• WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez bzt 30 maja 2013, 18:36
Posiadam Dysk WDCaviar WD800, słychać głowice że stara się zaskoczyć ale niestety po 3 sekundach spada.
Zdobyłem dysk Identyczny (taka sama partia i rok).
Przełożyłem dysk i sytuacja się zmieniła, głowica poprawnie chodzi (tzn nie stuka), ale za to "lata" po całym dysku. W komputerze jest poprawnie wykrywana, ale niestety widzi tylko jedną całą pustą partycję. Klient mówi, że na 100% ma 2. I tu jest moje pytanie: Czy musze przelutować rom, czy może jest coś więcej uszkodzone?

Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2013, 18:36

#2 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez amorphe 30 maja 2013, 18:49
Przelutuj go - sam się przekonałem, że ta sama partia i rok nie gwarantuje pełnej zgodności.

#3 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez bzt 30 maja 2013, 18:53
Za godzine dam odpowiedź. Bo najlepsze jest to, że przełożyłem tą rzekomo uszkodzoną elektronike, do dawcy podpiąłem i działa (co prawda badów ma o tak 1/3) to mi odczytał poprawnie wszystkie partycje co były na dysku i jakieś znikome dane.

#4 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez arvika 30 maja 2013, 20:35
Zaraz zaraz, przekładałeś dysk w sensie talerz? Czy elektronikę tylko?

#5 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez bzt 30 maja 2013, 20:47
To tak. przelutowałem roma i nic.
Więc co mi zostało. Para białych rękawiczek, czyste miejsce bez kurzu i maske. Zabrałem się za rozkrecanie, całe szczęście był tylko jeden talerz. Przekręciłem dysk uważając na głowice by jej nie powyginać. Dla testów skręciłem ten z bad sektorami i uwaga, lepiej dokładnie podokręcać talerz (wpadł w takie wibracje, że się cały porysował), a co do tego talerza z danymi. Uff, udało się, po wpięciu sa dwie partycje, i dane. Przyznam się że wolno po ok 100kB/s idą dane, ale najważniejsze, że się kopiują.

I tak:
Z dysku dawcy wziąłem obudowe wraz z głowicą oraz elektronike. Z uszkodzonego sam talerz.
UWAGA !! Wystarczy jakiś pyłek, niedokrecenie śrubki, lekkie wygięcie glowicy = porysowanie talerza a to = 0% szans na odzyskanie danych

Temat do zamknięcia

#7 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez bzt 30 maja 2013, 21:57
Ręce po tym mi tak chodziły jak po 5-7 piwach. Ale przyznam, bez naprawdĘ czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szansĘ 50%. albo się uda albo i nie :). ja miałem to szczęście, że miałem rękawiczki i nie byłem chory.

#8 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

przez arvika 30 maja 2013, 22:13
bzt napisał(a):Ale przyznam, bez naprawde czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szanse 50%. albo się uda albo i nie

Szanse są poniżej 1%.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).