• Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

by bobyszek 19 February 2013, 21:49
Witam.
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich. Jestem informatykiem - mechatronikiem. Na co dzień serwisuję maszyny, ale trafił do mnie komputer jak w temacie. Na początku martwy. Po rozkręceniu, przeczyszczeniu i podłączeniu wszystkiego oprócz matrycy komp "wstał" tj Działa ładowanie, uruchamia się z przycisku dysk pracuje itp. Po rozkręceniu klapy, wypiąłem taśmę z matrycy i podłączyłem ją do płyty głównej, komputer też się uruchamia (taśma ok). Po podpięciu taśmy do matrycy, zaczęła podświetlać, lecz ekran nie reaguje a komp działa już z podpiętą matrycą. Na zewnętrznym monitorze zero reakcji. Tu mam problem, ponieważ ze znikomej reakcji dysku sądzę, że system nie wstaje i nie mogę przełączyć na zew. monitor. W związku z powyższym zwracam się do Was i proszę o sugestię co robić, aby podczas startu biosu sprawdzić ten komp na zew. monitorze. Nie mam też pewności, że klawiatura działa, ponieważ nie reaguje podświetlenie po wciśnięciu CapsLock i NumLock.

Pozdr.

Re: Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

by Google Adsense [BOT] 19 February 2013, 21:49

#2 Re: Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

by bobyszek 25 February 2013, 16:57
Witam!

Jakoś dziwnie odpowiadać na swój post, ale chęć pomocy kolegi "daner0" nie spodobała się komuś. Jak już wcześniej wspominałem jestem mechatronikiem, więc takie narzędzia jak hotair, czy zasilacz serwisowy, to podstawa. Bez tego nie zabierałbym się za ten komputer. Po podgrzaniu grafiki i północy, przeprogramowaniu biosu komputer ożył. Trochę to trwało, ponieważ nie dysponowałem programatorem do tego konkretnego biosu, ale za niewielkie pieniądze to się zmieniło. Proszę ostatni raz o pomoc w kwestii matrycy. Komputer działa na zewnętrznym monitorze, matryca jest podświetlona, lecz nie ma na niej obrazu - działa tylko podświetlenie. Postawiłem system na zew. monitorze, wszystko działa bez problemu - oprócz danych na matrycy. Zamawiać w ciemno matrycę, czy jest jeszcze coś do sprawdzenia.

Proszę o sugestię dla takiego laika jak ja.
Pozdrawiam

#3 Re: Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

by kazel05 27 May 2013, 11:46
Za brak treści na matrycy może odpowiadać matryca, taśma matrycy, lub sama grafika. Dobrze by wykluczyć taśmę i matrycę zanim weźmiesz się za grafikę. Osobiście miałem kilka przepraw z tym laptopem i zazwyczaj za problemy z obrazem odpowiadała zintegrowana grafika intela.

Re: Asus K50IJ - po przejściach, działa tylko podświetlenie matrycy

by Google Adsense [BOT] 27 May 2013, 11:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).