Re: Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 4 czerwca 2013, 07:56
Witajcie.
Czy zamiast MAX6675:
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX6675.pdf
Mogę zastosować MAX31855:
http://datasheets.maximintegrated.com/e ... X31855.pdf
Są tańsze bo około 20 zł za sztukę w TME, a chyba nie odbiegają od MAX6675, po za tym na stronie MAXIM są one podane jako zamienniki do MAX6675.
Czy zamiast MAX6675:
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX6675.pdf
Mogę zastosować MAX31855:
http://datasheets.maximintegrated.com/e ... X31855.pdf
Są tańsze bo około 20 zł za sztukę w TME, a chyba nie odbiegają od MAX6675, po za tym na stronie MAXIM są one podane jako zamienniki do MAX6675.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Niestandardowe podejście do komputerów.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Witam, mam pytanie czy C2 to kondensator 1000 mikro faradów /25V ? Mam dziwna sytuację po zamontowaniu tego kondensatora mam na wejściu stabilizatora napięcia 20V a na wyjściu 0,3V a na zacisku ssr down 7V, po wymontowaniu kondensatora na wejściu stabilizatora 13,6V a na wyjściu 5V ale na ssr down dalej 7V. sprawdzałem na 2 kondensatorach 1000uF i to samo, czyżbym miał dwa uszkodzone ?
Witam, na początek podziękowania dla kamil1986 za płytkę oraz kmkm2 za pomoc i pracę nad urządzeniem. Płytka zlutowana , sterownik (po ciężkich bojach) zaprogramowany. Najpierw bootloader po zmianie z bin na hex poszedł przez skrypt bootloader.bat a potem firmware już po usb z programu. Niestety jak do nowego firmware 2.1.2 wgrywam stare profile np z 1.1.0.1 to pokazuję się bzdury np. profil 0 nazywa się "am kulki" zamiast stawiam kulki i temperatury tez jakieś dziwne. Mam więc prośbę może ktoś z kolegów zamieści np. zdjęcia tych profili w programie na forum albo wrzuci pliczek z takowymi bo przecież można samemu wpisać poprzez program i zapamiętać w eepromie , a druga sprawa może ktoś sam udoskonalił jakiś profil i mógłby się podzielić nim z nami na forum bo z tego co widzę urządzenie działa wyśmienicie kwestia teraz dopieszczenia ;).
Ja przerabiam podgrzewacz kwarcowy t8280 dobudowując górę i zmieniając przedni panel oraz elektronikę.
Ja przerabiam podgrzewacz kwarcowy t8280 dobudowując górę i zmieniając przedni panel oraz elektronikę.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 napisał(a):redivan napisał(a):a druga sprawa może ktoś sam udoskonalił jakiś profil i mógłby się podzielić nim z nami na forumA dlaczego Kolega sam tego nie zrobi? Lenistwo?
Widzę że kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, napisałem, że dopiero uruchomiłem sterownik i mam problemy z wgraniem profili. Jak dokończę budowę stacji i uruchomię a następnie popracuję na niej na tyle długo aby nabrać doświadczenia, to na pewno podzielę się spostrzeżeniami, tudzież profilami. To gdzie tu lenistwo? A może kolega pomoże z tymi profilami; no chyba że lenistwo?
Witam użytkowników forum (przepraszam za język, używam tłumacza). Czy można prosić o krótki opis działania regulatora?
1. Czy istnieje PID?
2. Kontroler może działać niezależnie od komputera (Start/strona)?
3. Możesz zmienić profil ręcznie bez użycia komputera?
4. jest cisza, podczas profilu?
5. Czy mogą być używane do normalnej pracy tylko 2 kanały? (Montaż tylko 2x MA6675)
6. może pracować w trybie ręcznym? (Zmiana temperatury w górę / w dół podczas pracy?)
7. znajduje się krótki opis ustawień menu i nadzoru pracy?
8. co ostateczne firmware dzisiaj?
9. Czy ktoś ma ekran w fusbitov PoniProg?
10. co jest przełącznik trybu na górnej grzejnika? (Do osiągnięcia żądanej temperatury, a na koniec w wyznaczonym punkcie czasowym?)
Dzięki z góry za odpowiedź.
1. Czy istnieje PID?
2. Kontroler może działać niezależnie od komputera (Start/strona)?
3. Możesz zmienić profil ręcznie bez użycia komputera?
4. jest cisza, podczas profilu?
5. Czy mogą być używane do normalnej pracy tylko 2 kanały? (Montaż tylko 2x MA6675)
6. może pracować w trybie ręcznym? (Zmiana temperatury w górę / w dół podczas pracy?)
7. znajduje się krótki opis ustawień menu i nadzoru pracy?
8. co ostateczne firmware dzisiaj?
9. Czy ktoś ma ekran w fusbitov PoniProg?
10. co jest przełącznik trybu na górnej grzejnika? (Do osiągnięcia żądanej temperatury, a na koniec w wyznaczonym punkcie czasowym?)
Dzięki z góry za odpowiedź.
Witam wszystkich.
Zmontowałem sterownik, uruchomiłem i zaprogramowałem wersją 2.1.2 i niby jest wszytko ok, ale przy programowaniu profili po ustawieniu ułamkowych wartości przyrostu temperatury i zapisaniu profilu po jego ponownej edycji wartości ułamkowe zostają zaokrąglone np. po ustawieniu 0,75 pokazuje 1, czytałem na stronach wcześniejszych, że taki problem się pojawiał, ale nie znalazłem rozwiązania.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąś odpowiedź
Zmontowałem sterownik, uruchomiłem i zaprogramowałem wersją 2.1.2 i niby jest wszytko ok, ale przy programowaniu profili po ustawieniu ułamkowych wartości przyrostu temperatury i zapisaniu profilu po jego ponownej edycji wartości ułamkowe zostają zaokrąglone np. po ustawieniu 0,75 pokazuje 1, czytałem na stronach wcześniejszych, że taki problem się pojawiał, ale nie znalazłem rozwiązania.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąś odpowiedź
Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie :)
Mam zamiar zbudować stację BGA z użyciem sterownika kolegi kmkm2. Na dolną grzałkę chciałbym użyć 4 promienników QP-1 firmy ELCER (http://www.elcer.com.pl/pdf/qp1_pol.pdf). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką ustawić odległość między poszczególnymi promiennikami? Mam zamiar ustawić je 1,5cm od siebie ale nie wiem czy to prawidłowa odległość.
Wiem, że w przypadku promienników ceramicznych zaleca się, aby ich odległość wynosiła ok. 1cm ale nie wiem czy to samo tyczy się promienników kwarcowych.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Mam zamiar zbudować stację BGA z użyciem sterownika kolegi kmkm2. Na dolną grzałkę chciałbym użyć 4 promienników QP-1 firmy ELCER (http://www.elcer.com.pl/pdf/qp1_pol.pdf). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką ustawić odległość między poszczególnymi promiennikami? Mam zamiar ustawić je 1,5cm od siebie ale nie wiem czy to prawidłowa odległość.
Wiem, że w przypadku promienników ceramicznych zaleca się, aby ich odległość wynosiła ok. 1cm ale nie wiem czy to samo tyczy się promienników kwarcowych.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 17 sierpnia 2013, 14:47