• HP DV7-1195eo - niestabilna praca

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от Stan84 31 Май 2013, 17:14
Witam serdecznie.
Od kilku dni walczę z niestabilną pracą laptopa HP Pavilion DV7 1195eo.
Płyta LA-4082P
Procesor Intel.

Niestabilność pojawia się w sposób następujący:
1 uruchamia się z opóźnieniem
-po wciśnięciu przycisku power sam przycisk świeci się ok 3 sekundy, potem dopiero uruchamia się reszta

2 opóźniony sposób wyświetlania danych na ekranie
- po załadowaniu przykładowo Ultimate Boot jego menu rozwija się zamiast od razu pojawić w całości

3 brak możliwości zainstalowania systemu
- Próba na win7. Instalator długo kopiuje pliki, po ich skopiowaniu instalator nie jest w stanie softwarowo zresetować laptopa. W momenie kiedy ma nastąpić reset - wiesza się.
Po zrestartowaniu kontynuuje instalację, po czym znów nie radzi sobie z restartem (w głośnikach słychać pyknięcie co świadczy że coś się jednak wyłącza) - znów zwis.
Po zakonczonym przy pomocy restartów manualnych procesie instalacji nie jest w stanie uruchomić systemu. Wiesza się po pojawieniu się logo windowsa.

Co sprawdziłem:
- zasilacz sprawny.
- na baterii (dość długo trzyma) to samo
- ram testowany programem MEMTEST
- procesor także sprawdzony
- dysk testowany MMHD

Laptop nie przegrzewa się ani nie restartuje samoczynnie.

Proszę o pomoc i opinię bo kończą mi się pomysły.

Pozdrawiam

Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от Google Adsense [BOT] 31 Май 2013, 17:14

#2 Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от mar244 1 Июнь 2013, 21:51
Może zaczyna rozpadać się karta graficzna?, Miałem podobne objawy przy moim dv6000 też system nie chciał iść, bios i post chodziły normalnie, a jeśli dochodziło do systemu to raz się załączał a raz nie, nie chciał się instalować. Po wymianie układu grafiki chodzi jak nowy

#3 Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от greg464 1 Июнь 2013, 23:22
Można jeszcze podjąć następujące czynności :
1. Sprawdzenie wszystkich gniazd USB oraz czytnika kart na okoliczność uszkodzeń mechanicznych.
2. Podmiana zasilacza na inny sprawny i próba działania bez baterii.
3. Sprawdzenie obwodu OCP na okoliczność uszkodzeń.

#4 Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от Stan84 1 Июнь 2013, 23:55
Witam.
Bardzo dziękuję za porady. Problem zniknął po wymianie procesora na Intel Core duo T9400. Wcześniej zamontowany był T4200.
Co do grafiki, z opini które zbierałem wynikało że w tym modelu płyty karta Nvidia 9600GT rzadko się sypie. A przy temacie karty mam pytanie. Co byłoby lepsze na odprowadzanie ciepła z GPU? Pasta czy thermopad?

#5 Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от mar244 2 Июнь 2013, 15:29
Moim zdaniem pasta, oczywiscie lepszej jakości, mogę ci polecić Arctic silver ceramique. Thermopady się raczej stosuje tam gdzie nie można użyć pasty.

#6 Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от adam1114 2 Июнь 2013, 18:06
mar244 писал(а):Moim zdaniem pasta, oczywiscie lepszej jakości, mogę ci polecić Arctic silver ceramique. Thermopady się raczej stosuje tam gdzie nie można użyć pasty.

Kiedyś dałem próbnie dobrej jakości thermopad i było bardzo dobrze, jednak pasta zawsze wychodzi taniej niż thermopad dobrej klasy więc po co komplikować :).

Re: HP DV7-1195eo - niestabilna praca

от Google Adsense [BOT] 21 Июль 2013, 17:35
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).