• Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

#1 Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez chmielo 23 maja 2013, 10:11
Witam,
Kolega podrzucił mi kompa z motocykla, podobno nie działa wentylator chłodnicy, po rozebraniu mam spalony element.
Jedyne oznaczenia jakie jestem w stanie przeczytać to

ST MRC
VND 10 (i coś tam dalej spalone)
325129 (i coś tam dalej spalone)

Proszę o pomoc w zdobyciu tego elementu. Poniżej zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2013, 10:11

#3 Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez chmielo 23 maja 2013, 10:32
hmmm bardzo możliwe, ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
A najlepiej doświadczenie z komputerami motocyklowymi ?;)

#4 Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez piter58 23 maja 2013, 14:49
Wydaje mi się że masz tu prostą piłkę i nie potrzeba specjalnego doświadczenia. Wymieniasz uszkodzony element sprawdzając czy nie masz zwarcie na pinach OUT i VCC oraz VCC i INPUT, a przed podłączeniem komputera sprawdzasz wentylator bezpośrednio pod aku czy nie jest zatarty.

#5 Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez chmielo 23 maja 2013, 16:31
Kolego piter58,
To co kolega napisał jest raczej logiczne i wpadłem na to zanim rozebrałem komputer.
Moje pytanie jednak brzmiało co to za element.

Jest częściowo spalony i nie mogę odczytać dokładnie nazwy.

-- Dodano: czwartek, 23 maja 2013, 19:18 --

pomoże ktoś ?

#6 Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez amorphe 23 maja 2013, 19:39
Jestem tego samego zdania co @piter58 - aplikacja VND10B jest dostępna, więc pozostaje ją zweryfikować z układem ścieżek na płytce (zasilanie, czy wejścia to faktycznie wejścia i gdzie wychodzą wyjścia VNB - np. na pin 5 i 8 złącza modułu).
Najlepiej też mieć dostęp do wspomnianego motocykla i sprawdzić, czy wspomniany pin 5 lub 8 złącza tego modułu wędruje do wentylatora chłodnicy.
Dodam, że te scalaki raczej nie padają same z siebie (dotyczy to także podobnych np. BTS432) - więc koniecznie należy sprawdzić to o czym pisał @piter58 (czyli dostęp do pojazdu konieczny)

Zdarza mi się trochę takiego sprzętu i muszę powiedzieć, że i tak jest kolega w komfortowej sytuacji. Oznaczenie elementu jest niepełne, ale stosunkowo łatwe do ustalenia - gorzej w wypadku kodowanych oznaczeń, gdzie często uzyskanie jakiejkolwiek informacji graniczy z cudem.

#8 Re: Komputer motocykla - nie działa wentylator chłodnicy

przez chmielo 28 maja 2013, 06:48
Wstawienie VND10B załatwiło problem ;) dziękuję