, są wyprowadzone odwrotnie

#807 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 14 maja 2013, 21:41
Bomba dzięki rogervin. W prawdzie czytałem o tym i myślałem o takiej zamiane, ale ostatecznie zrezygnowałem na rzecz tego, że płytka zamówiona została w tym roku i owy błąd powinien być poprawiony. Pozdrawiam.

#808 Re: Sterownik stacji BGA

przez borsuk101 18 maja 2013, 15:24
Witam jestem zainteresowany kompletem płytek do tego sterownika jeśli ktoś chce odsprzedać proszę napisać na email fory100@vp.pl

#809 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 23 maja 2013, 18:12
Witam ponownie. Jak wspominałem wcześniej sterownik pokazuje temperaturę G -2 D -2 P -2. Podłączałem wszystkie termopary w różnych kombinacjach i dalej nic. Na wyświetlaczu Pojawia się Select Profil!!! a pod tym rror!!! Powoli zaczynam głupieć. Firmware na bank jest wgrane dobrze. O jakim przekroju żyły stosujecie kabel do podłączenia tych termopar? Mam wlutowane 3 Maximy. Proszę ewentualnie o podanie napięć, choć wydaje mi się że od tej strony jest wszystko OK. Sterownik ładnie komunikuje się przez USB, można kontrolować nim z pozycji PC. Problemem są jedynie te termopary, bez których sterownik nie chce ruszyć. Zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Pozdrawiam.

#810 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 23 maja 2013, 21:30
dominik555 napisał(a):Witam ponownie. Jak wspominałem wcześniej sterownik pokazuje temperaturę G -2 D -2 P -2. Podłączałem wszystkie termopary w różnych kombinacjach i dalej nic. Na wyświetlaczu Pojawia się Select Profil!!! a pod tym rror!!! Powoli zaczynam głupieć. Firmware na bank jest wgrane dobrze. O jakim przekroju żyły stosujecie kabel do podłączenia tych termopar? Mam wlutowane 3 Maximy. Proszę ewentualnie o podanie napięć, choć wydaje mi się że od tej strony jest wszystko OK. Sterownik ładnie komunikuje się przez USB, można kontrolować nim z pozycji PC. Problemem są jedynie te termopary, bez których sterownik nie chce ruszyć. Zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Pozdrawiam.

Jest w ogóle reakcja kiedy przykładowo podgrzejesz termoparę, czy cały czas masz na wyświetlaczu wartości, które podałeś? Jaką wersje softu wgrałeś? Używasz układów MAX6675, czy MAX31855, przejścia między nimi i Atmega32 sprawdzone? Jakie masz napięcia na maxach między pinami 1-4? Jakie termopary masz podłączone?

Edit:
I jeszcze jedno. Jaka Atmega u Ciebie pracuje? Z tego co kojarzę miałeś problem z napięciem +5V. Czy przypadkiem jej nie ubiłeś? Atmega32-16AU pracuje na napięciach 4.5-5.5V, Ty miałeś więcej.

#811 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 24 maja 2013, 13:40
Witam, niestety nie ma reakcji. Temperatura cały czas utrzymuje się na poziomie -2 G D P. Czasem jest skok na minus lub plus widoczny na sterowniku stacji (w programie), ale ten skok jest nawet gdy nie podłączone są termopary. Soft 2.1.2, wgrany plik test.bin ponyprogiem.
Układy to MAX6675 ISA, przejścia są ok. Napięcia na Maxach:
US1:
1 - 0V
2 - 0,89V
3 - 0,90V
4 - 5,04V
US2:
1 - 0V
2 - 0,89V
3 - 0,90V
4 - 5,04V
US3:
1 - 0V
2 - 0,90V
3 - 1V
4 - 5,04V
Termopary to dwie standardowe (wtopione) w promienniki Elstein góra i dół, a termopara PCB to OMEGA - ta cieniutka. Co do Atmegi to posiadam 32L-8AU, a napięcie maksymalne jakie dostała to było 5,72V.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

#812 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 26 maja 2013, 11:15
Posiadam jeszcze płytki do sterownika jeśli są jacyś chętni pisać na pw.

#813 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 28 maja 2013, 18:26
Cześć, Panowie w dalszym ciągu bez zmian. Podstawiłem nową ATMEGĘ, zaprogramowałem sterownik przez program sterownik bga plikiem test.bin z wersji 2.1.2. Napięcia na termoparach są obecne, czyli "dochodzą" do promienników. Nie wiem jak jest z kolejnością, która termopara do ktorego Maxa, ale próbowałem różnych kombinacji i dalej nic. Czy może to być problem z kondensatorami 100nf? Niby takie wlutowałem, ale nie wiadomo czy sprzedawca je na 100% dobrze oznaczył. Załączam foto, niestety dźwięku buzzera nie dołączę z uwagi na fakt, że mógłby doprowadzić niektórych tak jak mnie do szaleństwa :) Pozdrawiam.
Obrazek

#814 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 28 maja 2013, 21:32
Wstaw foto płytki, sprawdź rezystancję i napięcie między 2-3 pinem maxa.

#815 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 29 maja 2013, 14:21
Rezystancja: po 1,4MΩ na każdym MAX6675 pomiędzy 2-3 nóżkami.
Napięcie: 0,36V-0,72V (skacze) na każdym MAX6675 pomiędzy 2-3 nóżkami.
Pomiary robione bez podłączonych termopar.
Zdjęcie wieczorkiem, domyślam się, że zdjęcie ma być w przyzwoitej jakości.

#816 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 30 maja 2013, 16:18
Masz chociaż sztukę maxa na podmianę ?

#817 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 30 maja 2013, 16:45
Miałem 3 sztuki dodatkowe i wszystkie podmieniłem juz wcześniej.

#818 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 30 maja 2013, 19:02
Ogólnie dziwna sprawa. Zaprogramowałeś jakiś profil? Chociaż z tego co pamiętam, bez nich sterownik również działa. Jakiego zasilacza używasz? Wstaw jeszcze foto płytki.

#819 Re: Sterownik stacji BGA

przez dominik555 31 maja 2013, 05:43
Programowałem profile, ale sterownik nie startuje ze względu właśnie na termopary. Trafko 230V/12V 3A lub 4A. Lecz na złączach od SSR, wentylatorze i lampce jest 16V. Nie sądzę, aby miało to wpływ na poprawne działanie termopar.

-- Dodano: piątek, 31 maja 2013, 05:47 --

Programowałem profile, ale sterownik nie startuje ze względu właśnie na termopary. Trafko 230V/12V 3A lub 4A. Lecz na złączach od SSR, wentylatorze i lampce jest 16V. Nie sądzę, aby miało to wpływ na poprawne działanie termopar.

#820 Re: Sterownik stacji BGA

przez rogervin 31 maja 2013, 19:58
Profil ustawiany ręcznie, za pomocą programu o nazwie "sterownik bga.exe" ? Trafko odpowiednie, napięcie również.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2013, 19:58