• Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Re: Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 5 czerwca 2013, 09:03

#262 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez matisblu 5 czerwca 2013, 13:57
Witam!
Oglądam, oglądam i zaczynam się zastanawiać po co inwestować w stację do lutowania bga, przecież nawet jak na butach coś nie wyjdzie to i tak wina kartonu.

#263 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Cyb0rg 6 czerwca 2013, 19:18
marek216 napisał(a):Trzymaj się krzesła - można spaść z wrażenia

http://www.youtube.com/watch?v=X7Ur6jcXvx8

Ja wiem tajemnica tkwi na pewno w tych nożyczkach :D
Muszę takie sobie sprawić :-)))
No chyba że chodzi o kąt pod jakim puka :)

#264 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez mar244 16 czerwca 2013, 18:05
A ja dzisiaj dostałem coś takiego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj na szczęscie inwencja twórcza klienta :)

#266 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Usunięty Użytkownik 402 16 grudnia 2013, 01:03
Ci eksperci zadbają z największą starannością by twój komputer był wzorowo czysty :P
http://vitaminl.tv/video/436?ref=rcm

#267 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Cyb0rg 16 grudnia 2013, 01:11
LAZY napisał(a):Ci eksperci zadbają z największą starannością by twój komputer był wzorowo czysty :P
http://vitaminl.tv/video/436?ref=rcm

Następne wydanie będzie chyba w pralce automatycznej :-D

#268 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez patol 15 lutego 2014, 12:13
Wymiana uszkodzonego gniazda zasilania, wersja PRO.
Obrazek

#269 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez grisza69 15 lutego 2014, 12:45
patol napisał(a):Wymiana uszkodzonego gniazda zasilania, wersja PRO.
Obrazek

Według mnie pełne profi - ładnie estetycznie kabel zarobiony z jednej i z drugiej strony, nie aż taka tragedia :) aby piętnować.

#270 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez patol 15 lutego 2014, 12:49
Grzegorz, dlatego dopisałem wersja PRO :D Patrząc jednak na to z drugiej strony, nowe gniazdo to naprawdę niewielkie pieniądze, jaki jest sens takiego "lepiarstwa"?
Dodam jeszcze, że laptop wcale nie przyszedł na gniazdo. Kabelek pozostał :)

#271 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez grisza69 15 lutego 2014, 12:58
patol napisał(a):Grzegorz, dlatego dopisałem wersja PRO :D Patrząc jednak na to z drugiej strony, nowe gniazdo to naprawdę niewielkie pieniądze, jaki jest sens takiego "lepiarstwa"?
Dodam jeszcze, że laptop wcale nie przyszedł na gniazdo. Kabelek pozostał :)

Pewnie, że masz racje ale.... może jest wypalony laminat i naprawiający uznał że to jedyna szansa na ratowanie laptopa ;)?
Oczywiście stan oryginalny zawsze lepszy niż "tuning" chociaż czasami producenci mało sensownie umieszczają niektóre wejścia/wyjścia, np podwójne USB które tak naprawdę bez przedłużenia jest bezużyteczne ( dwie wtyczki wyłamują gniazdo), montowanie gniazda zasilania z boku laptopa przy każdym ruchu powoduje naprężenia kabla .... fakt złotego środka nie ma i nie będzie, chociaż wielkimi krokami zbliża się era zasilań indukcyjnych .... czas pokaże ;).

#272 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pocinas 15 lutego 2014, 13:05
Moim zdaniem zastosowanie takiego MODU zasilania przydało by w kilku nowszych modelach Asusa coś pokroju bodajże jak się nie mylę N71, N61, gdzie bolce tam pękają na potęgę i co chwila. Gniazdo mocowane na dosłownie dwóch sprawkach PCB, więc nie dziwię się że bolec tam pęka. Zazwyczaj stosuję wzmocnienie od dołu w postaci Poxipolu czerwonego, przeźroczystego jest elastyczny i jakoś sprzęt nie wraca. Na początkach zanim stosowałem wzmocnienie 2 razy po niecałych 6 miesiącach wróciły z tym samym objawem (pęknięty drut z tyłu gniazda).

#273 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez AdamStar 15 lutego 2014, 18:11
To nie wstawiasz nowego gniazda? Zamienniki ze srebrnym bolcem się nie łamią tak jak oryginalne gniazda. Klej przy gniazdach DC i USB pozostawię bez komentarza.

#274 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez oneeye 18 lutego 2014, 08:04
No cóż... komentarz jest zbędny. Klientka oddała koledze by dolutował oderwany wtyk.

Obrazek

#275 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez insert 18 lutego 2014, 10:53
oneeye napisał(a):No cóż... komentarz jest zbędny. Klientka oddała koledze by dolutował oderwany wtyk.

Obrazek

Nie przylutował się? Może za mało topnika...bo cyny powinno starczyć.

#276 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Cyb0rg 18 lutego 2014, 13:08
oneeye napisał(a):No cóż... komentarz jest zbędny. ...

Jeszcze czegoś takiego nie widziałem, kapnęło "ciut" za dużo cyny, rzeczywiście chyba jej nie zabraknie :lol:

#277 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez adeq4 20 lutego 2014, 15:46
Jak sobie poradzić z urwanymi mocowaniami zawiasu w klapie ? Bardzo prosto. :)

Obrazek

A tutaj zaś jak komuś mocno przeszkadzały porty USB. Dodam, że z drugiej strony port również wyrwany.

Obrazek

#278 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez oneeye 12 marca 2014, 17:28
Macbook Air A1370 820-2796-A K99.
Klient przyniósł na losowe ładowanie baterii, zapomniał dodać, że wysłał do serwisu w Warszawie najpierw.
Serwis "MAC...E" pozostawił ciekawą wizytówkę, po czym stwierdził, że nie da się naprawić.

Gdzieś też się zapodział SMC...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#279 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pawel80 12 marca 2014, 17:58
A numery seryjne chociaż się zgadzają ? :-).
SMC pewnie poszedł na testy, czy to czasem nie jego wina z tym ladowaniem :-D .

#280 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Macpod 29 kwietnia 2014, 23:57
Trafił do mnie ostatnio jeden Samsung (chyba RV510) z objawami - przy poruszaniu matrycy czasem tylko zapali się obraz.
Laptop jakieś 2 lata działał dobrze, podobno nie był przez nikogo rozkręcany.
Po rozkręceniu okazało się, że taśma była lekko na ukos - fabrycznie źle zamontowana.
Obrazek
Obrazek
Jednak jeszcze tego samego dnia dostałem drugiego RV510 - tutaj niestety po innym serwisie, jak się później okazało w opłakanym stanie, jednak przy taśmie prawie identyczny widok:
Obrazek
Obrazek
Pierwszy laptop podobno nie był rozkręcany - i na taki wyglądał, także raczej wykluczam tutaj "specjalistów", w drugim niczego nie wykluczam - jak mówiłem, laptop w opłakanym stanie po innym serwisie. Jednak ciekawy jestem czy to zbieg okoliczności, czy raczej tak wyszły z fabryki - z krzywo założonymi taśmami.

BONUS odnośnie drugiego laptopa.
Połowa taśm odłączona, brak połowy śrubek. Klawiatura od spodu w tym modelu ma gwint na cieńsze śrubki do mocowania, niż sama obudowa. Niestety nie przeszkodziło to "serwisantowi" i jakimś cudem wkręcił te z obudowy - przy okazji cały łepek śruby zrysowany. Jedną trzeba było rozwiercić, druga trzymała się tylko obudowy - wypchnęła klawiaturę.
Obrazek
Obrazek
Oczywiście jako, że laptop najpewniej się uruchamiał, ale nie było obrazu, dlatego oba mosty były poddane procesowi reflow z użyciem suszarki/opalarki i chyba kalafonii. Już tylko z ciekawości chciałem ściągnąć je i zobaczyć co pod spodem - najpierw postarałem się zmyć tą kalafonie, jednak okazało się, że pod układem było jej jeszcze bardzo dużo - przy 150 stopniach już wrzało i wylewało się daleko po za układy. Południe najpewniej było rwane siłą i się nie poddało, za to poddało się około 20 padów z jednej strony. Sama północ miała bąble, ale przynajmniej pady całe - jednak płyta nadaje się do kosza, bo szkoda czasu.
A był on w "serwisie" co działa na pewno >5lat. I jak widać ma się dobrze, mimo takiego naciągania i niszczenia sprzętu klientów.

Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2014, 23:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).